Nadšenci klasiky opäť zvolajú oslavné Viva Musica!

Koniec ako veľký začiatok. Naoko klišé fráza dokonale vystihuje piatkový galavečer Viva Balet!, ktorý okrem slávnostného otvorenia 13. ročníka festivalu Viva Musica! oficiálne uzavrie aj divadelnú sezónu Baletu SND. Okrem príbehu slovenského baletu však toho chce festival svojim návštevníkom už tradične sprostredkovať omnoho viac. Počas celého leta, od 30. júna do 26. augusta, prinesie divákom v sálach, ale aj na verejných priestranstvách v Bratislave a okolí vyše 150 koncertov.

30.06.2017 14:00
debata
V projekte Piano Gala sa 14. júla v Starej... Foto: Viva Musica!
Piano Gala Viva Musica! V projekte Piano Gala sa 14. júla v Starej tržnici predstavia ôsmi uznávaní slovenskí klaviristi.

Uzatvárať baletnú sezónu v Slovenskom národnom divadle je pre festival Viva Musica! nová skúsenosť. Podľa slov riaditeľa festivalu Mateja Drličku sú na tento symbolický moment obzvlášť hrdí. „Chceme ukázať inú tvár baletu, než na akú sú ľudia zvyknutí. Zrejme každý už bol na nejakom baletnom gala s prestížnymi menami a veľkým orchestrom, kde jedno baletné číslo striedalo druhé. Tam sa však ukáže len jedna časť baletného sveta, a to jeho hviezdy. My chceme ukázať aj druhú stranu, ktorá predchádza tomu, než sa z baleťáka stane hviezda. Aj preto sme to nazvali Príbeh slovenského baletu,“ priblížil Drlička dnešný program, kde sa okrem svetovo uznávaných sólistov ako Jozef Varga, Andrea Laššáková či Nina Poláková predstaví aj Baletná prípravka SND či Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej.

Každý rok festival Viva Musica! pripravuje aj vlastné autorské projekty, ktoré sa snažia posúvať vnímanie klasickej hudby a jej interpretácie. Skutočnou interpretačnou výzvou bude aj projekt Piano Gala, ktorý 14. júla prinesie do Starej tržnice to najlepšie zo slovenského klavírneho umenia. Na jednom pódiu budú umiestnené štyri klavírne krídla, na ktorých si zahrá celkom osem klaviristov – sólovo, v duách, kvartetách či dokonca v oktete, keď sa vo finále napokon spojí virtuozita šestnástich rúk naraz.

Ďalším autorským projektom je Zem spieva, ktorý 4. augusta v bratislavskom Istropolise uvedie slávne dielo Karola Plicku v sprievode symfonického orchestra. „Keď v RTVS prišli so šou Zem spieva, spočiatku to vyvolalo mnohé otázniky, no nakoniec sa ukázalo, že folklór je naozaj v nás a o jeho kvalitách netreba nikoho presviedčať. Šou dostala názov podľa Plickovho úžasného hodinového dokumentu. Ten folklór mapoval ešte v časoch, keď v dedinách až tak často kamery nevideli. Slovenský filmový ústav sa tiež na náš podnet podujal, že ho zdigitalizuje,“ vyzdvihol Drlička. Nesmierne náročné bolo podľa neho nájsť pôvodnú partitúru s hudbou Františka Škvora: „Po stratenej partitúre sme pátrali takmer rok. Nakoniec sme ju našli a prepísali, pretože bola v dezolátnom stave. Veríme, že to bude veľká udalosť rovnako pre svet filmárov aj hudobníkov.“

Hlavným mottom festivalu Viva Musica! je „classic goes modern“ (klasika moderne), čo bude tento rok dokonale reprezentovať aj slovenská premiéra nahrávky Vivaldi Recomposed by Max Richter (11. 8.). Britsko-nemecký skladateľ v nej predstavuje kompletnú „rekompozíciu“ Vivaldiho Štyroch ročných období, ktoré spracoval podľa súčasných techník. Ako o nahrávke napísal kritik Ivan Hewett z denníka The Guardian, „ide o jemné dielo, ktoré s vami pohne. Po mnohých rokoch plných nudných disko či tranceových verzií Mozarta sa oblasť remixov klasickej hudby stala konečne zaujímavou.“ Novú podobu Vivaldiho klasiky si však budú môcť ľudia porovnať aj s jej originálnou verziou. V nedeľu 20. augusta sa o ňu v budove Reduty postará svetoznáma huslistka Sarah Chang, ktorú bude sprevádzať Mucha Quartet.

Počas festivalu okrem iných vystúpia aj známa speváčka Iva Bittová, sopranistka Measha Brueggergosman a mnoho iných. Nebude chýbať ani séria koncertov v Sade Janka Kráľa Hudba v sade (všade), novinkou je projekt Viva Ulica!, ktorý má do ulíc Bratislavy priniesť kvalitnú hudbu. Finalisti tohto projektu sa stretnú na jednom pódiu aj počas záverečného koncertu Viva Klasika!, ktorý v Sade Janka Kráľa odznie 26. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #balet #Viva Musica! #Zem spieva #Viva Balet! #Max Richter