Zem spieva ožije na festivale Východná pod holým nebom

Patrí k najstarším a najprestížnejším festivalom na Slovensku a svoj status nezískal náhodou. Folklórny festival Východná sa každoročne snaží okrem prehliadky toho najlepšieho z tradičného umenia a kultúry prinášať svojim návštevníkom aj ich modernejšiu podobu.

28.06.2017 09:00
Folklórny festival Východná Foto: ,
Folklórny festival Východná sa začína vo štvrtok. Na snímke pohľad na Malú scénu počas minulého ročníka festivalu.
debata (2)

Jeho organizátori preto v rámci dramaturgie nemohli opomenúť ani mimoriadne úspešný televízny program, vďaka ktorému o folklóre debatuje celé Slovensko. To najlepšie zo šou Zem spieva ponúkne vo štvrtok pod holým nebom otvárací deň 63. ročníka obľúbeného festivalu, ktorý v rázovitej obci Východná potrvá do nedele.

„Šou Zem spieva spôsobila menšiu revolúciu. Zaujala aj divákov, ktorí sa možno predtým o folklór nezaujímali, no zrazu si uvedomili, aké bohatstvo v tomto smere na Slovensku máme,“ myslí si programový riaditeľ festivalu Pavol Pitoňák, ktorý si spojenie s novým silným partnerom RTVS vychvaľuje. „Som veľmi zvedavý, ako zapôsobí táto veľkolepá šou vo viac-menej ortodoxnom prostredí,“ dodáva.

Štvrtkové vystúpenie finalistov relácie Zem spieva na Veľkej scéne východnianskeho amfiteátra si budú môcť pozrieť aj diváci v priamom prenose na Dvojke. Po prvý raz v histórii festivalu však dianie na hlavnom pódiu zmapujú dva živé prenosy. Ďalší sprostredkuje divákom sobotňajší program Čo je dobré, nie je zlé oslavujúci rôznorodosť ľudového tanca.

Tohtoročný Folklórny festival Východná prinesie hneď niekoľko noviniek. Jednou z nich je aj zmena dramaturgie, ktorá sa dotýka nedeľňajšieho programu. Záverečný festivalový deň si tento rok užijú najmä rodiny s deťmi. „Cieľom je ukázať aj najmladšej generácii krásu slovenského folklóru a tradícií. Podnietiť deti a ich rodičov k čo najväčšej účasti chcú organizátori aj tým, že vstup do amfiteátru aj na záverečný galaprogram bude v nedeľu zadarmo,“ tvrdí riaditeľka festivalu Jana Kresáková z Národného osvetového centra (NOC). Aj tento deň však v platnosti zostáva jednorazové vstupné do areálu, ktoré je počas celého festivalu 4 eurá, po zľave 2 eurá.

Ďalšími dôležitými zmenami prešiel aj samotný amfiteáter. „Žiaľ, bol zrekonštruovaný architektom, ktorý nemal až toľko skúseností so scénou. Tento rok sa nám po dlhých a namáhavých vyjednávaniach podarilo pristúpiť k zásadným krokom. Kapacita amfiteátra tak narástla zhruba o 2-tisíc ľudí,“ priblížil Pitoňák, ktorý si od tohto ročníka sľubuje aj vyšší záujem návštevníkov. Zárukou je už tradične bohatý a pestrý program. Zarytým folkloristom sú venované koncerty či diskusie na menších scénach ako Etnodom či Humno, širšiu verejnosť zase potešia večerné zábavy a tanečné školy. Tie budú viesť Peter Vajda a Štefan Štec známi zo šou Zem spieva.

Na festivale vystúpi aj trojnásobná držiteľka... Foto: František Hereta
Katarína Máliková Na festivale vystúpi aj trojnásobná držiteľka Radio_Head Awards Katarína Máliková.

Veľký úspech majú aj koncerty world music, v rámci ktorých sa tento rok predstaví aj nový talent na slovenskej scéne, trojnásobná držiteľka Radio_Head Awards Katarína Máliková. Dokáže si nájsť cestu k návštevníkom festivalu aj nové, experimentálnejšie poňatie folklóru? „V posledných rokoch sa začína vekový priemer návštevníkov znižovať. Mladšia, ale aj stredná generácia je už na takéto koncerty zvyknutá, dokonca ich aj očakáva,“ tvrdí Pitoňák. Súhlasí s ním aj Zuzana Račková z NOC: „Tieto koncerty majú obrovský úspech. Najmä minulý rok som si všimla, že medzi divákmi už vonkoncom nie sú len mladí ľudia.“

Počas štyroch festivalových dní sa na piatich scénach vystrieda viac ako 2 100 účinkujúcich. Ťahákom sú už tradične aj vystúpenia zahraničných folklórnych súborov. Tento rok to bude napríklad Tanečná rapsódia profesionálneho maďarského národného súboru či program S prúdom rieky, ktorý predstaví región Tešínske Sliezsko.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Folklórny festival Východná #Zem spieva #Katarína Máliková