Na festival Vysoké hory Nitra príde aj Peter Hámor

Priaznivci hôr a cestovania sa už po dvanásty raz stretnú na festivale Vysoké hory Nitra, ktorý bude 4. novembra na Mestskom úrade v Nitre. Pripravená je prehliadka filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov.

02.11.2017 07:00
Peter Hámor Foto: ,
Horolezec Peter Hámor pred pár mesiacmi vystúpil na Dhaulágirí, svoju štrnástu osemtisícovku, a stal sa tak prvým Slovákom s Korunou Himalájí.
debata

Po šiestich rokoch zavíta na festival známy slovenský výškový horolezec Peter Hámor z Popradu. Pred pár mesiacmi vystúpil na Dhaulágirí, svoju štrnástu osemtisícovku a stal sa tak prvým Slovákom s Korunou Himalájí. Počas festivalu sa predstaví s multimediálnou prezentáciou s výberom tých najzaujímavejších okamihov a zážitkov, ktoré zozbieral v priebehu dvadsiatich expedičných rokov. Festival Vysoké hory Nitra organizuje občianske združenie Nitriansky horský spolok pod záštitou primátora Nitry Jozefa Dvonča.

Ako informujú organizátori festivalu, k ďalším hosťom budú patriť Ivan Kluvánek a Ivan Lehotský, členovia legendárnej expedície Vysoké Tatry 1955. Išlo o prvý kolektívny zimný prechod hrebeňom našich veľhôr. Obaja hostia prostredníctvom čiernobielych fotografií priblížia prechod, jeho taktiku a porozprávajú o tom, ako sa zrodila myšlienka tejto akcie. Už tradične dostanú v programe festivalu priestor aj ľudia z regiónu. Nitran Martin Kretter porozpráva, ako sa dá cestovať na vlastnú päsť po Kube a cykloturista Ján Gažo z Vrábeľ predstaví Tour to home 2017, teda cestu z Paríža do Vrábeľ na bicykli za 15 dní. Návštevníci festivalu tiež splavia divoké rieky Ekvádoru, zalietajú si na paraglide na Sibíri, absolvujú najdlhšie lezenie v Alpách, zlyžujú tri vrcholy na Kaukaze a uvidia časozberné video z Česka.

V programe festivalu nebudú chýbať ani filmy. Z dielne Pavla Barabáša to bude Vábenie výšok, konkrétne jeho prvá časť venovaná Ivanovi Gálfymu, ktorý sa stal priekopníkom slovenského himalájskeho horolezectva. Na festivale Vysoké hory Nitra predstavia aj film Viliama Bendíka Kroky na hrane o šiestich ultrabežcoch, ktorí sa rozhodli oživiť autentický príbeh Vrbu a Wetzlera z druhej svetovej vojny. Tí v apríli 1944 ušli z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, aby svetu podali svedectvo o masívnom vraždení. Rovnako v apríli, ale v roku 2017, bežali ultrabežci po ich stopách 170 kilometrov z Osvienčimu do Žiliny s cieľom pripomenúť ich čin.

Sprievodným podujatím festivalu bude výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Nebude chýbať ani „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl, ktorí sa vyberú na výlet na Zobor s výkladom odborníka.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Peter Hámor #horský film #Vábenie výšok #Vysoké hory Nitra