Rôznorodá hudba sveta spojí svoje sily v Žiline

Štvrtý ročník medzinárodného festivalu Hudba sveta Žilina, ktorý prináša exkurziu do world music a dáva priestor hudobnej tradícii v inovatívnom spracovaní, sa uskutoční v Mestskom divadle Žilina a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie 15. a 16. marca a v žilinskom dome odborov 17. apríla.

07.03.2018 07:00
Flaco de Nerja Ensemble Branislav Krajčo Foto:
V rámci festivalu sa predstaví aj formácia Flaco de Nerja Ensemble, ktorú vedie rodák z Bratislavy Branislav Krajčo.
debata

Podľa riaditeľa festivalu Martina Nogu otvorí štvrtý ročník jedna z najvýraznejších a najoceňovanejších českých hudobných skupín žánru word music a ľudovej historickej hudby BraAgas. „Našli sa v krásnych piesňach sefardských židov, v temperamentných piesňach Srbska, Macedónska a Bulharska, ale aj v drsných ženských spevoch ľudových piesní severnej Európy. Predvedú hudbu nasiaknutú pyrenejským temperamentom, okúzlia divákov svojimi jedinečnými vokálmi, temperamentnými rytmami, ale aj netradičnými dychovými a strunovými nástrojmi,“ uviedol Noga.

Vrcholom večera bude vystúpenie formácie Flaco de Nerja Ensemble. „Publikum si pri ňom bude môcť vychutnať spojenie tradičného a moderného flamenca plného temperamentného rytmu, melancholických melódií a vášnivého tanca, ktoré vyjadrujú charakter južného Španielska Andalúzie. Flaco, vlastným menom Branislav Krajčo, je rodák z Bratislavy, no svojou originalitou, virtuozitou a majstrovským zvládnutím flamenco štýlu je aj v samotnom Španielsku začleňovaný medzi najlepších flamenco gitaristov mladej generácie,“ doplnil riaditeľ festivalu s tým, že pre milovníkov flamenca bude 15. marca o 15. hodine pripravený hudobný workshop v Rosenfeldovom paláci v Žiline.

V priestoroch Stanice Žilina-Záriečie sa predstaví 16. marca Rusín Čendeš Orchestra – slovenská kapela z východného Slovenska, ktorá sa špecializuje na energickú fúziu rusínskej, balkánskej, židovskej, rómskej hudby, jazzu a iných žánrov. Cimbalovú párty zavŕši živelná kozmopolitná maďarská kapela Cimbaliband.

Po mesačnej prestávke prinesie 17. apríla do žilinského domu odborov balkánsku atmosféru domáca kapela Balkansambel. „Pristúpila na multižánrový projekt žilinského folklórneho súboru Rozsutec, ktorý nazvali Len tak. Veď prečo len tak nespojiť dve príťažlivé telesá a neukázať divákom nezvyčajné spojenie rôznych štýlov a žánrov? O jedinečný záver festivalu sa postará hviezda balkánskej dychovky, rumunská kapela Fanfare Ciocarlia,“ dodal Noga.

Festival organizuje Občianske združenie pre podporu netradičných foriem umenia. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #folklór #flamenco #world music