Melos-Étos zažije revolúciu komplexných zvukov

Koncepcia hudby, ktorá nespočíva v usporiadaní diskrétnych tónov či zvukov v čase, ale v samom znení, v jemných kvalitách zvukového spektra, akými sú farba, doznievanie, rezonancia... Aj to bolo podstatou smelého a provokatívneho vstupu francúzskeho skladateľa Tristana Muraila na hudobnú scénu.

15.11.2017 12:00
Miki Skuta Foto:
„Mnohí to nevedia, no od svojich 14 rokov som fanatický gitarista,“ tvrdí Miki Skuta.
debata

Dnes tento prístup k hudobnej matérii nazývame spektrálnou hudbou. Murailovu tvorbu predstaví v stredu 15. 11. o 19. hodine v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu klavirista Miki Skuta a súbor österreichisches ensemble für neue musik.

Miki Skuta len nedávno odohral v Olomouci Murailovo kompletné klavírne dielo, pre požiadavky festivalu Melos-Étos však musel koncert mierne upraviť. Predstaví sa tak aj v polohe, v ktorej ho diváci príliš nepoznajú. „Mnohí to nevedia, no od svojich 14 rokov som fanatický gitarista. Práve tento rok som si kúpil fantastickú gitaru a zohnal som si aj noty k Murailovej skladbe Vampyr! To všetko bez toho, aby som vedel, že budem vôbec účinkovať na festivale,“ priznal Skuta. Tristan Murail v skladbe skúma gitarové sóla Carlosa Santanu či Erica Claptona a podľa jeho slov musí hudobník vložiť do interpretácie skladby „energiu rockovej hudby, to znamená, že musí tiež vyprodukovať aj dostatočné množstvo decibelov“.

Miki Skuta považuje Tristana Muraila za špičku súčasných európskych skladateľov: „Komorné aj orchestrálne skladby dokáže naaranžovať tak, že naozaj neviete, či počujete živý orchester, alebo nejakú elektroniku. V jeho skladbách sa dajú nájsť všetky zákonitosti hudby – či už romantické, alebo klasicistické – no formálne sú postavené inak. Niektorí súčasní skladatelia napíšu do partitúr všeličo možné bez ohľadu na to, či je to ,zahrateľné‘. Murail síce tvorí veľmi ťažké skladby, ale píše ich pianisticky, takže nie je problém ich zahrať.“ Prierez skladieb Tristana Muraila bude zároveň záverečným koncertom festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Melos-Étos #orchester #Miki Skuta #Tristan Murail #súčasná hudba