Zvuk for Štiavnica prinesie džez do ulíc aj kaviarní

Po ročnej prestávke sa vracia festival Zvuk for Štiavnica, na ktorom sa od štvrtku do soboty v Banskej Štiavnici predvedú zahraniční aj domáci hudobníci.

17.08.2017 05:00
Nikolaj Nikitin Foto: ,
Saxofonista Nikolaj Nikitin sa v rámci festivalu predstaví rovno v dvoch projektoch, Altar live a Tribute to Ján Cikker.
debata

Podujatie vychádza z projektu Mini Jazznica, ktorý vznikol v roku 2013 s cieľom udržať tradíciu banskoštiavnického letného festivalu Jazznica. Noví organizátori pôvodnú koncepciu festivalu pozmenili a presunuli ho z komorných sakrálnych priestorov do klubov a ulíc mesta, aby si tak ľudia mohli vychutnávať jemné tóny živej džezovej hudby pri prechádzke mestom či posedení pri káve.

Prvý večer festivalu bude patriť poľskej hudobníčke Anne Gadt a hudobníkom súčasnej vokálnej džezovej scény. „Tento rok sme začali spolupracovať so slovenským hudobným vydavateľstvom Real Music House, s ktorým sme vytvorili tri projekty. Prvý z nich predstavíme 18. augusta. Volá sa Altar live a predstaví známe slovenské duo Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek. V tomto projekte vystúpia ako kvarteto spolu s basákom Jurajom Griglákom a Klemensom Marktlom za bicími. Ďalšími spoločnými projektmi budú Slovenské ľudové balady zdramatizované spevom Roba Pospiša a gitarou Martina Sillaya a tretím projektom je Tribute to Ján Cikker,“ uviedla spoluorganizátorka festivalu Júlia Šimková.

Poctu Cikkerovi vytvorili saxofonista Nikolaj Nikitin, spevák Robert Pospiš a gitarista Martin Sillay. „Prinášajú nový pohľad a inovatívne aranžmán skladateľových kompozícií vychádzajúcich zo slovenských ľudových piesní,“ uviedli organizátori. Trojicu hudobníkov doplnia v Štiavnici Peter Raitl na perkusiách a Juraj Šušaník na bicích.

Návštevníci Zvuk for Štiavnica sa môžu tešiť aj na švajčiarske duo Albireo a československé kvarteto Fehero Rocher. Vrcholom festivalu bude predstavenie jedného z najlepších bubeníkov sveta. Borlai Gergö z Maďarska so svojou kapelou European Mantra predvedie poriadne energický džezrock.

Celý festival sa bude konať v prítmí štiavnických kaviarní a Kultúrneho centra, jemné tóny džezovej hudby si však návštevníci môžu vypočuť aj v Botanickej záhrade. Takisto si každé ráno môžu vychutnať džezové raňajky a program festivalu pozýva návštevníkov aj na hudobný workshop pre rodiny s deťmi v Čajovni Klopačka. Organizátori si pripravili tento rok prekvapenie v podobe „tajného“ koncertu, bližšie informácie, kde sa koncert hudobníčky Ivany Mer bude konať, sa tak návštevníci dozvedia až v sobotu 19. augusta krátko pred jeho začiatkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #džez #Ján Cikker #Zvuk for Štiavnica