Festival v Toronte? Tenisový súboj storočia aj smrť Stalina

Rivalitu medzi švédskou tenisovou hviezdou Björnom Borgom a jeho americkým kolegom Johnom McEnroom zachytáva snímka Borg/McEnroe. Svetovú premiéru bude mať na festivale v Toronte, ktorý presne o mesiac otvorí. „Film Borg/McEnroe prináša silné napätie, ktoré súznie s elektrizujúcou atmosférou otváracieho večera torontského festivalu,“ povedal riaditeľ prehliadky Piers Handling.

07.08.2017 12:00
Borg/McEnroe Toronto Foto:
Shia LaBeouf ako John McEnroe a Sverrir Gudnason ako Björn Borg vo filme Borg/McEnroe.
debata

Súperenie oboch tenistov vyvrcholilo vo finále Wimbledonu v roku 1980 a tento zápas býva označovaný za jeden z najúžasnejších športových zážitkov 20. storočia. „Scény na kurte majú dynamiku pouličnej bitky a dráma odlupuje vrstvy toho, čo vieme o oboch hráčoch. Bolo to viac než len jednoduchý konflikt, v ktorom proti sebe stoja ľadový Európan a impulzívny Američan,“ povedal umelecký riaditeľ Toronta Cameron Bailey.

Režisérom filmu je Janus Metz. Dánsky filmár, ktorý sa podieľal napríklad aj na seriáli True Detective, zaujal najskôr svojimi dokumentmi. Jeho snímka Armadillo, v ktorej sleduje dánskych vojakov v Afganistane, zvíťazila v rámci Týždňa kritiky na festivale v Cannes. Do svojho celovečerného hraného debutu obsadil Metz Shiu LaBeoufa (McEnroe), Sverrira Gudnasona (Borg) či Stellana Skarsgarda. Ten si zahral Borgovho trénera Lennarta Bergelina.

Súboj pohlaví

O necelú dekádu skôr než legendárny duel medzi Borgom a McEnroom sa na tenisových kurtoch, tentoraz v americkom Houstone, odohrával iný slávny duel. Mal prívlastok Súboj pohlaví a proti sebe v ňom stáli Billie Jean Kingová, bojovníčka proti sexizmu a za rovnoprávnosť žien v športe, a o štvrťstoročie starší tenisový šampión Bobby Riggs, ktorý najväčšie úspechy slávil v 30. a 40. rokoch minulého storočia. Súboj pohlaví sledovalo na obrazovkách okolo 90 miliónov divákov. Zápas, ktorý je považovaný za jeden z míľnikov v snahe o emancipáciu ženského tenisu, sa rozhodli na filmové plátno preniesť partnerský a umelecký tandem Valerie Farisová a Jonathan Dayton. Na konte majú napríklad oscarový hit Little Mis Sunshine. Do hlavných úloh svojej novinky obsadili Emmu Stoneovú a Steva Carella.

Iná filmárska dvojica, Olivier Nakache a Eric Toledano, sa vo svete presadila šarmantnou komédiou Nedotknuteľní. Príbeh ochrnutého bohatého muža a jeho problémového asistenta sa po indickom remaku dočkal aj amerického. Film The Upside režíroval Neil Burger (Všemocný, Divergencia). Okrem Bryana Cranstona, známeho zo seriálu Perníkový tatko, a Kevina Harta v hlavných úlohách si v snímke zahrali aj Nicole Kidmanová či Julianna Marguliesová. Do Toronta však prídu aj režiséri pôvodného filmu. Okrem toho, že si budú môcť pozrieť, ako dopadla americká verzia ich hitu, predstavia tu svoj nový film C'est la vie! Opäť ide o komédiu, tentoraz z prostredia príprav svadobnej hostiny na zámku z 18. storočia.

Ako vznikol Frankenstein

Britský režisér Joe Wright sa preslávil dobovými kúskami ako Pýcha a predsudok či Pokánie. Aj tentoraz sa vybral do histórie. Jeho Najtemnejšia hodina (Darkest Hour) sa odohráva na začiatku druhej svetovej vojny a sleduje prvé dni a týždne po tom, čo sa premiérom Veľkej Británie stal Winston Churchill, ktorý v tomto komplikovanom období musí robiť zložité rozhodnutia. Vo filme si ho zahral Gary Oldman a okrem neho sa v snímke predstavia aj Kristin Scott Thomasová, ktorá stvárnila Churchillovu manželku Clementine, či Lily Jamesová ako jeho osobná sekretárka. Vo filme sa mal pôvodne v úlohe premiéra Nevilla Chamberlaina objaviť aj John Hurt, jeho choroba, ktorej v januári podľahol, mu to však znemožnila.

Zatiaľ čo Najtemnejšia hodina sleduje prvé kroky Churchilla vo funkcii premiéra, Smrť Stalina sa zameriava na posledné dni sovietskeho diktátora a chaos, ktorý v Sovietskom zväze po Stalinovej smrti nastal. Politická satira sa inšpirovala grafickým románom Fabiena Nuryho a Thierryho Robina. Film režírovala významná postava na poli britského televízneho humoru a satiry, škótsky tvorca Armando Iannuci (pre HBO vytvoril komediálny hit Viceprezidentka). „Boli sme ohromení tým, ako Iannuci dokáže premeniť túto politickú satiru do toľkých rôznych registrov. Dokáže skočiť späť do Sovietskeho zväzu s rovnakou citlivosťou, akú vidíte v jeho seriáloch Politické kruhy a Viceprezidentka,“ citoval portál Indiewire.com umeleckého riaditeľa festivalu. Stalina si vo filme zahral Adrian McLoughlin a okrem neho sa tu predstavia aj Steve Buscemi ako Nikita Chruščov, Olga Kurylenko ako pianistka Maria Judina či Michael Palin ako Viačeslav Molotov.

Ďalším zo skutočných životných príbehov, ktoré v Toronte premietnu, bude biografický film o Mary Shelleyovej. Podľa festivalového katalógu zaznamenáva snímka búrlivé manželstvo spisovateľky s básnikom Percym Byssheym Shelleym aj osudovú noc na švajčiarskom zámočku, ktorá inšpirovala jej najznámejšie dielo – Frankensteina. Film režírovala Haifaa Al-Mansourová a úlohy Shelleyovcov zverila Elle Fanningovej a Douglasovi Boothovi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Winston Churchill #Toronto Film Festival #Borg/McEnroe #Smrť Stalina