Pohoda dostane unikátny darček – symfonickú ódu

Večer plný humoru s kultovým albumom Bolo nás jedenásť či skupinou Ylvis, oddávanie sa melancholickým gitarám shoegazeových legiend Slowdive, no hlavne skvelá atmosféra festivalového minisveta, ktorá každoročne láka na trenčianske letisko desaťtisíce návštevníkov.

07.07.2017 09:00
Pohoda Foto:
Atmosféra počas prvého dňa Pohody 2017.
debata

Festival Pohoda má za sebou štvrtkový zahrievací deň. Počas víkendového programu nedá ľuďom vydýchnuť už od skorých ranných hodín.

Živé uvedenie slávneho albumu Jara Filipa, Júliusa Satinského a Milana Lasicu bolo prvým z troch väčších koncepčných projektov Pohody 2017. Ďalší z nich – Pohoda 21 – dnes na pravé poludnie otvorí program na hlavnom pódiu. Tri sedemminútové diela, ktoré špeciálne pre 21. ročník festivalu napísali renomovaní skladatelia Vladimír Godár, Martin Burlas a Petr Kofroň, odznejú na Pohode vo svetovej premiére.

Autori nedostali okrem dĺžky skladby žiadne zadanie. Ako pristúpili k takej širokej téme, akou je oslava multižánrového festivalu? Martina Burlasa podnietil maďarský skladateľ András Szőllősy. „Szőllősy písal nesmierne zaujímavú muziku a spravoval aj dielo Bélu Bartóka. Na jeho hudbe som vyrastal ešte počas štúdií. Práve jedna z jeho skladieb ma inšpirovala,“ povedal pre Pravdu Burlas. Podľa jeho slov ide zároveň o veľmi príjemný moment: „To isté v podstate robil aj Bartók – zbieral ľudové piesne, zaujímal sa o rôzne kultúry. V dnešných časoch, keď všade prská oheň a síra, vytvárajú sa umelé problémy a nacionalizmus sa využíva ako zdroj napätia, mi to prišlo ako nápad v správnej chvíli.“

Pohoda obrazom: Deň prvý

Pozrite sa, ako to vyzeralo vo štvrtok na festivale Pohoda v Trenčíne.

Fotogaléria
Atmosféra počas prvého dňa Pohody 2017.
Atmosféra počas prvého dňa Pohody 2017.
+17Atmosféra počas prvého dňa Pohody 2017.

Skladby z projektu Pohoda 21 odohrá Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod taktovkou dirigenta Mariána Lejavu. Ako bodka za špeciálnym programom odznie aj Beethovenova Symfónia č. 5. Nestihli ste prvý ročník Pohody, ktorá sa vtedy hrdila prívlastkom kráľovská? Nič to. Späť v čase návštevníkov festivalu prenesie koncept Pohoda 97, v rámci ktorého na jednom pódiu v sobotu postupne vystúpi všetkých osem kapiel úvodného ročníka. „Aj skupina Flow spoluzakladateľa Pohody Mária Michnu, ktorá hneď potom zanikla, začala znova skúšať. Ich jediných sme do toho museli trochu popchnúť,“ tvrdí riaditeľ festivalu Michal Kaščák, ktorý sa v rámci konceptu takisto predstaví s kapelou Bez ladu a skladu.

Fungujúci celok

Víkend na Pohode sa nezaobíde bez kvalitných zahraničných mien. Okrem „ženského piatka“ v podaní mladej speváčky Birdy, Solange či rebelky M.I.A. potešia v oba dni aj mužskí interpreti. Na Orange stagei si dnes večer divákov svojím hlasom podmaní britský samorast Benjamin Clementine, v sobotu štafetu prevezme Jake Bugg či skupiny ako Future Islands, alt-J a mnoho ďalších. Okrem včerajších Slowdive Pohoda privíta aj ďalšie hudobné legendy ako The Jesus and Mary Chain a Thurstona Moorea z niekdajšej kapely Sonic Youth. S elektronickým projektom Beak> na festival zavíta aj Geoff Barrow. Ten v rámci kapely Portishead vystúpil na Pohode ešte v roku 2011 a následne ju označil za najlepší festival, na akom kedy hrali.

„Na rozdiel od minulého roku, kde dominovali tri obrovské mená PJ Harvey, Sigur Rós a Prodigy, sa nám tento rok podarilo vďaka rôznym okolnostiam zostaviť program skôr z kratšie hrajúcich interpretov a kapiel. K tomu sa vyskladal program, ktorý – aj keď to hovorím každý rok – považujem za najzaujímavejší a najsilnejší, no nie silou veľkých mien,“ priblížil dramaturgiu Kaščák.

Dôkazom je aj rozrastajúci sa areál, v ktorom pribudlo nové pódium venované česko-slovenskej hudbe – Ticketportal stage či scéna experimentálnej hudby Laug-Techno-Bau Klub. V sobotu si tam návštevníci budú môcť okrem iného vypočuť, ako znie grafofón, ktorý pôvodne vznikol ako nástroj na zhudobnenie partitúr Milana Adamčiaka.

Festival umenia

Rovnako ako dielo slovenského intermedialistu Adamčiaka ani Pohoda nie je výlučne len o hudobnom žánri. Trenčianske letisko opäť zaplavilo množstvo umeleckých diel, ktoré tvoria ďalšiu veľkú pomyselnú scénu – Visual stage. Nechýbajú diela Adamčiaka, Ilony Németh, Viktora Freša a mnohých ďalších. Súčasťou vizuálneho umenia je aj víťazný projekt súťaže Pohoda Visual Art Contest. Tento rok sa oň postaral Mário Kastelovič a jeho interaktívna inštalácia Ľudová manéž. Podľa Kaščáka ide o výborný umelecký počin: „Je to skleník, kde budú ľudia cvičiť s činkami. Precvičia si cviky na národné motívy, ktoré vytvoril priamo Mário Kastelovič. A keď ich dokončia, príde otázka, ako sa posilnilo ich národné sebavedomie. Veľmi sa na to tešíme.“

Na Pohode dnes poobede v koncertnej podobe odznie aj nezrealizovaný muzikál Deža Ursinyho Peter a Lucia. Potešia aj literárni hostia ako autor knihy Všetci mocní Kremľa Michail Zygar či český spisovateľ Jáchym Topol, ktorý svoju novú knihu Citlivý človek dopisoval minulý rok na Pohode. Na druhý pokus sa podarilo pricestovať izraelskému autorovi Etgarovi Keretovi. Festival mal navštíviť už v roku 2014, pre zhoršenú bezpečnostnú situáciu v krajine však musel cestu nakoniec odrieknuť. Svoju novú zbierku poviedok predstaví už dnes o 18. hodine v Literárnom stane Martinus.

Festival Pohoda 2017 potrvá do soboty 8. júla a okrem kultúrneho, ale aj športového vyžitia ponúkne aj množstvo diskusií a prednášok týkajúcich sa aktuálnych spoločenských tém. Aj tento rok je však hlavným organizátorom počasie. Vrásku na tvárach návštevníkov spôsobuje najmä dnešná predpoveď popoludňajšej búrky. Kto si chcel poctivo dokončiť pracovný týždeň a na festival vyráža len dnes, okrem dobrej nálady by si nemal zabudnúť pribaliť aj pršiplášť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2017