Festivalu študentských filmov Áčko sa zachcelo rásť

Že na filmovej fakulte bratislavskej VŠMU nie je núdza o talentovaných študentov, presvedčili tento rok už dve premiéry študentských filmov na významných áčkových festivaloch.

17.10.2017 16:00
debata
S tvorbou holandskej umelkyne Bey de Visser sa... Foto: archív festivalu Áčko
Bey de Visser Áčko S tvorbou holandskej umelkyne Bey de Visser sa môžete zoznámiť počas jej stredajšieho masterclassu.

Do prestížnej súťaže krátkych filmov v Cannes vybrali snímku Atlantída, 2003 študenta réžie Michala Blaška a jeho spolužiačka Martina Buchelová nedávno predstavila svoj film Magic Moments na festivale v Toronte. Ani zďaleka to však nie je všetko, čo filmová fakulta na bratislavskej Svoradovej ulici skrýva. O mladom slovenskom filme si urobíte najlepší prehľad počas festivalu študentských filmov Áčko, jedinom svojho druhu na Slovensku.

Jeho organizáciu si odovzdávajú študenti štafetovo už viac ako dvadsať rokov. „Tento rok je festival Áčko trochu iný, odvážnejší, experimentálnejší, medzinárodnejší a polemickejší, inšpirovaný inými etablovanými a o niečo väčšími filmovými festivalmi,“ približuje koncepciu programový riaditeľ, študent filmovej vedy Matej Sotník.

Nie náhodou zasvätili program téme na hranici reality a fikcie. Študenti otvárajú otázku, čo je to filmová realita a do akej miery môže byť umelec pri jej reprezentácii objektívny. Zamýšľajú sa nad tým, ako funguje realizmus v dokumentárnom a hranom filme a prečo sú mu filmári i diváci viac naklonení. Otvoriť sa iným formám filmového média by mohli pomôcť masterclassy s hosťami festivalu.

Štylizácia sa zo súčasnej medzinárodnej kinematografie, komerčnej aj umeleckej, objektívne vytráca. Jednou z odvážnych tvorkýň je hlavná zahraničná hostka festivalu, holandská filmárka, vizuálna umelkyňa, hudobníčka a teoretička Bea de Visser. Na Slovensko sa po Art Film Feste a Medzinárodnom festivale Bratislava vracia už tretíkrát.

Sériu troch prednášok odštartuje v stredu o 14. h v kine Klap. Vo svojich krátkych konceptuálnych filmoch ako Chairs Missing či Roses and Fall narúša klasické rozprávačské štruktúry. V snímke Roses and Fall prostredníctvom tanečnej performancie a poetického komentára zvnútorňuje prežívanie posledných dní azylanta, tanečnej legendy Václava Nižnského. Jej film The Second Memory bol nominovaný v sekcii Najlepšie európske dokumentárne filmy na festivale v New Yorku a na festivale v Kórei získal špeciálnu cenu poroty.

Ďalšie zákutia filmového vesmíru odkryjú nemenej významní hostia, obaja pedagógovia, filmári a teoretici Vít Janeček, ktorý momentálne rezonuje ako spoluautor snímky Selský rozum, a Martin Čihák. Ten svoje poznatky o experimentálnom filme zhrnul v publikácii Ponorní řeka kinematografie a v aktuálnej knihe Distanční montáž Artavadza Pelešjana sa venuje filmovej montáži.

O tom, ktorý študentský film si zaslúži hlavnú cenu, sa bude radiť sedemčlenná porota, ktorej členmi sú aj režisérka Iveta Grófová, riaditeľ Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký či herečka Rebeka Poláková. Tento rok bude prvýkrát udelená aj cena kritikov, rozhodnú o nej filmoví publicisti Kamil Fila, Miloš Krekovič a Zuzana Sotáková. Festival študentských filmov Áčko sa uskutoční od 18. do 21. októbra v priestoroch filmovej fakulty VŠMU. Vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #študentský film #VŠMU #Áčko #Bea de Visser