Ján Trstenský: Grape nie je len malá Pohoda. Ideme vlastnou cestou

Najskôr ho chceli usporiadať v Pezinku, pre 2-tisíc, možno 3-tisíc ľudí, no rýchlo zistili, že prípadné rozširovanie by areál kapacitne nezvládol. Festival Grape sa nakoniec udomácnil na letisku v Piešťanoch a aj vďaka tomu môže tento rok v dňoch 11. a 12. augusta privítať 20-tisícový dav. O ôsmom ročníku festivalu, nástrahách, ktoré naň každoročne číhajú, ale aj o tom, ako si vybudoval svojbytné miesto na slovenskej festivalovej scéne, porozprával viac jeden z jeho organizátorov Ján Trstenský.

02.08.2017 16:00
Ján Trstenský Foto:
„Snažíme sa ľudí nasmerovať k tomu, že Grape nie je len oslava hudby, ale aj umenia,“ tvrdí organizátor festivalu Ján Trstenský.
debata

Two Door Cinema Club, Moderat, Tom Odell, The Naked and Famous, Metronomy, Aurora… Tento rok Grape privíta najviac zahraničných kapiel. Takisto ide o najsilnejší a najdrahší line-up, aký ste kedy mali. Ako sa vám to podarilo?

Rozhoduje hlavne šťastie. Tento rok sme sa rozhodli rozšíriť počet zahraničných interpretov aj o začínajúce zahraničné kapely, ktorým veríme. Čo sa týka hlavných mien, každý rok sa v rámci finančných možností snažíme prinášať to najlepšie, čo sa dá. No nie vždy to vyjde. V našom dátume sa koná množstvo festivalov, najmä na severe, a tým konkurovať nevieme. Keď niekto hrá napríklad vo Švédsku, koncert tak odohrá aj vo Fínku či v Nórsku, no sem sa tým pádom dotiahnuť nedá. Tento rok sme sami prekvapení z toho, ako sa nám podarilo dohodnúť všetko, čo sme chceli. Sú to práve interpreti, ktorí hrajú v okolí Slovenska. Vždy je to najmä o pláne koncertného turné, pretože ich agenti sa koncerty prirodzene snažia zladiť tak, aby kapely čo najmenej cestovali. Opäť sme si tak nejako vzájomne vypomohli s festivalom Sziget. Aj vďaka tejto spolupráci máme tak silný line-up.

Vaším snom bolo priviesť na Grape kanadskú skupinu Arcade Fire. Tento rok mali počas leta aj európske turné. Stále platí, že sú pre festival nezaplatiteľní?

Presne ako som kedysi povedal, Arcade Fire sú len naším snom. Žiaľ, už dnes viem povedať, že túto kapelu u nás asi nikdy neuvidíme. Je to kapela, ktorá je drahšia ako náš celý line-up. Je to méta, ktorú pravdepodobne nikdy nedosiahneme.

Čo sa týka finančných možností festivalov, zachytili ste nedávnu kritiku na adresu českého festivalu Colours of Ostrava? Týkala sa najmä partnera jednej scény, firmy Agrofert Andreja Babiša. Riaditeľka festivalu Zlata Holušová však argumentovala tým, že bez silných partnerov by cena lístka podstatne stúpla.

Sú dve strany, z ktorých sa na to dá pozerať. Na jednej strane je každý festival rád, pokiaľ dostane peniaze. Colours of Ostrava má navyše výhodu v tom, že dostáva aj podporu z mesta, čo, myslím, nemá na Slovensku žiaden festival. Preto si môže dovoliť aj veľké mená a tento rok mal naozaj drahý line-up. Bez sponzorov by to nedokázal. Samozrejme, mohol by zvýšiť vstupné, ale taký krok nie je veľmi populárny. Na druhej strane by festival mal byť hlavne o hudbe a zábave a čo sa týka financií, politika by do toho nemala vstupovať. Môže sa to potom vypomstiť práve kritickými komentármi. Je to naozaj dvojsečná zbraň. Nám sa to síce ešte nestalo, no asi by sme si veľmi dobre premysleli, či do toho ísť. Grape sa snaží byť sebestačný s partnermi, ktorých má. Sme malý festival, neplánujeme sa zväčšovať, takže podobný scenár nám ani nehrozí. Je to však veľmi zaujímavá téma. V Českej republike je to celkovo teraz trochu pohnuté a akúkoľvek zmienku o Babišovi ľudia vnímajú dvojnásobne citlivo.

Spomínali ste podporu z mesta. Vy ste sa snažili komunikovať s piešťanským magistrátom?

Keď sme začínali, stretli sme sa s vtedajším pánom primátorom. Zaujímalo nás, či vôbec existuje nejaký systém podpory pre takýto typ akcií, no hneď sme dostali negatívnu odpoveď. Odvtedy sme to už neskúšali. Všetky financie vrážajú do samotného fungovania mesta. Od nikoho nedostávame žiadne dotácie, skúšali sme aj rôzne granty, no neuspeli sme. V tomto smere sme rezignovali a spoliehame sa len sami na seba.

Program festivalu Grape je čoraz pestrejší. Zástupcom elektronickej hudby začínajú čoraz viac konkurovať aj gitarové, tzv. indie kapely. Ako je to tento rok? Zhodli ste sa s Jurajom Podmanickým na programe?

Vždy sa to snažíme vyvážiť tak pol na pol. Niekedy sa to podarí, inokedy máme zase viac elektroniky či naopak. Samozrejme to vyplýva aj z bookingu kapiel. No tiež sa nebudeme silou-mocou snažiť o nejakú gitarovú kapelu, pokiaľ máme možnosť získať silnejšie meno z elektronickej scény. Stále sa riadime naším vkusom, no rozhoduje to, aké kapely sú ten rok k dispozícii.

Veľký priestor dávate aj mladým slovenským kapelám a interpretom, ktorých koncerty sa na Grape tešia obrovskej popularite. Svojím spôsobom tak trochu suplujete aj úlohu povinných kvót.

Pre kapely, ktoré u nás hrávajú, kvóty skutočne nič nezmenili. Stále dostávajú priestor len v Rádiu_FM, máloktorým sa podarilo presadiť aj v komerčných rádiách. My sa slovenskú scénu snažíme držať relatívne vysoko. Ľudia sa vždy potešia z veľkých zahraničných mien, no vyblázniť sa prídu práve na slovenské kapely. Sami vidíme, že keď hrá napríklad Billy Barman, Para alebo Fallgrapp, pred pódiom je doslova „nátresk“. Teším sa z toho, že u nás majú taký ohlas.

Spomenuli ste skupinu Para, takpovediac stálicu festivalu Grape. Prečo sa tento rok v programe neobjavila?

Para je veľká otázka. S Matúšom Vallom (basgitaristom Pary, pozn. red.) sme komunikovali ešte na jar s tým, že si tento rok chcú dať s koncertovaním prestávku. Predsa len, hrali tu rok čo rok a minuloročný koncert dokonca ohodnotili ako najlepší, aký vôbec odohrali. Plány potom trochu zmenili a hrajú na mnohých akciách. No myslím, že nejaké prekvapenie prichystáme.

Tento rok Para hrala aj na Pohode. Stále vás s týmto festivalom zvyknú ľudia porovnávať? V minulosti som zachytila napríklad prívlastok mladší brat Pohody.

Po druhom či treťom ročníku médiá s obľubou používali práve výrazy typu „mladší brat Pohody“ alebo „malá Pohoda“, no posledné dva-tri roky sa to snažíme trochu vyvracať. Myslím, že je už citeľné a dokonca viditeľné, že sme odlišní a ideme vlastnou cestou, či už to je cieľová skupina, alebo samotný princíp, na ktorom festival staviame. Takéto pomenovanie som už dlho nepočul a osobne sa z toho teším.

Je to práve dôraz na súčasné umenie a kultúru, ktorý vás odlišuje?

Takúto tvár festivalu budujeme už od začiatku a čím je festival väčší, tým je to viac vidieť. Okrem bývalej spolupráce so študentmi architektúry z STU spolupracujeme napríklad s projektom Fashion LIVE!, ktorý na festivale organizuje módnu prehliadku. Tiež máme dress code, ktorý je síce nepovinný, no ľudia sa už na to celkom chytili a očakávajú, čo si budú môcť tento rok obliecť. Celkovo sa snažíme ľudí nasmerovať k tomu, že Grape nie je len oslava hudby, ale aj umenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Grape #Piešťany #Para #Moderat #Ján Trstenský