Mesto Lučenec sa ponorí do festivalovej Medzihmly

Multižánrový festival Medzihmla sa hlási v Lučenci s 9. ročníkom a z počiatočnej potreby mladých cezpoľných rodákov priniesť kvalitnú súčasnú literatúru do rodného regiónu sa za osem rokov stala tradičná predvianočná kultúrna seansa.

01.12.2017 16:28
Daniel Majling, dramaturg Foto: ,
Medzi hosťami festivalu bude aj dramaturg Slovenského národného divadla a spisovateľ Daniel Majling.
debata (1)

Kvôli Medzihmle pricestujú v sobotu do Lučenca okrem ďalších hostí aj čerstvý laureát ceny Anasoft litera Ondrej Štefánik, dramaturg Slovenského národného divadla a spisovateľ s poriadne bizarným humorom Daniel Majling a hudobníčka Katarína Máliková. Témou Medzihmly je duch miesta, a začína sa v sobotu o 18 hodine v Tančiarni a pivovare Franz.

A tohto poznáte?

„Atmosféra miesta, v ktorom umelec žije, výrazne vplýva na jeho umeleckú tvorbu. Program je zložený z autorov, ktorí reflektujú autentického ducha miest, genius loci nielen Novohradu, Horehronia, ale aj Bratislavy či fantastických fiktívnych svetov,“ hovorí programový riaditeľ a spoluzakladateľ festivalu, scenárista a spisovateľ Peter Balko.

V Bratislave netreba Ondreja Štefánika čitateľom zvlášť predstavovať, jeho román o neexistencii poriadku sveta, rozpade vzťahov a hodnôt Som Paula získal významnú literárnu cenu Anasoft litera, no poznajú jeho tvorbu aj na juhu Slovenska? „Je prirodzené, že v Bratislave, kde je kultúrna komunita omnoho väčšia ako v Lučenci, je povedomie o súčasnej slovenskej literatúre silnejšie,“ odpovedá Balko. Aj preto chce Medzihmla predstaviť autorov, ktorí sú už etablovaní, no čitateľom v Lučenci nemusia byť známi.

Ondrej Štefánik má podľa Petra Balka jeden z najvýraznejších spisovateľských rukopisov. „Patrí medzi súčasnú generáciu slovenských autorov štyridsiatnikov, ktorí veľmi sofistikovane, originálne a vtipne reflektujú generačné pocity. V románe Som Paula vystupuje priestor slovenského veľkomesta, ktoré je v kontexte Európy miniatúrne. Všetci sa v ňom poznajú, je osobné a zároveň zdržanlivé.“

Komiks Rudo Daniela Majlinga je populárny aj v Lučenci, rovnako ako jeho posledná kniha, zbierka vtipných poviedok Ruzká klazika. „Daniel Majling je rodák z Gemera, slovenskej periférie obývanej svojskými postavičkami. Okolo Ruzkej klaziky vytvoril zaujímavú mytológiu, situoval sa do pozície prekladateľa, zostavovateľa a fiktívne pracoval s falzifikátmi ruských klasikov, ktoré píšu robotníci v čínskej továrni,“ približuje knihu Peter Balko.

Spisovatelia Daniel Majling a Ondrej Štefánik budú diskutovať v druhom programovom bloku, po nich vystúpi Katarína Máliková so šesťčlenným ansámblom.

Má to zmysel

Podnetom pre vznik Medzihmly bola potreba vytvoriť kultúrnu platformu, kde by sa prezentovala kvalitná slovenská a stredoeurópska literatúra, na čo sa prirodzene nabalili ďalšie formy umenia. „Od prvého ročníka, na ktorý prišla stovka divákov, nám dalo publikum jasný signál, že to bude fungovať. Za osem rokov sa situácia v Lučenci zmenila. Mladá kultúrna komunita tu organizuje rôzne podujatia, reflektuje súčasné umenie, skejterskú kultúru a podobne. Zároveň je tu skupina ľudí, ktorí boli aktívni v 90. rokoch, keď bol Novohrad veľmi živým kultúrnym priestorom, a tieto generácie na seba pozitívne narážajú. Lučenec je dnes, dovolím si povedať, významnou kultúrnou, samozrejme, stále perifériou, založenou na kultúrnom podhubí, ktoré tu vždy bolo. A Medzihmla k tomu do veľkej miery prispieva tiež,“ uzatvára Peter Balko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lučenec #Daniel Majling #Peter Balko #Medzihmla #Katarína Máliková