Nastúpte do Kinobusu. Cieľová stanica: kvalitný film

Vyzerá ako klasický autobus, svojich pasažierov dokonca odvezie z bodu A do bodu B, no predsa len sa niečím líši. Kinobus je totiž okrem dopravného prostriedku aj štvordňový festival, ktorý návštevníkov sprevádza schátranými či nefunkčnými kinami po celkom Slovensku.

18.08.2017 16:00
debata
Amfiteáter v Tlmačoch, ktorý sa organizátorom... Foto: Ivana Rumanová
Kinobus Tlmače Amfiteáter v Tlmačoch, ktorý sa organizátorom Kinobusu podarilo zrekonštruovať s pomocou mesta.

Tie sa bude snažiť projekciami oživiť aj tento rok. V dňoch od 31. augusta do 3. septembra si tentoraz posvieti na región hornej Nitry – konkrétne kiná v Novej Dubnici, Dolnej Súči, Chynoranoch a vo Valaskej Belej.

Témou 14. ročníka festivalu sú formáty. Začiatok Kinobusu preto odštartuje dvojdňová prehliadka panoramatických 70 mm filmov v obnovenom kine Panorex v Novej Dubnici. Spolu s banskobystrickým amfiteátrom ide o jediné kino, v ktorom je možné tento formát premietať. „Budeme premietať aj na 35 mm formáte a paralelne s kráľovským 70 mm formátom sa bude konať aj prehliadka 8 mm filmov, čo je, naopak, najmenší dostupný formát. Klasický formát však nechceme nostalgizovať, naším cieľom je oživiť kino ako spoločenskú udalosť,“ hovorí dramaturgička festivalu Ivana Rumanová.

Predtým ako Kinobus zavíta do niektorej z obcí, zabezpečí opravu premietacích prístrojov. Podľa Rumanovej ide o snahu oživiť bohatú kultúrnu infraštruktúru, ktorá bola na území Československa pred rokom 1989: „Skoro v každej malej obci je kino alebo kultúrny dom. Infraštruktúra tu je, ale v súčasnosti je len minimálne využívaná. Klasické filmy, premietačky a formáty sú pre nás tak trochu zámienkou, ako sa viac priblížiť k obciam. Kiná sú dôležitými miestami lokálnej pamäte. Dnešní premietači sú vlastne posledná generácia ľudí, ktorí dokážu ovládať klasickú premietaciu techniku.“

Účastníkom Kinobusu program okrem filmov... Foto: Natália Zajačiková
Kinobus Účastníkom Kinobusu program okrem filmov spestria aj rôzne prednášky, diskusie, prehliadky či výlety do prírody.

Oživiť premietanie v každej navštívenej obci je utopistická vízia, Kinobus sa však môže pochváliť aj svetlými príkladmi. „Technické osvedčenie, ktoré vybavíme k premietacím prístrojom, platí dva roky. Potom je už na každej obci, či túto príležitosť využije. Vždy sa to podarí v jednej, maximálne vo dvoch obciach. Niekde premietajú len príležitostne, no niekde obnovili aj pravidelné premietanie. Veľkým fenoménom sú dnes letné kiná, ktorým sa naozaj darí. Premietanie napríklad obnovili v amfiteátri v Lednických Rovniach, v amfiteátri v Tlmačoch, ktorý sa nám podarilo zrekonštruovať v spolupráci s mestom, či v obci Poproč. Tam zase mladí nadšenci začali premietať v klasickom kine,“ priblížila Rumanová.

Tento rok na „kinobusových výletníkov“, ale aj na obyvateľov obcí, ktorí budú mať vstup zadarmo, čaká opäť pestrý program. Okrem iných to budú snímky ako Je vysoký muž šťastný, Světáci či Dogville, ale aj sedemhodinová filmová lahôdka režiséra Bélu Tarra Satanské tango. „Klasický pohľad je taký, že keď prichádzame do menších obcí, automaticky musíme zľavovať z dramaturgických nárokov a premietať komerčnejšie filmy. Nám sa však potvrdzuje, že to nie je pravda,“ tvrdí Rumanová.

Tradičnú filmovú prehliadku budú opäť spestrovať komentované architektonické prechádzky, tento rok pribudnú aj performance Matúša Kobolku, rezidencia výtvarníka Michala Lacka vo Valaskej Belej, či koncert Fera Királyho, ktorý bude hrať ranú tvorbu Philipa Glassa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #kino #Nová Dubnica #Fero Király #Satanské tango #Kinobus