Víťazný film z Festu Anča radí prižmúriť oči

Na tento svet je risk sa pozerať, na jeho grotesknosť nejestvuje odpoveď. Jediné, čo môžeš urobiť, je splynúť s davom, priľnúť na ten prapodivný tvar a prevteliť sa do jeho čudesnej pachute. No najmä sa nepozerať... Ide to ľahšie, keď sú oči zaliate láskou.

02.07.2017 18:33
Hlavnú cenu Anča Award získal v Žiline fínsky... Foto:
Hlavnú cenu Anča Award získal v Žiline fínsky film Nekonečne boľavé oči.
debata

Fínska animátorka Elli Vuorinenová, autorka snímky Nekonečne boľavé oči, ktorú v nedeľu odmenili cenou Anča Award na žilinskom medzinárodnom festivale animácie Fest Anča, vystavuje svoju hrdinku – mladú pracovníčku optiky – bizarne zvrhlým kreatúram. Z paradoxného chaosu sveta posadnutého lačným videním ju vyslobodí stretnutie so slepým mladíkom a rozbité okuliare. Bez zraku totiž cítiť celkom iné nuansy bytia. Vuorinenová divákovi našepkáva, že to, čo má v živote naozaj cenu, nejde obsiahnuť zmyslami.

Najlepšou študentskou snímkou je podľa trojčlennej medzinárodnej poroty, ktorej predsedal hlavný hosť festivalu režisér Robert Morgan, film Penelope. Jeho autorkou je tiež režisérka z Fínska Heta Jäälinojaová. "Rozhodli sme sa udeliť cenu hravému filmu, ktorý nás vo veľkej rýchlosti bombarduje vtipnými a originálnymi návodmi na upratanie bytu,” vysvetlili svoje rozhodnutie. V súťaži videoklipov zaujalo päťminútové animované dielko The Unnatural animátora z Čile Marcosa Sáncheza. Ako inšpirácia pre jeho lesný príbeh mu poslúžila melancholická skladba Claire Croninovej a Johna Dietericha. Jeho film diváka "unesie na ďalekú cestu. Má minimalistickú kompozíciu a využíva jedinečnú farebnú škálu a tiene na vykreslenie prostredia a zdôraznenie dramatického deja,” zhodnotila Sánchezov videoklip porota.

Deti odmenili cenou Anča Kids' Award nemeckú snímku o priateľstve bez hraníc Vtáčik a húsenica. Fest Anča začínal na dvore kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie ako skromný nápad nadšencov urobiť kamarátsku akciu pre animátorov, študentov a fanúšikov animovaného filmu. Včera sa skončil desiaty ročník festivalu, ktorý narástol na vychýrené podujatie nielen na Slovensku, ale rezonuje medzi dvadsiatkou najvýznamnejších podujatí svojho druhu v Európe. Účasť svetových tvorcov, na čele so špičkovými hosťami, ktorými boli tento rok britskí animátori Robert Morgan, Barry Purves a Paul Bush, je dôkazom, že slovenská animácia má silnú tradíciu a vo svete si buduje meno aj vďaka Anči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Fest Anča #Elli Vuorinen #Marcos Sánchez #Penelope #Nekonečne boľavé oči #Heta Jäälinoja #The Unnatural #Vtáčik a húsenica