Ars Poetica: Keď poézia povznáša, ale aj rozosmieva

Vraví sa, že poézia sa dá nájsť aj na tých najneočakávanejších miestach, kto však nechce bezmocne čakať na kopnutie múzou či náhodné precitnutie, pokojne ju môže vyhľadať aj zámerne. Jednou z možností, ako sa stretnúť s koncentrovaným výberom toho najlepšieho zo svetovej a z domácej tvorby, dokonca zadarmo, je aj medzinárodný festival poézie Ars Poetica 2017, ktorý sa od štvrtka koná v Bratislave. Až do piatka 24. novembra predstaví na rôznych miestach hlavného mesta popredných básnikov v spojení s originálnym „vídžejingom“, recitáciu pôvodných prekladov, koncerty, tanečné predstavenia, workshopy, ale aj špeciálny filmový program.

18.11.2017 09:00
debata (1)
Hlavným hosťom sobotňajšieho večera festivalu... Foto: Judith Kinitz
Ars Poetica Nora Gomringer Hlavným hosťom sobotňajšieho večera festivalu Ars Poetica bude nemecká performerka Nora Gomringer.

Pätnásty ročník festivalu Ars Poetica v sobotu graduje tretím multimediálnym večerom. Od 18. hodiny sa návštevníkom festivalu v priestoroch SNG Café Berlinka predstavia poprední predstavitelia európskej poézie ako talianska poetka Laura Accerboni, Francúz Julien Delmaire, Semier Insayif z Rakúska či belgická autorka Lies Van Gasse. Slovensko budú reprezentovať Eva Luka a Michal Habaj, ktorého eponymná zbierka získala v roku 2013 aj cenu Kniha roka denníka Pravda. Tvorbu týchto autorov v prednese Lucie Hurajovej a Ivana Šándora posunú do multimediálnej roviny živé „vídžejské“ sety Zdena Hlinku.

Hlavnou hviezdou večera bude nemecká formácia PENG!, ktorú tvorí Nora Gomringer a Philipp Scholz. Ako za festival Ars Poetica pripomenula Martina Straková, performancie Nory Gomringer patria medzi najväčšie fenomény súčasnej nemeckej a európskej scény: „Nora Gomringer je nesmierne vtipná. Niekedy vie byť aj veľmi ironická, priam sarkastická, ale dokáže to podať trefne a citlivo. Zaujímavý je jej celkový prejav. Je to šoumenka a vždy si pozýva na spoluprácu nejakého hudobníka. Tentoraz to bude bubeník Philipp Scholz.“ Nemecká autorka si stihla vybudovať rozpoznateľný rukopis, pričom vo svojich performanciách nevyužíva len komunikáciu prednesu a hudby, ale aj slova a pohybov vlastného tela. Inšpiráciu pri tvorbe prijíma z rôznych strán. „Veľmi ma ovplyvňuje to, čo som v živote prečítala. Som klasický statočný humanista,“ vyhlásila o sebe v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Ako aj počas predchádzajúcich večerov festivalu, ani v sobotu nebude chýbať hudobný program. Postará sa oň česko-slovenský projekt Nitky & Zuzana Homolová, ktorý predstaví zhudobnené básne francúzskej poetky Suzanne Renaud v preklade Alice Škochovej. Diváci si budú môcť vypočuť nahrávku Prší na habry – v poradí už tretí autorský projekt hudobníka z kapely Nitky Ondřeja Škocha, ktorý predstavuje zhudobnené básne tejto francúzskej poetky.

Festival bude v sobotu, ako aj v nasledujúcich dňoch pokračovať tvorivými dielňami v Univerzitnej knižnici v Bratislave a špeciálnou filmovou ponukou Ars Poetica Film v kine Lumière. Tá od 21. do 24. novembra ponúkne prehliadku zahraničných aj slovenských filmov ako Neruda (Pablo Larraín, 2016), Paterson (Jim Jarmusch, 2016), Káva a cigarety (Jim Jarmusch, 2003), Křižáček (Václav Kadrnka, 2017), Para nad riekou (Filip Remunda, Robert Kirchhoff, 2015) alebo pásmo filmov Juraja Štepku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #poézia #Ars Poetica #Michal Habaj #Nora Gomringer