Na Žákovic Open si budete môcť zahrať aj z mobilov

V piatok 21. júla sa začne sedemnásty ročník festivalu Žákovic Open v Trenčianskych Bohuslaviciach. Headlinerom festivalu bude česká kapela Tata Bojs.

19.07.2017 14:00
Tata Bojs Foto: ,
Headlinerom festivalu Žákovic Open bude česká kapela Tata Bojs.
debata

Okrem nich sa počas dvoch dní na pódiu vystriedajú Hex, Slobodná Európa, Čad, Medial Banana, Le Payaco, Billy Barman, Lavagance, Fuera Fondo, Cpt. Slice, Trolejboys, Plusminus, Autodrom či rapper Vec spolu so Supom a koncert odohrá aj pesničkárka Katarzia. „Na Katarziu sa osobne veľmi teším, ona celkom vystrelila a je to taký zaujímavý úkaz slovenskej popmusic,“ povedal líder kapely Hex a hlavný organizátor festivalu Tomáš „Yxo“ Dohňanský v rozhovore pre agentúru SITA.

Hudobník sa každoročne snaží festival vylepšiť a priniesť vždy nejakú novinku. „Minulý rok sa nám napríklad ujala spoplatnená stanová dedinka s ďalšími extra benefitmi, tú plánujeme otvoriť aj teraz. Bude aj chillout zóna a tento rok navyše chystáme aj špeciálny stage s názvom Zahraj si, na ktorom si budú môcť návštevníci navzájom púšťať hudbu zo svojich telefónov. Po celý deň tak budú môcť robiť sami sebe zábavu. Chceli sme vyskúšať takýto formát, aby si tvorili ten festival aj ľudia sami, osobne to považujem za veľmi dobrý nápad. Stage bude fungovať od rána až do noci, aj po skončení oficiálneho line-upu,“ priblížil Yxo.

Ďalšia aktivita, ktorá návštevníkov počas Žákovic Open tradične čaká, je futbalový zápas medzi kapelami a fanúšikmi. „Ten bude, ako každý rok, v sobotu predpoludním. Je to veľmi milá a obľúbená aktivita, vyzývame ľudí, aby si priniesli transparenty a povzbudzovali svojich známych. Ide hlavne o srandu a zážitok, nehráme sa na žiadne výkony,“ podotkol basgitarista a vokalista, ktorý je vďačný, že sa mu už po sedemnásty rok darí udržať dobrú úroveň festivalu.

„Nejde nám o to rozrastať sa, chceme Žákovic robiť tak, ako to majú ľudia radi. Žákovic už má svoje meno a zvuk a radí sa medzi príjemné akcie, ktoré ľudia radi navštevujú. A my ho robíme naozaj s láskou. Zároveň ma teší, že vždy prijmú pozvanie kapely, ktoré si vytipujeme. Boli asi dva roky, keď sme oslovovali aj zahraničných interpretov mimo Čiech, chceli sme urobiť zo Žákovicu veľký festival, no potom sme si uvedomili, že to návštevníci aj tak veľmi nereflektujú a že to vlastne nie je cesta ani pre nás, ani pre ľudí z dediny. Zachovali sme ho teda v takom intímnejšom duchu a myslím, že je to tak dobre. Žákovic je taká naša chuťovečka,“ poznamenal Yxo, ktorý sa na nadchádzajúci ročník už veľmi teší. „Vždy, keď prídeme na pľac a začneme všetko chystať, som doslova šťastný, vo štvrtok pred začiatkom festivalu cítim už veľké vzrušenie, no a v sobotu, keď sa prejdem po areáli a vidím tam tých usmiatych ľudí, mám z toho zakaždým až zimomriavky,“ priznal organizátor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hex #Le Payaco #Žákovic Open #tata Bojs #Tomáš „Yxo“ Dohňanský