Biela noc umožní spoznať mesto v trochu inom svetle

Mesto okupované svetelnými obrami, mesiac na dosah ruky či rozhlas, ktorý, naopak, poslúcha ľudí? Aj v plne bdelom stave bude nočná Bratislava túto sobotu pripomínať naozaj živý sen. Rozšírenú realitu hlavného mesta už po tretí raz sprostredkuje svojim návštevníkom festival súčasného umenia Biela noc. Týždeň po tom, čo festival rozsvietil Košice, pripomenie význam umenia vo verejnom priestore v Bratislave rekordný počet umelcov aj diel.

06.10.2017 09:00
Biela noc Luke Jerram Foto:
Medickú záhradu rozžiari monumentálny mesiac umelca Lukea Jerrama.
debata

Sedemdesiat umeleckých zastávok, 298 vizuálnych umelcov, performerov, hudobníkov či dizajnérov, päť kamiónov plných umenia… To je len stručná bilancia tohtoročnej bratislavskej Bielej noci. Umelecká riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková hovorí o zvlášť náročnom ročníku: „Sedemdesiat projektov je naozaj vysoké číslo. Opäť to nebudú len domáce projekty, privítame zaujímavých zahraničných hostí z Európy, ale aj z Kanady, Tasmánie či Peru, takže pôjde naozaj o celosvetový formát.“ Ako zároveň dodáva, tento rok pribudli v rámci hlavného mesta aj nové lokácie, ako napríklad Námestie slobody, Nová Cvernovka či nábrežie Dunaja.

Fasádu Obchodného domu Tesco na Kamennom... Foto: archív Bielej noci
Biela noc Boris Vitázek Fasádu Obchodného domu Tesco na Kamennom námestí roztancuje mappingová projekcia s názvom Izba národa umelca Borisa Vitázka.

K miestam, ktoré by návštevníci Bielej noci nemali vynechať, rozhodne patrí Medická záhrada, kde sa bude počas sobotnej noci vznášať monumentálny mesiac. Dielo britského umelca Lukea Jerrama s priemerom sedem metrov pozostáva z detailných záberov NASA z povrchu Mesiaca. Podľa Pacákovej ide o veľmi osobité romantické dielo, ktoré má veľký ohlas po celom svete. Fasádu Obchodného domu Tesco na Kamennom námestí zase roztancuje mappingová projekcia s názvom Izba národa slovenského umelca Borisa Vitázka. Podľa jeho slov to bola príležitosť, ako ešte viac upozorniť na debatu o verejnom priestore. „Snažím sa hľadať odpovede na to, aký majú Slováci vzťah k vlastnej minulosti. A prečo je napríklad taká pekná architektúra, ako je na Kamennom námestí, zasadená v trošku zvláštnom kontexte,“ naráža Vitázek na všadeprítomný vizuálny smog a reklamy, ktoré námestie celkom pohltili.

Slovenskí umelci Ondrej Maksi a Jana Potiron dostali tento rok možnosť oživiť aj ďalšiu významnú architektonickú stavbu – budovu Slovenského rozhlasu. K tej bude počas Bielej noci nainštalovaný megafón, pomocou ktorého budú môcť ľudia obrátenú pyramídu interaktívne rozsvecovať.

Festival Biela noc tento rok nadviaže aj na projekty, ktoré počas uplynulých ročníkov zaznamenali veľký divácky ohlas. Po obrovských zajacoch, ktoré v roku 2015 obsadili bratislavské Hlavné námestie, sa do mesta vracia austrálska umelkyňa Amanda Parer s piatimi postavami nadľudských rozmerov. V Starej tržnici sa so vznášajúcou sa tanečnicou opäť predstaví multimediálny kolektív fuse*. K dielam, ktoré sa nachádzajú v interiéri či inak ohradenom priestore, bude prístup len so zakúpeným BN Passom.

Na festival Biela noc sa vracia austrálska... Foto: archív Bielej noci
Biela noc Amanda Parer Na festival Biela noc sa vracia austrálska umelkyňa Amanda Parer s piatimi postavami nadľudských rozmerov.

Podľa Zuzany Pacákovej je správna dramaturgia festivalu veľmi dôležitá. „Veľké svetelné projekty sa snažíme vybalansovať s menšími a intímnejšími, ktoré majú celkom inú atmosféru. Takisto kombinovať domáce a zahraničné projekty. Máme naozaj kvalitných umelcov a mám veľkú radosť, že môžu v rámci Bielej noci každý rok prezentovať svoje nové projekty,“ pripomína Pacáková, pričom vyzdvihuje aj multimediálnu performanciu Izba návrhárky Michaely Bednárovej stojacej za značkou Puojd.

Festival Biela noc sa po Bratislave dostane aj do celého regiónu. Vybrané umelecké diela súčasných slovenských umelcov sa predstavia od 20. októbra do 15. novembra v Senci, Stupave a Budmericiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Biela noc #súčasné umenie #Zuzana Pacáková