Prehliadka Scandi je dôvod, prečo sa tešiť zo zimy

O tom, čo je nové v škandinávskej filmovej krajine, hlási už štvrtý rok obľúbená zimná filmová prehliadka Scandi. V Bratislave sa začala v stredu a končí sa v nedeľu 28. januára. Z hlavného mesta sa presunie do ďalších končín Slovenska a okrem iného priblíži oscarovú dánsku režisérku Susanne Bierovú aj tvorbu legendárneho Ingmara Bergmana. Slávny filmár by sa totiž v máji dožil sto rokov.

25.01.2018 09:00
Scandi Miami Foto:
Prehliadka Scandi odštartovala fínskou roadmovie Miami.
debata

Prehliadku včera odštartovala fínska roadmovie Miami. Režisérka Zeida Bergrod sa inšpirovala kultovou americkou klasikou Ridleyho Scotta Thelma a Luisa. Nevlastné sestry Angela a Anna sú barové tanečnice na úteku pred nebezpečnými gangstrami, ktorým dlhujú peniaze. Že takúto premisu ste už počuli? Od žánrového klišé sa však dá nekonvenčne odraziť a severania sú na to experti. Dokázal to napríklad nórsky filmár Hans Petter Moland, práve jeho parodická krimikomédia Boj snežného pluhu s mafiou bola pred dvomi rokmi hitom Scandi.

Nadvláda Dánov

Dánsky herec, režisér a scenárista Christian Tafdrup zbavil tridsiatnika Rasmusa pohodlného statusu single mládenca v komornej vzťahovej dráme Potvora. Rasmus sa zapletie s Mariou a civilný príbeh odkrýva nástrahy lásky, do ktorej spadnú ľudia s celkom odlišnými nárokmi. Zatiaľ čo Maria pragmaticky buduje pevný vzťah, Rasmus sa jej podvedome prieči, jednou nohou je totiž stále v puberte.

Z Dánska pochádza aj filmár Henrik Ruben Genz, autor rodinnej komédie Tak káže Boh. Traja dospievajúci bratia to majú poriadne ťažké, ich otec je totiž psychiater s dušou umelca. Dáva sa oslovovať boh a domácnosť sa podriaďuje výhradne jeho náladám. Genz sa inšpiroval biografiou dánskeho dramatika Jensa Blendstrupa a natočil sarkastický portrét rodiny, kde má otec Uffe vždy posledné slovo. Zahral si ho známy herec Søren Malling s nezbedne odstávajúcimi ušami a permanentnými kruhmi pod očami.

Dánsku kinematografiu zastupuje aj krehká romanca Tri slová, o žene, ktorá si nárokuje na lásku, hoci aj v starobinci, kde sa stará o manžela paralyzovaného porážkou. Hlavný hrdina dánskeho trileru Darkland Zaid je síce mladý úspešný lekár, jeho idylický stav však rozbije návšteva problémového brata zapleteného do zločinu.

Dáma dánskeho filmu

Najslávnejší dánski filmári Lars Von Trier a Thomas Vinterberg si v roku 1995 zviazali ruky manifestom „realistickej čistoty“ Dogma 95 a filmárka Susanne Bierová dodržala ich prísne pravidlá vo filme Otvorené srdcia. Pozbierala ním viacero škandinávskych i zahraničných cien a dnes je považovaná za najvplyvnejšiu dánsku režisérku.

Bierová reflektuje sociálne témy, kultúrne rozdiely, ale aj medziľudské vzťahy a všednosť. V roku 2008 získala za snímku Lepší svet Oscara pre cudzojazyčný film. Dráma nechýba ani v prehliadke Scandi, ktorá venuje filmárke špeciálnu sekciu. Scenáristom a spolurežisérom viacerých Bierovej žánrovo pestrých filmov je filmár Anders Thomas Jensen, autor obľúbených čiernych komédií Adamove jablká, Mäsiari či O kuratách a ľuďoch. V každom sa objavil herec Mads Mikkelsen – ikonického maskota škandinávskeho filmu objavila práve Bierová.

Scandi premietne jej zatiaľ posledný film Druhá šanca o detektívovi, ktorý si prisvojí dieťa narkomanov, s Nikolajom Coster-Waldauom (Hra o tróny), na Oscara nominovanú drámu Po svadbe aj romantickú komédiu Svadba medzi citrónmi. Suzanne Bierová sa sústreďuje na mužských hrdinov, tematizuje vojnu aj kultúrne rozdiely a nebráni sa ani romantike. Momentálne pracuje na postapokalyptickom trileri Bird Box s Johnom Malkowitchom a Sandrou Bullockovou v hlavných úlohách.

Na Scandi štartuje Bergmanov rok

Foto: SITA/AP
Ingmar Bergman

Švédsky filmár Ingmar Bergman patrí spolu s Francoisom Truffautom, Federicom Fellinim, Luisom Bunuelom či Akira Kurosawom k najvplyvnejším a najcitovanejším filmárom 20. storočia. Jeho rozsiahla filmografia je do veľkej miery autobiografická. Bergman je filozof, aj skvelý psychoanalytik, osobné fascinácie, túžby či dilemy reflektuje poeticky a zároveň divácky zrozumiteľne. Jeho hrdinovia prekonávajú vnútorné a medziľudské hranice, často balansujú na hranici sna a reality. V každom z jeho filmov sú prítomné večné témy – viera a láska – rozvíja ich kontinuálne, vracia sa k motívom z predošlých filmov a v hĺbavej obrazovej meditácií preveruje svoje poznanie. Prehliadka Scandi premietne jeho najslávnejšie snímky Persona, Fanny a Alexander, Jesenná sonáta a Scény z manželského života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #Scandi #Ingmar Bergman #Štvorec