Nový festival Tatra Flowers čaká prvá dôležitá skúška

Patrí alebo nepatrí umenie do chráneného územia našich veľhôr? Horlivú diskusiu na túto tému rozpútal festival Tatra Flowers, ktorého prvý ročník sa v piatok začal vo Vysokých Tatrách.

02.09.2017 09:00
Jana Kirschner Foto: ,
Za festival sa postavila aj speváčka Jana Kirschner, ktorá v sobotu vystúpi pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese.
debata

Starý Smokovec, Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso, ale aj Téryho chata či Skalnaté pleso, to všetko sú miesta, kde až do nedele vystúpi niekoľko popredných slovenských hudobníkov. Práve výber lokalít sa stal tŕňom v oku aktivistov zo Slovenského ochranárskeho snemu, ktorí účinkujúcich v otvorenom liste požiadali, aby na festivale nevystúpili. Tí sa však rozhodli postaviť za festival.

„Nejde len o stresovanie vzácneho a citlivého tatranského živočíšstva, ale aj o ekologické a environmentálne dôsledky všetkého toho sprievodného komerčného a masového ,cirkusuʻ, ktorému sa podobné podujatie jednoducho nevyhne. O demoralizácii ľudí, ktorí do národného parku chodia hlavne kvôli kráse prírody, zážitku z transcendentna a tichu, ani nehovoriac,“ apelovali na hudobníkov zástupcovia Slovenského ochranárskeho snemu v otvorenom liste v polovici augusta.

Na verejnú výzvu už reagovali mnohí hudobníci vrátane speváčky Jany Kirschner, ktorá v sobotu večer vystúpi spoločne so SĽUK-om pod skokanskými mostíkmi na Štrbskom Plese. Podľa jej slov už od začiatku príprav festivalu s organizátormi veľmi úzkostlivo debatovali o vplyve tohto festivalu na Tatranský národný park: „Všetci vieme, že Tatry sú v poslednej dobe veľmi komercionalizované, pri tomto festivale som mala, naopak, úplne opačný pocit. (…) Ide hlavne o to, aby sa do Tatier priniesla krása hudby a myslím si, že line-up, ktorý tam je, je toho absolútnym dôkazom.“

Organizátori si boli už od začiatku vedomí, že k podujatiu takého typu musia pristupovať nesmierne citlivo. Koncept Tatra Flowers tak vznikal v úzkej spolupráci so Správou Tatranského národného parku (TANAP). Riaditeľ TANAP-u Pavol Majko nevidí žiadny bod dohody, ktorý by pri dodržaní dohodnutých pravidiel mohol mať na prírodu nejaký negatívny vplyv: „Treba zdôrazniť, že program Tatra Flowers sa odohrá na miestach, ktoré sú navštevované bežne a konajú sa tam bežne aj iné podujatia. Toto podujatie je síce viac vidieť, podmienky spolupráce sú však prísne.“

Slovenskému ochranárskemu snemu sa však nepáčilo aj to, že sa koncerty odohrajú na miestach, ktoré spadajú pod najvyšší, piaty stupeň ochrany. Podľa nich tak zbytočne vystresujú vzácne tatranské živočíchy a môžu mať vážne ekologické a environmentálne dôsledky. Organizátori však oponujú, že pre hlučnosť v týchto miestach majú stanovené prísne podmienky a limity. „Vo vyšších polohách je to nastavené tak, že hlučnosť našich vystúpení nemôže ohroziť zver v daných lokalitách,“ tvrdia vo svojom vyhlásení. Najcitlivejšími oblasťami sú Téryho chata a Skalnaté pleso, kde sa počas víkendu predstavia napríklad skupina Billy Barman, hudobníčka Katarína Máliková či sláčikové teleso Mucha Quartet. Všetci umelci tu vystúpia akusticky, bez pódia a sprievodnej techniky.

Len výsledok prvého ročníka festivalu Tatra Flowers môže potvrdiť či vyvrátiť obavy ochranárov. Ak však organizátori splnia všetky avizované opatrenia, pokoj tatranskej prírody by mal zostať neporušený. Treba už len veriť v ohľaduplných návštevníkov. Tí, čo si prírodu, naopak, nevážia, však môžu Tatry navštíviť kedykoľvek, nielen počas festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #ochranári #Jana Kirschner #Tatra Flowers #Téryho chata