4 Živly predstavia aj profil „obyčajného neonacistu“

Profil „obyčajného neonacistu“, dokument Svet podľa Daliborka, ktorý mal nedávno premiéru na karlovarskom festivale v súťaži dokumentárnych filmov, bude mať predpremiérové uvedenie aj na Slovensku. Snímka totiž dokonale zapadá do aktuálnej dramaturgie filmového seminára 4 Živly, ktorého témou je viera. V banskoštiavnickom amfiteátri ho zajtra o 21. h uvedie režisér Vít Klusák a producent filmu Peter Kerekeš.

11.08.2017 07:00
Svet podľa Daliborka Foto:
Režisér Vít Klusák v dokumente Svet podľa Daliborka sleduje tridsiatnika Dalibora, ktorý sa hlási k neonacistickej ideológii.
debata (1)

Vít Klusák sa zviditeľnil už dokumentom Český sen, „prvou českou filmovou reality show“ o neexistujúcom hypermarkete. V dokufiktívnej recesii si spolu s dokumentaristom Filipom Remundom vzali na mušku marketingovú mašinériu hypermarketov a konzumom ohlúpnutú spoločnosť, ktorá sa nechá veľkými obchodníkmi naivne manipulovať.

Svet podľa Daliborka už po premiére na festivale v Karlových Varoch vyvolal vlnu rozporných reakcií, zahraniční recenzenti však reagujú veľmi pozitívne. Klusák v ňom sleduje tridsiatnika Dalibora, ktorý sa hlási k neonacistickej ideológii. Dalibora K. zachytil v intímnom rodinnom kruhu, kde sleduje primárne vzťahy s matkou a jej priateľom, ale konfrontuje ho aj s historickým pozadím nacistickej ideológie iniciovaným výletom do koncentračného tábora v Osvienčime.

Vít Klusák si Dalibora najprv vymyslel až potom našiel autentického protagonistu. „Uvažoval som nad tým, že keby som niekedy náhodou nakrúcal portrét neonacistu, omnoho viac by som chcel, aby bol ambivalentný, viacrozmerný, napríklad by sa mi páčilo, keby to bol nácko, ktorý skladá poéziu, nežný fašoun… A potom som Dalibora objavil na YouTube,“ prezradil režisér v rozhovore pre český server dokweb.

Film je podľa neho o nefungujúcich vzťahoch, rodinných, priateľských, pracovných aj intímnych, z čoho pramení frustrácia protagonistu. „Keď k nej primiešate strach, získate výbušnú zmes nenávisti. Potom je už k rasizmu len krok, pretože pre nenávisť musíte nájsť adresáta.“ S tvorcami filmu Svet podľa Daliborka môžete diskutovať v sobotu o 14.30 v Art Cafe.

Rôzne tváre viery

„Človek, ktorý by si pozrel všetky tie filmy, dokázal by si vytvoriť veľmi presnú predstavu o intelektuálnej konštrukcii, nielen viery v Boha a viery v seba, ale o súčasnom chápaní pojmu viera, pretože vybrané filmy relatívne obšírne vyčerpávajú jeho interpretáciu,“ hovorí jeden z dramaturgov seminára filmový teoretik Martin Ciel. Na 4 živloch máte teda možnosť prehĺbiť si vedomie o tom, čo je viera, na základe rôznorodej autorskej interpretácie.

Vierou v umení sa zaoberá cyklus krátkych videí Manifesto režiséra Juliana Rosefeldta. Hlavné postavy trinástich samostatných epizód, kde si režisér kladie otázku čo je umenie a čo by ním malo byť, stvárnila jediná herečka Cate Blanchettová. Vo filme v rôznych hereckých polohách deklamuje trinásť základných manifestov avantgardných umeleckých smerov a zároveň odhaľuje určité typy viery, ktoré v danom období rezonovali. Umelci totiž v manifestoch vyjadrovali svoju vieru v to, čo má umenie znamenať a ako sa má vyvíjať, ale aj kam má smerovať spoločnosť. Na Slovensku sa Manifesto premieta výnimočne, vidieť ho môžete v sobotu o 12.30 h v kine Akademik.

V najtradičnejšom zmysle slova sa zaoberá vierou rumunský dokument Iba dych. Debutovala ním úspešná producentka dokumentárnych filmov Monica Lăzurean-Gorganová a bude aj jednou z hostí seminára. Otec rodiny, ktorú režisérka sedem rokov pozorovala, je silne veriaci katolík. Jedno z jeho troch detí trpí rázštepom chrbtice a film zachytáva vývoj situácie a vplyv viery v Boha na rodinu a osud dievčatka. Otec totiž verí, že vyzdravenie ťažko chorej dcéry dosiahne modlením. V dokumentárnej meditácii Gambling, Gods and LSD odkrýva vizionársky experimentátor Peter Mettler, čo všetko sú ľudia ochotní podstúpiť, aby dosiahli transcendentno. Putuje naprieč americkým kontinentom až do Európy a počas trojhodinového „tripu“ zobrazuje švajčiarskych feťákov, gemblerov v kasíne v Las Vegas či kresťanov striktne lyrickou observáciou. Filmový seminár 4 živly sa začal v stredu a v Banskej Štiavnici potrvá do nedele.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #4 Živly #Vít Klusák #Svet podľa Daliborka