Pohoda začína. Zasnívajte sa do gitár!

Hajlajtom štvrtkového večera, ktorým dnes štartuje 21. ročník festivalu Pohoda, je pre mnohých legendárna shoegazeová kapela Slowdive.

06.07.2017 12:00
Slowdive Foto:
Štvrtkovým headlinerom Pohody je britská kapela Slowdive. Na scénu sa vrátila po viac ako 20 ročnej pauze.
debata (4)

Britské zoskupenie vydalo nový album po 22 rokoch a skvelé recenzie naň sú dôkazom, že gitarový shoegaze ani po dvoch dekádach nestratil dych. S albumom nazvaným príznačne Slowdive mieria hudobníci rovno na trenčianske letisko. Zahrajú tu o 21.30 h na Orange stagei.

Festivalovú udalosť roka odštartuje o 18. 30 h slovenská kapela Chiki liki tu-a, po nej bude Urpiner stage patriť znovuzrodenému albumu od ikonického tria Milan Lasica, Július Satinský a Jaro Filip Bolo nás jedenásť. Podľa riaditeľa festivalu Michala Kaščáka ide o najlepšiu platňu v histórii slovenskej populárnej hudby. „Odznie u nás po prvý raz celá naživo a príde tam k celkom milým spojeniam.“ Milan Lasica dvoch priateľov a členov pôvodnej zostavy prežil, dieru po Filipovi preto zaplní na pódiu jeho dcéra Dorota Nvotová a party Jula Satinského budú suplovať viacerí hudobníci.

Trochu iný soul

V piatok o 20. h sa bude publikum pred rovnakým pódiom vlniť v celkom iných žánrových interakciách. Vystúpi tu Solange, sestra slávnejšej soulovej bohyne Beyoncé. Obe tento rok svietili na vrcholoch hitparád, štýl Solange je však často označovaný ako alternatívne r'n'b. Hudobníčka sa voči aktuálnemu svetu, kde má ako Afroameričanka pretrvávajúce menšinové postavenie, vyhraňuje kultivovane, umierneným volaním po slobode a solidarite. Jej texty nestoja na tézach, svoje vyznania skladá z osobných zážitkov, hnevá sa teda inteligentne, s pokorou. Rozohnenou divou je aj raperka M.I.A., ktorá sa na Pohodu vracia druhý raz. Elektor-raggea-rockový hiphop s prímesou ľudových prvkov rozbalí na hlavnom stagei hneď po vystúpení Solange o 23. h.

Trochu iný rap

Kto je Mikky Blanco? Jedna z mnohých tvárí umelca, performera a hudobníka Michaela Davida Quattlebauma Jr. Vymyslel si ho pred 7 rokmi ako dievčenské alterego pre video performance a práve vďaka tomuto projektu zistil, že ľudia jeho konceptuálne experimenty vnímajú ako ozajstné hudobné vystúpenia, ako plnokrvný rap. Odvtedy vydal Mikky Blanco niekoľko albumov, všetky sa snažil absolútne odlíšiť. Album Mykki Blanco & the Mutant Angels nazval „ukričaným shitom“, Gay Dog Food zas feministickým punk hip-hopom. Aj napriek tomu, že ako transgenderový hiphoper o sebe neustále pochybuje, nebojí sa prezentovať v polohe, ktorá mu je samému najpohodlnejšia. Excentrický Blanco na nás vybalí svoj „queer rap“ – žánrovú škatuľku už vraj dospelo akceptuje – na Európa stagei v piatok presne o polnoci.

Že na Pohode tento rok zažijete na vlastné oči britských Alt-J, legendy The Jesus and Mary Chain, Benjamina Clementina, Future Island a ďalších headlinerov, v deň začiatku festivalu netreba nikomu pripomínať. Ak aj nemáte pripravený tučný zoznam interpretov, aj na niektorom z menších stageov vám oddnes do soboty niečo čerstvé zaručene frnkne do nosa.

Pohoda do bieleho rána

Dillon

Melodické skladby „nemeckej Lykke Li“ majú často temný podtext. Dillon kombinuje tlmenú elektroniku a klavír so špecifickým, detským hlasom a hravými vokálmi. Na pohode vystúpi so 16 slovenskými zboristkami. Jej atmosférický koncert sa začne v sobotu tesne po zotmení na Európa stagei o 21.30 h.

Squarepusher

Je projekt Toma Jenkinsona. Elektronický multiinštrumen­talista a inovátor kombinuje džez a elektronickú tanečnú hudbu v prešpekulovaných dynamických kompozíciách. Invenciu do „inteligentnej tanečnej hudby“ (IDM) vnáša ako skvelý hráč na bezpražcovú basgitaru. Vystúpi v Space aréne SLSP v piatok o 00. h.

Acid Arab

Parížske duo má v repertoári chladné techno v kombinácii s emóciami. Ich acid house je totiž inšpirovaný melodikou a rytmickými štruktúrami orientálnej hudby a hrajú na analógových rytmických a basových krabičkách. Vidieť ich môžete v Nay Tanečnom Dome v sobotu o 2. h.

Schwefelbelb

Mastné techno a „krabičková elektronika“ do rána sa bude „strúhať“ v stagei Laug-Techno-Bau Klub každú festivalovú noc do bieleho rána. Ak by ste sem mali zavítať iba raz, určite to urobte v sobotu o 2. h. Set nemeckého dua Schwefelgelb prinesie na Pohodu techno rovno z Berlína.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2017 #Slowdive