Letisko v Piešťanoch ovládnu rituálne tance kmeňa Grape

Minulý rok latku nastavil poriadne vysoko, tento rok ju však podliezať rozhodne neplánuje. Ôsmy ročník festivalu Grape, ktorý sa v piatok začína na piešťanskom letisku, privíta počas dvoch dní doteraz najviac zahraničných mien. Aj tento rok však dostali organizátori ten najkrajší darček ešte pred samotným podujatím – Grape opäť hlási vypredané a dni plné hudby, umenia a zábavy si tak bude užívať 20-tisícový dav.

11.08.2017 09:04
Moderat Foto:
Skupina Moderat sa rozhodla dať si po aktuálnom turné pauzu. Na festivale Grape odohrajú jeden z posledných koncertov.
debata

„Tento rok sme sami prekvapení z toho, ako sa nám podarilo dohodnúť všetko, čo sme chceli,“ povedal v rozhovore pre Pravdu jeden z organizátorov Ján Trstenský. Diváci tak na letisku v Piešťanoch privítajú kapely a interpretov ako Two Door Cinema Club, Tom Odell, The Naked and Famous, Metronomy či Aurora. Medzi hviezdy festivalu patrí aj berlínsky elektronický projekt Moderat, ktorý vznikol zlúčením členov formácií Modeselektor a Apparat. Táto superskupina si získala veľkú popularitu nielen vďaka hudbe, ale aj úrovni ich živej šou, ktorú predviedli aj počas festivalu Pohoda v roku 2014.

Koncert skupiny Moderat na festivale Grape však výnimočný aj z iného dôvodu. Ako kapela nedávno oznámila na sociálnej sieti, s projektom si po aktuálnom turné plánuje dať pauzu: „Keď sme založili Moderat, išlo skôr o zábavu, hravosť, svojím spôsobom aj oddych od našich individuálnych projektov. Stále je to zábava, no po tých všetkých rokoch sme sa stali ozajstnou kapelou, bola to reálna skúsenosť. Ušli sme dlhú cestu, zvlášť, keď uvážime, že sme začínali ako DJ-i v špinavých suterénoch. Po štyroch rokoch bez prestávky sme sa však rozhodli, že tentoraz si pre zmenu potrebujeme oddýchnuť od Moderatu,“ oznámila kapela s tým, že po aktuálnom turné, ktoré vyvrcholí 2. septembra v Berlíne, sa opäť plánuje vrátiť k pôvodným projektom.

Každý rok sa organizátori snažia pozvať jednu kapelu, ktorá by bola buď trošku tvrdšia, alebo vtipná a zábavná. Štafetu po minuloročných !!! (Chk Chk Chk) tentoraz prevezme rocková skupina De Staat. „Zabookovali sme ich medzi poslednými kapelami. Predtým sme ich síce nepoznali, no kolega David Urban nám ich odporučil s tým, že ide o kapelu, ktorá je jednak vtipná a jednak veľmi dobre hrá. V Holandsku sú veľmi populárni,“ priblížil Trstenský.

Ku Grapeu neodmysliteľne patrí aj slovenská hudba, ktorá je na festivale často silným konkurentom veľkých zahraničným mien. Opäť nebude chýbať ani kapela ďalšieho organizátora festivalu Juraja Podmanického – Billy Barman. Skupina má za sebou nesmierne úspešný rok. Ich poslednú nahrávku Dýchajúce obrazy poslucháči označili za album roka v hudobnej ankete Radio_Head Awards. Práve pesničky z ich novinky budú tvoriť gro koncertu, ktorý odohrajú v sobotu na druhej najväčšej scéne. Aj keď na poslednú chvíľu musela svoj koncert zo zdravotných dôvodov zrušiť kapela Fallgrapp, fanúšikov slovenskej scény potešia aj ďalšie mená ako Korben Dallas, Puding Pani Elvisovej, Saténové ruky a mnoho ďalších. Špeciálnu 3D šou si pre ľudí pripravil aj hosť so susednej Českej republiky – Vladimír 518.

Každý ročník festivalu Grape má svoju tému, ktorá určuje aj nepovinný dress code. Tento rok sa ukrýva pod kľúčovými slovami kmeň Grape, tattoo, amulet, totem či symbol. Inými slovami, 20-tisícový dav počas dvoch dní vytvorí na letisku jedno veľké spoločenstvo, bez ohľadu na akékoľvek rozdiely. „Svet je plný rôznych ľudí. Všetci sa nejakým spôsobom snažia spolu vychádzať a ctiť si svoju kultúru. Práve takáto otvorenosť je nám blízka. Téma je kmeň, čiže spájanie sa s ľuďmi, vytváranie jednej skupiny. Tento rok budeme mať na festivale veľmi veľa ľudí zo zahraničia. Ľudia prídu z 12 či 13 krajín, z celého sveta, čiže to úplne sedí,“ myslí si Trstenský.

Oslava hudby, oslava umenia – tieto dva základné prvky majú na festivale už tradične rovnocenné miesto. Súčasťou Grapeu bude špeciálne vyzdobený areál, ale aj módna prehliadka Fashion LIVE! Aleš Vojtášek si zase po minuloročnej výstave Dick-tators pre návštevníkov pripravil nový projekt s názvom Fatal Error. Ako k umeleckej inštalácii povedal sám autor, „tohtoročná téma festivalu Grape je kmeň. Kmeň ako skupina podobne zmýšľajúcich ľudí, spoločenstvo vyznávajúce rovnaký cieľ. Jedinci, ktorí cítia spolupatričnosť a vytvárajú rozsiahlejšie a stabilnejšie inštitúcie. Ľudia sú rôzni a neraz sa už nechali strhnúť názorovou vlnou vybočujúcou doľava či doprava, až za hranicu ľudskosti. Projekt poukazuje práve na tieto spoločenské prešľapy“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Grape #Billy Barman #Moderat #Grape Festival #leto 2017