Prvé meno Pohody potvrdené. Do Trenčína príde St. Vincent

Na Pohode 2018 zahrá aj jedna z najvýraznejších umelkýň súčasnosti St. Vincent. Za album St. Vincent získala Grammy a NME a The Guardian ho označil za najlepšiu nahrávku roka 2014. V októbri nahrala piaty album Masseduction, pri ktorom sa médiá opäť predbiehajú v superlatívoch: „Masseduction nie je nič menej, než absolútne vrcholný úspech (musicOMH).“

29.11.2017 10:40
St. Vincent Foto:
St. Vincent príde na Pohodu predstaviť aj nový album Masseduction, ktorý vydala v októbri.
debata

„Spolu s predchádzajúcim albumom St. Vincent, toto je nahrávka, ktorou St. Vincent vystúpila do legendárnej ríše rezervovanej pre velikánov (DIY)“. Z nej zostúpi medzi fanúšikov aj počas budúcoročného letného turné, v rámci ktorého predvedie svoju impozantnú dávku talentu a excentrické gitarové sóla aj v Trenčíne.

St. Vincent začala hrať na gitare ako 12-ročná. Vyrastala na Hendrixovi, Led Zeppelin, Nirvane a neskôr na piesňach Nicka Cavea a PJ Harvey. Ako tínedžerka si privyrábala na turné svojho strýka, výborného gitaristu, ktorý je členom jazzového dua Tuck & Patti. Tri roky študovala na prestížnej Berklee College of Music. Následne sa vrátila do Texasu, kde sa pridala k symfonicko-rockovej kapele The Polyphonic Spree. Posledným „medzipristátím“ pred začiatkom vlastnej kariéry bola kapela Sufjana Stevensa, ku ktorej sa pridala počas európskeho turné v roku 2016. V tom istom roku začala používať umelecké meno St. Vincent, ktoré si vzala z piesne Nicka Cavea. V nej spomína nemocnicu (St. Vincent), v ktorej naposledy vydýchol básnik Dylan Thomas.

O rok neskôr vydala debut Marry Me, ktorý jej okamžite priniesol uznanie a prirovnania k umelcom ako Kate Bush či David Bowie. Získala za neho ocenenie PLUG Female Artist of the Year. Ešte úspešnejší bol druhý album Actor, ktorý „sa vyšplhal“ medzi TOP 10 nahrávok v rebríčku Independent Albums Chart. Nasledujúci Strange Mercy sa dostal dokonca medzi 20 najpredáva­nejších albumov americkej hitparády Billboard. V roku 2012 nahrala album Love This Giant s Davidom Byrneom (spevákom legendárnej kapely Talking Heads).

Medzi najväčšie mená súčasnej hudby sa definitívne etablovala vďaka štvrtému štúdiovému albumu s názvom St. Vincent. Ten bol najlepšou nahrávkou roka podľa NME, Gigwise, The Guardian či MusicIMH a Time ho zaradil na druhé miesto. Za album získala Grammy v kategórii Best Alternative Music Album, pričom sa stala len druhou ženou, ktorá získala toto ocenenie (v premiérovom roku zvíťazila Sinéad O’Connor).

St. Vincent si v poslednej dobe vyskúšala aj úlohu režisérky, keď sa spolupodieľala na horore XX a stala sa aj prvou ženskou ambasádorkou podujatia Record Store Day.

13. októbra vydala piaty album Masseduction, ktorý je o moci a zvádzaní v rovine politickej, osobnej i sexuálnej. Kontrastne k provokatívnej vizuálnej stránke albumu znie jej prvý singel „New York“, ktorému dominuje jemný klavír, spev a text neskrývajúci citovú zraniteľnosť. Ako píše Kim Hillyard z The Line of The Best Fit: „Album je stručný a znepokojujúci obraz našej doby. Dystopické cukrové elektro, balady odcudzenia, pop-fantasmagorické skladby – návykové a znepokojujúce ako spoločenské konštrukty, ktoré navzájom všetci, lepšie či horšie, hráme.“

Oproti predchádzajúcim nahrávkam je Masseduction omnoho viac synthpopový a tanečný. St. Vincent o ňom pre The Line of Best fit povedala: „Chcela som urobiť niečo, čo ľudí roztancuje, no keď sa budú sústrediť na slová, tak ich rozplačú.“ „Je to veľmi zaujímavá odpoveď na to, čo sa práve deje v pope. A práve to súvisí aj s lascívnosťou, latexom a celkovo provokatívnym oblečením. Využíva nástroje, prostredníctvom ktorých komunikuje popová kultúra, aby upozornila na celkom iné hodnoty, myšlienky či hudobné postupy,“ tvrdí riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák.

„Mám rád umelcov, ktorí dokážu brať aj vážne veci s nadhľadom. A to je práve prípad St. Vincent. Spolupráce, ktoré má za sebou, pódiová prezentácia, to všetko nasvedčuje tomu, že to, čo robí, ju nesmierne baví, no zároveň to nie je žiadna lacná zábava,“ dodáva s tým, že aj keď je posledný album popovejší ako tie predchádzajúce, stále to nie je pop v zmysle, ako ho poznáme na Slovensku.

Osobnú nahrávku plnú protipólov a emócií, ale i virtuózne sóla, nevšedné pódiové choreografie a hlavne skvelú hudbu zahrá a predvedie St. Vincent na Pohode 2018 počas piatkového večera. Ako sľúbili organizátori, k prvej potvrdenej umelkyni už čoskoro začnú pribúdať aj ďalšie mená. Zoznam účinkujúcich 22. ročníka festivalu Pohoda by sa mal začať postupne rozširovať od pondelka budúceho týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda #St. Vincent #Masseduction