Božského Káju Topfest miloval

Rockovo ladený Topfest odštartoval letnú sezónu festivalov, ale nezaobišlo sa to bez ťažkostí. V prvý deň mali organizátori plné ruky práce, keďže prišli o hlavné pódium s názvom Black stage, ktoré bolo pod holým nebom a rozlohou bolo suverénne najväčšie. Čierne pódium organizátori umiestnili presne v strede festivalu a malo priťahovať ľudí z dvoch vedľajších pódií s názvom Blue stage a White stage.

02.07.2017 17:46
Karel Gott, energický a usmievavý. Foto:
Karel Gott, energický a usmievavý.
debata (2)

Po nočných búrkach vo štvrtok večer pred festivalom, keď sa piešťanským letiskom prehnal vietor so silou v nárazoch viac ako 120 kilometrov za hodinu, došlo k narušeniu jeho statiky. "Napriek ubezpečeniam statikov, že opatrenia na posilnenie konštrukcie Black stage, ktoré sa uskutočnili, umožňujú ďalšie používanie, kladieme na prvé miesto bezpečnosť účinkujúcich, návštevníkov a samotných spolupracovníkov. Preto sme sa rozhodli radšej hlavné pódium nepoužívať a účinkujúcich popresúvať na ďalšie dve pódiá,“ priblížil Dušan Drobný, organizátor festivalu.

Nečakaný problém rozpútal nekonečný rad telefonátov organizátorov s účinkujúcimi ohľadom presunov, nehovoriac o presúvaní techniky z hlavného pódia na dve menšie. Organizátori sa však stretli zo strany interpretov s pochopením. Jeden zo slovenských headlinerov Peter Nagy, ktorý mal vystupovať na najväčšom čiernom pódiu, to komentoval priamo počas vystúpenia. "Takéto veci sa stávajú, organizátori robia, čo môžu. Majú našu plnú podporu,“ vysvetľoval fanúšikom, ktorým zahral všetky svoje osvedčené hity.

Topfest 2017

Pozrite si, ako to vyzeralo na tohtoročnom Topfeste v Piešťanoch.

Fotogaléria
Rag'n'Bone Man bol jedným hlavných ťahákov...
Polemic uzatvárali prvý deň festivalu pesničkou...
+7Počasie zúčastnením počas festivalu prialo.

Počas druhého dňa Topfestu sa však už ľudia zžili s novým poriadkom a programom. Hlavnou hviezdou druhého dňa bol 41-násobný držiteľ Zlatého slávika Karel Gott. Topfest bol preňho iba druhým rockovým festivalom v živote, prvýkrát to bolo ešte v roku 2013 na Rock for People v Česku. Najskôr však dala česká legenda priestor svojim dvom hosťom, Petrovi Kolářovi a  Ilone Csákovej. "Pustite Karola, pustite Karola! My chceme Karola,“ skandoval preplnený kotol v modrom stane, ktorý bol zložený predovšetkým z mladších ročníkov. "Ďakujem vám za vaše prijatie. Museli ste vidieť, ako zo mňa opadla tréma,“ povedal po prvej pesničke a následne zavtipkoval. "Organizátori si asi povedali, že s pozvaním Káju sa musia poponáhľať.“

Usmievavý spevák svojich fanúšikov nesklamal. Zaspieval všetky zo svojich najznámejších hitov, nechýbali pesničky ako Zůstanu svůj, Trezor či Lady Carneval. Svoj koncert ukončil celkom netradične. Nie on divákom, ale diváci jemu zaspievali Zvonky štěstí, čo ho očividne dojalo. "To sa mi ešte nestalo, aby mi na konci diváci sami zaspievali pieseň. Najviac ma prekvapilo, odkiaľ môžu tí mladí poznať moje pesničky, veď som tam mal niektoré skladby zo 60. rokov!“ čudoval sa.

"Určite si budem ešte pár dní pospevovať, to sa z hlavy nedostane z jedného dňa na druhý,“ zhodnotil koncert s úsmevom 25-ročný Juraj z Ružomberka. "Povedal by som, že to tento rok zachránil práve on,“ dodal. "Bol úžasný, famózny, fenomenálny. Neopakovateľný zážitok,“ opísala svoje pocity o rok mladšia Zuzka zo Žiliny. Oboch však sklamalo zrušenie hlavného pódia. "Tešila som sa na Xindla X. Toho som, žiaľ, nevidela a ani nepočula. Oznam, že sa Čierne pódium ruší, som počula až okolo šiestej večer. To už mal Xindl X to svoje dávno odohraté,“ neskrývala svoje rozhorčenie. "Presun medzi pódiami mi trval niekedy aj 15 minút, dostať sa niekam pomedzi toľkých ľudí je ťažké. Tým som zmeškal niekoľko naozaj kvalitných skladieb. Keďže sa Black stage zrušil, chýbala tam "spojka“ medzi dvoma menšími stanmi,“ dodal k tomu Juraj.

Celkovo však počas dvoch dní plných rôznych emócii Topfest určite nesklamal. Počasie organizátori neovplyvnia a situáciu zvládli tak, ako im sily a možnosti dovolili. Na pódiách sa vystriedali waleskí rockeri Skindred, indie rocková kapela Bastille, škótska speváčka Amy Macdonaldová a momentálny európsky fenomén, spevák a skladateľ Rag'n'Bone Man. Zaujímavé mená dopĺňali kapely a interpreti zo Slovenska a z Čiech Horkýže Slíže, Polemic, Xindl X, Kabát a mnohí ďalší. Atmosféru Topfestu dotvárali rôzne súťaže, výstavy a atrakcie, ktoré návštevníkom spríjemňovali slnečný víkend. Obrovský výber jedál plný rôznorodých špecialít v stánkoch s občerstvením dodával Topfestu šmrnc, ktorý zohráva na festivaloch bezpochyby dôležitú úlohu. Až na komplikácie s hlavným pódiom teda mohli byť zúčastnení spokojní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Karel Gott #kabát #Topfest #Horkýže Slíže #Skindred #Rag'n'Bone Man