Tlmočníka Martina Šulíka preverí festival Berlinale

Filmom Tlmočník sa Martin Šulík po takmer siedmich rokoch od snímky Cigán vrátil k réžii celovečerného hraného filmu. Novinka v hlavných úlohách s českým režisérom Jiřím Menzlom a uznávaným rakúskym hercom Petrom Simonischekom príde už o niekoľko týždňov do slovenských kín. Ešte predtým ju však „preverí" svetovými lahôdkami rozmaznané publikum filmového festivalu v Berlíne. Tlmočníka festival uvedie v nesúťažnej sekcii Berlinale Special.

22.01.2018 14:48
Jiří Menzel, Peter Simonischek Foto:
Tlmočník je nový film Martina Šulíka a venoval ho hlavnému predstaviteľovi Jiřímu Menzelovi (vľavo) k 80. narodeninám.
debata

„Som nesmierne potešený, že druhý najdôležitejší svetový festival si vybral práve náš film do svojho oficiálneho výberu už druhý rok po sebe! Svedčí to o vynikajúcej práci všetkých, čo na ňom pracovali, a spoločne s Martinom Šulíkom im za ich obetavú prácu ďakujeme. Verím, že dáme dokopy silnú reprezentatívnu delegáciu a že film bude mať u divákov úspech! Pre mňa je tento film veľmi dôležitý filmársky, ľudsky aj súkromne a želám si, aby ho na Slovensku, ale nielen tu, videlo čo najviac divákov,“ povedal producent snímky Rudolf Biermann.

S Martinom Šulíkom spolupracoval takmer na všetkých jeho hraných filmoch s výnimkou Slnečného štátu (2006). Vlani sa v Berlíne premietal film Juliusa Ševčíka Masaryk, ktorý Biermann tiež produkoval. Ale takisto sa tam premietala aj snímka Piata loď Ivety Grófovej, ktorá v sekcii Genration Kplus získala pre Slovensko historicky prvého Krištáľového medveďa.

Tlmočník je road movie dvoch svojráznych mužov, ktorí sa vydajú na cestu po Slovensku, aby spoznali svoju minulosť. „Je to film o dvoch osemdesiatročných dôchodcoch, rakúskom a slovenskom, ktorí sa rozhodnú, že precestujú Slovensko. Pri ceste si ujasňujú svoj vzťah k životu, majú spoločné body z minulosti, ktoré ich spájajú,“ povedal počas nakrúcania pre Pravdu režisér Martin Šulík.

K nakrúteniu filmu ho priviedla náhoda, keď počul čítanie z knihy rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka Mŕtvy v bunkri. „Opisuje v nej vzťah k svojmu otcovi, veliteľovi zvláštnych oddielov SS, ktorý koncom roku 1944 pôsobil v okolí Ružomberka a dal tam zavraždiť niekoľko desiatok civilistov. Tých pár strán textu sa ma dotklo, pretože som v okolí Ružomberka strávil detstvo a mnohé príbehy som poznal,“ cituje Šulíka distribútor filmu.

Režisér sa neskôr o tomto zážitku rozprával so svojím dvorným scenáristom Markom Leščákom. Oboch zaujala téma, ako sa syn snaží pochopiť temnú minulosť svojho otca. „Mali sme pocit, že cez takto postavený príbeh môžeme uvažovať o udalostiach, ktoré dodnes rozdeľujú Slovensko. Boli sme cez vojnu len obete fašistickej agresie alebo sme tiež vraždili?" zamýšľali sa spoločne. „Chceli sme sa na celý problém pozrieť z dvoch strán, a tak sme Rakúšanovi vymysleli protihráča, postavu tlmočníka, ktorý cez vojnu stratil celú rodinu. Postupne sa pred nami vynoril akýsi tragikomický road movie, príbeh dvoch mužov, ktorí na konci života chcú pochopiť vlastné životy,“ dodal Šulík.

Do slovenských kín príde Tlmočník 1. marca, premiéru v Berlíne bude mať o týždeň skôr, 23. februára, teda v deň 80. narodenín Jiřího Menzla. Ten si z Berlína v roku 1990 odniesol Zlatého medveďa aj cenu FIPRESCI so snímkou Skřivánci na niti, ktorá síce vznikla v roku 1969, na dvadsať rokov však putovala do trezoru. Ďalšiu cenu FIPRESCI získal Menzel v Berlíne v roku 2007 s filmom Obsluhoval jsem anglického krále.

Jiří Menzel, ktorý momentálne zápasí so zdravotnými problémami, sa scenára Tlmočníka najskôr zľakol. „Stále mi to nešlo do hlavy, že sú tam od začiatku do konca iba dvaja herci, tam nie je žiaden zamilovaný pár, žiadne pekné dievča, žiadna smiešna scéna, vravím si, oni sa zbláznili, ako chcú, aby na to chodili ľudia do kina. Ale keď som to dočítal do konca, začal som závidieť Šulíkovi ten scenár, pretože je to veľmi pekné. Je to o zmierení,“ povedal počas nakrúcania pre Pravdu Menzel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Šulík #tlmočník #Berlinale #Jiří Menzel