Modra cez víkend opäť privíta svetovú gitarovú elitu

Medzinárodný gitarový festival v Modre už deväť rokov predstavuje gitarové esá a talenty. Od piatka do nedele tam opäť zahrajú známi gitaroví umelci z Talianska, Poľska, Veľkej Británie, Izraela a zo Slovenska.

14.07.2017 14:00
Gitarový festival Modra Foto:
Gitarista Andrea Dieci a lutnista Ben Salfield zahrajú v Modre už v piatok.
debata

Popri uznávaných hudobníkoch si zahrajú aj mladé talenty. Diváci si môžu vypočuť súčasnú klasickú hudbu, v repertoári však zaznie aj hudba 18. storočia. Jedinečnú akustiku zaručia hudobníkom priestory Nemeckého evanjelického kostola.

Festival vznikol pod záštitou rodáčky z Modry Kataríny Wieczorekovej, ktorá už počas štúdia na VŠMU organizovala v Modre letné gitarové koncerty. V spolupráci s mestom a kultúrnym strediskom tak napokon vytvorili v roku 2008 prvý Medzinárodný gitarový festival. Obsahovo sa zameriava na umenie klasickej hudby, hru na klasickú gitaru.

„Interpretov si zvyčajne vyberáme podľa dobrých recenzií, taktiež oslovíme známych gitaristov, ale priestor dáme aj tým menej známym, a to predovšetkým mladým hudobným talentom, ktoré sú na začiatku ich umeleckej kariéry. Tento ročník predstavíme mladého poľského gitaristu Andrzeja Grygiera a študenta Hudobnej akadémie v Krakove Radoslava Wieczoreka. Tí vystúpia popri uznávaných elitách – gitaristovi Andreovi Diecim z Talianska a lutnistovi Benovi Salfieldovi z Veľkej Británie,“ informovala odborná garantka a dramaturgička festivalu Katarína Wieczorek.

Jedinečným má byť aj predstavenie Quartetta Nerra, ktoré odohrá historickú hudbu z obdobia baroka a raného klasicizmu. Pestrosť tejto hudby a zvuk historických nástrojov bude obohatením celého festivalu, ktorého hosťom bude aj gitarista Alexej Belousov z Izraela a v Modre zahrá aj domáce duo Dávid Hnát a Darina Jokaiová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modra #Medzinárodný gitarový festival #klasická gitara