To najlepšie z horského filmu môžete vidieť v Poprade

Už štvrťstoročie patrí druhý októbrový víkend Medzinárodnému festivalu horských filmov v Poprade, tento rok sa začne o necelý týždeň 11. októbra. Až do nedele 15. októbra ponúkne súťažné filmy z dvadsiatich krajín, medzi nimi bude aj šesť slovenských.

06.10.2017 12:00
Vábenie výšok Pavol Barabáš Foto:
Medzi slovenské súťažné filmy sa dostal film Pavla Barabáša Vábenie výšok.
debata

Podľa riaditeľky festivalu Márie Hámorovej sa do predvýberu 25. ročníka podujatia prihlásilo 107 filmov, vybrali z nich 52 súťažných. Výber bol podľa jej slov pri niektorých filmoch jednoznačný. „Na festival môže prihlásiť svoj film každý filmár. Niektoré filmy sú z filmárskeho hľadiska na vysokej úrovni, niektoré na nižšej, ale dominuje im napríklad silný príbeh, a to, ako sú vyskladané. Potom sú filmy, pri ktorých váhame, či ich posunúť na festival, a pri niektorých je zase jednoznačné, že sa na festival nehodia. Snažíme sa, aby diváci mali možnosť vidieť tie najlepšie filmy,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii v Poprade Hámorová.

Medzi slovenské súťažné filmy sa dostal film Pavla Barabáša Vábenie výšok. „V ňom sa historicky venuje Slovákom na osemtisícovkách. Ponúkneme ho vo štvrtok o 18:00. Verím, že na premiéru príde aj zopár protagonistov, chceli by sme k tomu pripraviť besedu,“ uviedla Hámorová. Okrem toho si budú môcť diváci pozrieť aj film Viliama Bendíka Kroky na hrane, ďalej dva filmy od Erika Baláža, a to Nesmrteľný les a Život v oblakoch. Roman Juríček sa predstaví s filmom Spolupráca generácií a Adam Lisý s filmom Slovensko na šnúrkach.

VÁBENIE VÝŠOK from Pavol Barabas on Vimeo.

Organizátori festivalu pozývajú každoročne na podujatie významných hostí zo sveta horolezectva. Tentoraz bude medzi nimi aj najúspešnejší slovenský himalájista Peter Hámor, ktorý v tomto roku výstupom na svoju poslednú nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí zavŕšil Korunu Himalájí. V piatok o 18:00 v skratke odprezentuje svojich 14 osemtisícoviek i výstup na Dhaulágirí. Na podujatie prídu aj jeho spolulezci Michal Sabovčík, Tomáš Petrík a Michal Gabriž. Za prezentáciu mesta udelili popradskí poslanci Hámorovi Cenu mesta Poprad, ktorú mu odovzdajú práve počas festivalu. Ďalším hosťom bude v sobotu o 18:00 himalájista a polárnik Poliak Piotr Pustelnik a o 21:00 rumunský horolezec Horia Colibasanu, ktorému sa tento rok podarilo samému vystúpiť zo severu na Mount Everest, uviedla Hámorová. Medzi pozvanými bol aj legendárny poľský horolezec Wojtek Kurtyka, známy svojimi náročnými výstupmi, v Poprade mal uviesť do života svoju knihu Čínsky maharadža, o preklad ktorej sa postarala Sylvia Galajda. Pre pracovné povinnosti sa mu to však nepodarí.

Rozhodovať o tom, kto získa Grand Prix Medzinárodného festivalu horských filmov, bude opäť trojčlenná medzinárodná porota. Tento rok ju bude tvoriť filmárka a žurnalistka Julia Poplawska z Poľska, režisér, filmár a spisovateľ Davide Riva z Talianska a lezec a filmár Ondřej Smrž z Českej republiky. Verejnosť sa dozvie výsledky v posledný deň festivalu, v nedeľu 15. októbra.

Festival sa bude už tradične konať na Mestskom úrade v Poprade, slávnostne ho otvoria v stredu 11. októbra o 18:00. Premietať sa však bude tento rok aj v popradskom kine Tatran a v kežmarskom kine Iskra, a to v piatok a sobotu večer, v spišskonovoveskom kine Mier budú súťažné filmy premietať už od stredy. Projekciu ocenených filmov si budú môcť pozrieť návštevníci všetkých troch kín v nedeľu. Rezervácia lístkov sa začala už 1. októbra, končí sa dvadsať minút pred predstavením.

Festival prinesie aj sprievodné podujatia, pôjde o výstavu Popradčana Tona Haratyka s názvom Pohľady cez objektív na mestskom úrade, ktorá ponúkne prierez jeho celej tvorby. V nákupnom centre na Námestí sv. Egídia je to od 3. do 22. októbra výstava Petra Hámora Okamihy – Moments, ktorá sa následne presunie do nákupného centra na Dlhých honoch, kde bude inštalovaná až do konca októbra. V rámci festivalu sa rovnako uskutoční Slovenský pohár v športovom lezení, boulderingu, pre športových lezcov. Konať sa bude na Námestí Sv. Egídia v sobotu 14. októbra.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #Pavol Barabáš #Medzinárodný festival horských filmov