Berlín, Cannes a Benátky na Slovensku? Len počas Be2Can

Výber čerstvých svetových snímok, ktoré zarezonovali na festivaloch v Berlíne, Cannes a Benátkach premietnu vybrané kiná od stredy do utorka 10. októbra. Urobiť si prehľad o tom, aký majú tri najvýznamnejšie áčkové filmové festivaly aktuálny vkus pozýva už štvrtýkrát prehliadka Be2Can.

04.10.2017 12:00
Be2Can Andrej Zvjagincev Bez lásky Foto:
Aj snímku Andreja Zvjaginceva Bez lásky, ocenenú na festivale v Cannes, uvidíte na prehliadke Be2Can.
debata

Ani zďaleka to nie sú len novinky filmárov zvučných mien ako Yorgos Lanthimos (Zabitie posvätného jeleňa), Andrej Zvjagincev (Bez lásky), Lynne Ramsay (Nikdy si tu nebol) či Ruben Ostlund (Štvorec) s čerstvou Zlatou Palmou z Cannes, ktoré stojí za to vidieť. V prípade Be2Can sa neoplatí trochárčiť, za hriech totiž stojí všetkých trinásť titulov.

Nepohodlne sa usaďte

Andrej Zvjagincev sa v mrazivej snímke Bez lásky sústredí na vzťah rozvádzajúcich sa manželov. Spája ich len vzájomná nenávisť a malý syn, ktorý sa jedného dňa stratí. Zvjagincev rozvíja rodinnú a vzťahovú drámu, aby na jej pozadí odhalil spoločenský komplex. Kritizuje byrokraciu, korporátnu diktatúru, uniformitu vzťahov či neslobodu rozhodovania…

V jeho centre sa ocitá surový človek ako symbol egoizmu a slepoty. Živorí v sebaľútosti, na piedestál stavia klamlivý obraz šťastia, ilúziu lásky, ktorá je len živočíšnym vzplanutím vášne a naplnením vlastných túžob. Zvjagincev je chladný, od postáv sa dištancuje, ich negatíva odkrýva oddramatizovane a každým obrazom sa približuje k nevyhnutne fatálnemu koncu. Film získal cenu poroty na festivale v Cannes a je národným nominantom Ruska na cudzojazyčného Oscara, rovnako ako režisérov predošlý film Leviatan.

Film Tá, ktorá odišla získal vlani Zlatého leva na festivale v Benátkach a rozpráva príbeh ženy prepustenej z väzenia, kde strávila najlepšie roky svojho života za zločin, ktorý nespáchala. Na slobode nachádza rodinnú a sociálnu púšť. Filipínčan Lav Diaz si dokonale uvedomuje, čím ako filmár disponuje, a jeho posledné dielo je takmer štvorhodinovým kinom, pri ktorom sa rozhodne oplatí vytrvať.

Skladá drastický obraz súčasnej filipínskej ulice, kde sú chudobní nútení k prostitúcii a drogám a ustráchaní bohatí sa ohrozene utiekajú k planej viere v Boha. Tá, ktorá odišla je štúdiou rozkladu spoločnosti i jednotlivca. Diaz komponuje rozprávanie do epizód a všednú realitu rámuje v dlhých záberoch s dokonale premyslenou mizanscénou. Nie je trúfalé označiť jeho snímku za jeden z najsilnejších filmov uplynulého obdobia.

Grécky režisér Yorgos Lanthimos je dokonalý špekulant a konšpirátor. V predošlej sci-fi romanci Homár sa pohral s fenoménom single. Nemať partnera sa v jeho filmovej utopistickej spoločnosti trestá krutou prevýchovou. Ak ste fanúšikom jeho štylizácie, na novinku Zabitie posvätného jeleňa s Colinom Farrellom a Nicole Kidmanovou v hlavných úlohách si už pravdepodobne brúsite zuby, čo tam po vlažných kritikách.

Hlavným predstaviteľom expresívnej mysterióznej drámy o násilí, pedofílii a obchode s bielym mäsom Nikdy si tu nebol je nezameniteľný Joaquin Phoenix a za svoj výkon si odniesol cenu z festivalu v Cannes. Jeho režisérkou je Škótka Lynne Ramsay, ktorá na seba strhla pozornosť už brutálnou rodinnou drámou Musíme si pohovoriť o Kevinovi či dokumentaristicky ušmudlanou, mimoriadne silnou sociálnou drámou Ratcatcher. Lynne Ramsay je rovnako skvelá scenáristka ako režisérka a Cenu za najlepší scenár z Cannes si tento rok zaslúžila právom.

Romantika na bitúnku

Hosťkou prehliadky je Alexandra Borbély, hlavná predstaviteľka najlepšieho filmu tohtoročného Berlinale, nevšednej romance O tele a duši maďarskej filmárky Ildikó Enyedi. Borbély tu stvárnila potravinovú inšpektorku Máriu, ktorej sa kolega z bitúnku záhadne vkráda do snov, až napokon ich snívaná realita pretečie do tej žitej. Herečka uvedie snímku vo štvrtok o 20 h. v kine Mladosť a v piatok o 17.30 h. v kine Lumiére. Po projekciách bude s divákmi diskutovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Andrej Zvjagincev #Film Europe #Lav Diaz #Be2Can