BHS 2017: V osídlach západoslovenských piesní

Keď začali slovenskí autori snívať o možnosti svojbytnej slovenskej hudby, museli svoje sny začať spoznávaním slovenskej ľudovej piesne.

04.10.2017 14:00
Matúš Šimko Eva Šušková Peter Pažický Foto:
Na koncerte vystúpia tenorista Matúš Šimko, sopranistka Eva Šušková a klavirista Peter Pažický.
debata

Zásadný krok urobili v tomto smere prví editori Matice slovenskej, napríklad Ján Kadavý, Karol Ruppeldt či Miloš Ruppeldt. Ich Slovenské spevy vytvorili piesňový repertoár, ktorý poslúžil iným aj ako stimul pre ďalší zber materiálu, ba aj pre vlastnú tvorbu.

Po koncerte Východoslovenských piesní, ktoré uviedli BHS pred jedenástimi rokmi, sa tento rok dostal do centra pozornosti západ Slovenska. Koncert úprav západoslovenských piesní uvedie v Stĺpovej sieni Slovenskej filharmónie diela Leoša Janáčka, Vitězslava Nováka, Štefana Németha-Šamorínskeho a Eugena Suchoňa, ktorý bol nielen priekopníkom v oblasti operného žánru, ale zároveň hľadal vlastný hudobný jazyk v ľudovej piesni.

V cykle Kúcanské piesne čerpal z predlohy Janka Blaha a jeho Záhoráckych pjesničiek. Vladimír Godár pripomína, že je to Suchoňova osobná výpoveď, keďže jeho starí rodičia z otcovej strany pochádzali z Kútov. Na koncerte vystúpia sopranistka Eva Šušková, tenorista Matúš Šimko a klavirista Peter Pažický.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #Eugen Suchoň #Leoš Janáček #BHS 2017 #Kúcanské piesne