Febiofest uvedie snímky z Cannes, Benátok či Locarna

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest ponúkne počas svojho jubilejného 25. ročníka aj snímky z festivalov v Cannes, Benátkach, Locarne, Rotterdame, Toronte či Karlových Varoch. Tie si budú môcť návštevníci a návštevníčky festivalu pozrieť od 15. do 21. marca v Bratislave a od 16. do 29. marca v Trnave, Kežmarku, Leviciach, Martine, Trenčíne, Poprade, Prievidzi, Prešove, Banskej Bystrici a Košiciach.

09.02.2018 07:00
Diane Kruger Odnikiaľ Foto:
Diane Kruger v trileri Odnikiaľ (2017) režiséra Fatiha Akina.
debata

V slovenskej predpremiére si priaznivci filmu budú môcť pozrieť triler Odnikiaľ (2017) režiséra Fatiha Akina. Snímka prinesie príbeh Katji, ktorá pri bombovom útoku príde o syna aj manžela, a s vedomím, že vrahovia jej rodiny ešte stále žijú, sa rozhodne dosiahnuť spravodlivosť. Zúfalú Katju stvárnila Diane Kruger, ktorá si za svoj výkon odniesla cenu z Medzinárodného filmového festivalu v Cannes.

Návštevníci festivalu sa tiež môžu tešiť na dokument Pani Fangová (2017) o Bing Wanga. Snímku o 67-ročnej farmárke z tichej dediny v južnej Číne, ktorá je po neúčinnej liečbe Alzheimerovej choroby pripútaná na lôžko, ocenili na filmovom festivale v Locarne a zaradili ju tiež do oficiálneho výberu v Rotterdame alebo Toronte.

V sekcii Klubový film dnes ponúknu organizátori Febiofestu snímku Až na dno (2017) Wima Wendersa, ktorá mala svetovú premiéru na filmovom festivale v Toronte. Snímka s Jamesom McAvoyom a Aliciou Vikander v hlavných úlohách sa zameria na vzťah škótskeho špióna a biomatematičky, ktorí sa zoznámili počas dovolenky pred svojimi misiami. On vycestuje do Somálska medzi džihádistov, ona zase na dno mora, no ich odhodlanie znova sa stretnúť sa stane rovnakou existenciálnou cestou ako ich milostný príbeh. Ďalším filmom v sekcii bude Vnútorné slnko (2017) od Claire Denis. Dráma, ktorá v Cannes získala cenu v sekcii Directors' Fortnight, zobrazuje rozvedenú umelkyňu Isabelle (Juliette Binoche) a jej hľadanie životnej lásky.

Návštevníci festivalu si budú môcť pozrieť aj filmy o životoch osobností pop kultúry. Medzi ne patrí v Benátkach ocenená snímka Nico, 1988 od Susanny Nicchiarelli o modelke, herečke, hudobníčke a speváčke Criste Päffgen a dokument o kultovom režisérovi Davidovi Lynchovi s názvom David Lynch: Život v umení (2016).

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Febiofest #MFF Benátky #Odnikiaľ #Febiofest 2018