Počas Festivalu slobody budú rezonovať závažné témy

Holokaust, deportácie obyvateľstva do sovietskych pracovných táborov či zaobchádzanie s politickými väzňami a ich rodinami za komunizmu – aj tieto témy budú rezonovať počas Festivalu slobody v Bratislave.

06.11.2017 09:07
Diera v hlave Foto:
Súčasťou festivalu bude aj dokument o rómskom holokauste Roberta Kirchhoffa Diera v hlave.
debata

Príbehy obetí a odporcov totalitných režimov sprítomnia divadelné predstavenia, hrané a dokumentárne filmy, diskusie, výstavy či koncert. Na festival, ktorý sa bude konať od 6. do 23. novembra, pozýva Ústav pamäti národa. Na väčšinu podujatí je vstup voľný.

Festival slobody je multižánrové medzinárodné podujatie, ktoré pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku. Program podujatia otvorí trojdňová medzinárodná filmová prehliadka v bratislavskom kine Lumière. Pripravené filmy ukážu príbehy prenasledovaných Židov a Rómov počas holokaustu, násilie spáchané prechádzajúcou Červenou armádou, utrpenie ľudí odvlečených do sovietskych pracovných táborov na Sibíri (Sibírsky denník) či osudy prenasledovaných komunistickým režimom (Odrazy).

Súčasťou filmovej prehliadky budú po vybraných premietaniach aj diskusie. S divákmi sa tak stretne autor filmu Posledná z prvého transportu Daniel Friedmann a Robert Kirchhoff, režisér filmu o rómskom holokauste Diera v hlave.

Priestor pre študentov

Žiakom a študentom priblížia obdobie neslobody vybrané filmy a diskusie v troch dopoludňajších blokoch, ktoré sú určené pre školy. Totalitné režimy budú môcť lepšie spoznať napríklad cez príbehy mladých ľudí, ktorí boli prenasledovaní len preto, že boli skautmi (Junáci z prachu), alebo preto, že prenášali cez hranice duchovnú literatúru či náboženské predmety (Stopy v snehu).

Premiéru bude mať dokumentárny film Sound in the Silence 2017, ktorý zachytáva, ako študenti z viacerých európskych krajín spoločne s lektormi-umelcami spoznávajú históriu ženského koncentračného tábora Ravensbrück, ako sa historické fakty dotýkajú ich vnútra a ako ich premieňajú a reflektujú v spoločných umeleckých výstupoch.

Spomienka na ostnaté drôty

Počas Dňa pre Poľsko (8. november) priblíži prokurátor poľského Ústavu národnej pamäti (IPN) aktuálne vyšetrovanie smrti Poliakov na československo-rakúskej hranici. Poľskí štátni zástupcovia totiž vo februári tohto roku zahájili trestné konanie vo veci zabíjania poľských občanov na československej Železnej opone medzi rokmi 1961 a 1965.

V rámci programu Dňa pre Poľsko sa záujemcovia dozvedia viac aj o vzdelávacích aktivitách a archíve IPN a o tom, ako sa poľská spoločnosť vyrovnáva s totalitnou minulosťou.

Železnú oponu a kruté zaobchádzanie s tými, ktorí sa ju snažili prekročiť, pripomenie aj symbolické uzatvorenie hranice medzi Slovenskom a Rakúskom počas Víkendu zatvorených hraníc (18.-19. november). Na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi budú umiestnené zátarasy s dobovými tabuľami, ktoré most síce neuzavrú, ale prinútia prechádzajúcich spomaliť a pripomenúť si, že možnosť slobodne cestovať nie je samozrejmá.

Pocta obetiam

Nové divadlo v Nitre odohrá 10. novembra v Divadle Ludus predstavenie Anna Franková o trinásťročnom židovskom dievčati, ktoré sa s rodinou počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývalo. V úkryte si Anna zapisovala udalosti od 12. júna 1942 do 1. augusta 1944, jej denník sa končí iba pár dní pred tým, ako jej rodinu nacisti našli a odvliekli do koncentračného tábora. Annin otec prežil a vďaka nemu jej zápisky vyšli ako kniha.

S inscenáciou Zrezivělé dětství o životoch detí, ktorých rodičia sa stali obeťami politických procesov v 50. rokoch 20. storočia, vystúpi divadlo Storytelling Praha. 11. novembra v Divadle Ludus vtiahnu tri umelkyne divákov do rodín, ktoré o rodiča obral komunistický režim. Na predstavení spolupracoval český spolok Dcéry 50. rokov, takže rozprávania sú založené na skutočných príbehoch a spomienkach pamätníčok.

Hra Nepolepšený svätec sprítomní vieru a silu katolíckeho disidenta a lekára Silvestra Krčméryho, ktorého nedokázali zlomiť ani najbrutálnejšie metódy komunistickej Štátnej bezpečnosti (na toto tretie predstavenie je možné – vzhľadom na veľmi obmedzenú kapacitu hľadiska – získať vstupenky v súťaži na facebookovej stránke Festivalu slobody).

Výstava Ivana Köhlera Jude osudy – Rezidencia smrti vzdá česť pamiatke Židom odvlečeným do koncentračných a vyhladzovacích táborov a výstava Maďari v sovietskych táboroch 1944 – 1956 spojená s premietaním filmu Prežili sme gulag zasa tým ľuďom, ktorí boli deportovaní do sovietskych pracovných táborov.

12. novembra sa bude konať svätá omša za obete totalitných režimov.

Súčasťou programu bude aj spomienka na pochod odvážnych študentov 16. novembra 1989.

Festival v rozhlase aj regiónoch

Pesničkári, ktorí tvorili neodmysliteľnú súčasť odporu proti komunistickému režimu a mnohí sú dodnes hlasom svedomia spoločnosti, vystúpia na koncerte Hlas slobody. Dňa 9. novembra sa na jednom pódiu stretnú dve generácie pesničkárov: Peter Janků, Trojka Zuzany Homolovej, Dagmar Andrtová-Voňková, Katarína Koščová a Daniel Špiner, skupina Longital a Kristína Prekopová.

Novinkou aktuálneho ročníka bude aj Festival slobody pod Pyramídou (21. november), teda program v priestoroch Slovenského rozhlasu. Záujemcovia si budú môcť počas verejného odposluchu v Štúdiu 5 vypočuť programy zaoberajúce sa témou neslobody a diskutovať s ich autormi a historikmi.

Festival slobody sa opäť tento rok rozšíri aj do regiónov ako jednodňová filmová prehliadka spojená napríklad s diskusiami. Dobrovoľníci v spolupráci s Ústavom pamäti národa pripravili program v Bardejove (16.-17.11.), Brezne (16.-17.11.), Nemšovej (18.11.), Šintave (24.11.), Šuranoch (13.-15.11.) a v Trnave (13.-17.11.).

Na všetky podujatia je vstup voľný. Výnimkou je slávnostné otvorenie festivalu 6. novembra, kde je vstup len na pozvánky, a predstavenie Nepolepšený svätec v SND, na ktoré je možné získať vstupenky iba v súťaži na facebookovej stránke Festivalu slobody.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #holokaust #Festival slobody #obete komunizmu