Mikulášsky jazzový festival ponúkne po prvý raz aj workshopy

Trojdňový Mikulášsky jazzový festival počas nadchádzajúceho víkendu privíta v Liptovskom Mikuláši nadšencov džezu na svojom 13. ročníku.

24.07.2017 12:00
Pressburger Klezmer Band Foto:
Mikulášsky jazzový festival ponúkne aj vystúpenie zoskupenia Pressburger Klezmer Band.
debata

Po prvý raz sa budú počas letného festivalu konať aj hudobné workshopy naplánované na piatok a sobotu pred koncertným programom.

„Organizovanie džezových dielní a workshopov pre začínajúcich hudobníkov a mladé talenty je nesmierne cenným krokom a výborným doplnením tohto festivalu. Podporuje sa tak totiž výchova ďalších generácií džezových talentov nielen spod Tatier,“ hodnotí hudobník, skladateľ a pedagóg Nikolaj Nikitin. Prvý workshop sa bude práve pod jeho vedením venovať hudobnej improvizácii. Druhý povedú producenti, skladatelia a hudobníci Robert Pospiš a Martin Sillay. Tí prevedú účastníkov všetkým, čo sa týka nahrávania v hudobnom štúdiu. Workshopy sú bezplatné a prístupné pre všetkých záujemcov.

Na festivale sa predstavia aj hudobníci z Poľska. „Už dlhšiu dobu čerpáme z poľskej džezovej scény a robíme to veľmi radi. Je totiž nesmierne široká, bohatá a predovšetkým veľmi kvalitná, stále je tam čo objavovať,“ povedal PR manažér festivalu Martin Budaj. „Aj vďaka dobrej spolupráci s Poľským inštitútom sa nám každoročne darí priniesť do Liptovského Mikuláša niektorú z perál poľského džezu. Tento rok to budú hneď tri veľmi výrazné osobnosti, každá reprezentujúca tak trochu inú generáciu a iné poňatie džezu,“ dopĺňa. Publiku sa tak postupne predstavia virtuózny huslista Adam Bałdych, Kinga Głyk a saxofonista Zbigniew Namysłowski.

Priestor podľa Budaja na festivale dostane aj domáca scéna. Predstavia sa speváčka Ester Wiesner s Jurajom Griglákom a kapelou, projekt Roberta Pospiša, Martina Sillaya a Nikolaja Nikitina – Tribute to Ján Cikker. Priestor dostane aj český džezový klavirista Emil Viklický spolu s trubkárom Miroslavom Hloucalom. Žánrovú pestrosť festivalu dotvorí klezmer a etno jazz v podaní Pressburger Klezmer Band.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mikulášsky jazzový festival