Politicky nekorektný stolár aj nočné putovanie za zázrakmi. Začína sa Divadelná Nitra

Trochu sitkom, trochu absurdita, veľa ironického pohrávania sa s predstavou amerického sna aj s právom na šťastie zakotvenom v Deklarácii nezávislosti. Mexický barman, rakúsky obchodný zástupca, poloslepá servírka aj tajomná dáma s nabitým koltom sa stretávajú vo westernovom saloone. Zhovárajú sa vo veršoch, presnejšie v komplikovanom jambickom pentametri. A nad nimi lietajú drony. Inscenácia Právo na šťastie v piatok slávnostne otvorí 26. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

22.09.2017 14:00
Stanislav Majer Herec a stolár Foto:
Český herec Stanislav Majer sa predstaví v politicky nekorektnej inscenácii Herec a stolár.
debata

Zámerom jej tvorcov Pavla Lišku a jeho partnerky Kelly Cooperovej však nebolo dvíhať prst a kriticky nasvietiť spoločenské a politické problémy. Ich newyorský Nature Theater of Oklahoma vytvoril s spolupráci s ľubľanskou EnKnapGroup poetickú frašku odvíjajúcu sa v rytme starých kovbojských tancov.

„Pri každej inscenácii sa usilujeme robiť to, čo nepoznáme a čo sme nikdy nerobili. Predovšetkým preto, lebo nás zaujíma konflikt medzi našou nekompetentnosťou a našou geniálnosťou, keď sme nútení snažiť sa dosiahnuť takmer nemožné a keď sme majstrami niečoho, o čom nevieme,“ hovorí rodák zo Skalice, ktorý už dvadsaťpäť rokov žije a tvorí za oceánom.

Do novej štvrťstoročnice vstupuje festival s mottom #Fundamentals. „Záhadný pojem vyjadruje základy, podstatu vecí, esenciu,“ vysvetľuje riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová. „Žijeme v dobe devalvácie hodnôt. Vo svete extrémov, v ktorom je priveľa túžby po úspechu a pôžitkoch, priveľa egoizmu, agresivity, xenofóbie a primálo spravodlivosti, úcty k človeku, pokory a lásky,“ vysvetľuje, prečo sa tento rok festival sústredil na otázky základných etických hodnôt. „Pojem fundamentals rozvetvujeme do kľúčových slov ako mier, tradície, pamäť, sloboda, spravodlivosť, porozumenie, rodina, domov, vzdelanie, príroda…V záplave slov, rýchlosti každodenného života, hluku a smogu na ne zabúdame,“ pokračuje riaditeľka prestížneho divadelného festivalu.

Inscenácia Právo na šťastie v piatok slávnostne... Foto: Andrej Lamut
Právo na šťastie Inscenácia Právo na šťastie v piatok slávnostne otvorí 26. ročník medzinárodného festivalu Divadelná Nitra.

Český herec Stanislav Majer známy z historického seriálu 1890 sa v sobotu predstaví v politicky nekorektnej inscenácii Herec a stolár. Stanislav Majer v nej hovorí o stave svojej domoviny. Iskrivo vtipným textom hľadá odpovede na otázky: Čo je Česko? Kde sa začína a kde sa končí? Kto v ňom chce žiť a prečo? Strhujúci monológ mu vyniesol Cenu divadelnej kritiky za mužský herecký výkon aj najvyššiu priečku v diváckej ankete portálu i-divadlo.cz.

„Doteraz sme sa v našich inscenáciách stále zaoberali čiernymi témami nášho politického a spoločenského života. Rozhodli sme sa preto otvoriť tému krásy a zázrakov,“ vysvetľuje Iveta Ditte Jurčová. S Michalom Ditte sa podpísali pod projekt Miracles, ktorý vznikol v spolupráci štyroch nezávislých autorských tímov: Divadla Pôtoň, Debris Company, Med a prach a Slávy Daubnerovej. V sobotu v noci spoločne prevedú divákov krajinou krásy, v ktorej nechýbajú víly a duchovia, aby ich presvedčili, že zázraky existujú a ľudstvo má ešte nádej. „Je to púť k poznaniu,“ dodáva Michal Ditte.

Do utorkovej noci uvedie Divadelná Nitra v hlavnom programe ešte desať inscenácií z Belgicka, Poľska, Česka a Slovenska, ktoré sa v rôznych hracích priestoroch predstavia prostredníctvom šestnástich predstavení. Posledným budú ironicko-sarkastické Elity Slovenského národného divadla, ktoré získali v ankete o najlepšiu inscenáciu sezóny DOSKY tri nominácie. Jednu dokonca v tej najprestížnejšej – najlepšia réžia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Nitra #divadlo #Divadelná Nitra #Herec a stolár