Arnaud Desplechin zamáva na Febiofeste s istotami

„Arnaud Desplechin je mimoriadny predovšetkým tým, s akou ľahkosťou dokáže odkryť problematiku sociálnych vzťahov, individuálne i psychologické témy a dotknúť sa diváka, bez ohľadu na to, že jeho príbehy sa odohrávajú väčšinou vo francúzskom prostredí,“ približuje tvorbu režiséra drám Tri spomienky, Jimmy P. či dokumentu Hitchcock/Truffaut umelecký riaditeľ festivalu Febiofest Přemysl Martinek. Arnaud Desplechin bude jedným z hlavných hostí podujatia a v Bratislave predstaví svoj najnovší film Ismaelove prízraky.

10.03.2018 09:00
Arnaud Desplechin Febiofest Foto:
Jedným z hlavných hostí festivalu Febiofest je Arnaud Desplechin. Bratislavskému publiku predstaví svoj najnovší film Ismaelove prízraky.
debata

Jubilejný ročník štartuje na budúci týždeň vo štvrtok a do 21. marca privíta okrem iných aj legendu českého filmu, štylistu Jana Švankmajera. Jeho posledný film Hmyz premiérovaný na rotterdamskom festivale Febiofest otvorí. Veľkými menami sú aj osobnosť francúzskeho filmu, líder neobarokového subžánru Leos Carax a výrazné osobnosti mladšej generácie maďarských režisérov Szabolcz Hajdu a Kornél Mundrucsó. Jeho utopistická sci-fi dráma Mesiac Jupitera mala premiéru v hlavnej súťaži festivalu v Cannes.

Kúzelná banalita

Ismael sa už dvadsať rokov snaží zbaviť nočných môr vyvolaných spomienkami na jeho manželku Carlottu, ktorá krátko po svadbe bez stopy zmizla. Vo chvíli, keď nadobudne milostnú harmóniu s astrologičkou Sylviou, vtrhne do ich dní žena, ktorá sa vydáva za Carlotte. Vpád nepredvídateľnej krásky výrazne zamáva s ich existenciálnymi i duševnými istotami. „Postavám sa deje život a musia ho akceptovať, aj keď sa nedeje podľa ich očakávaní,“ povedal Desplechin v rozhovore pre portál mubi. Do Ismaelových prízrakov sa pokúsil vtesnať všetky ľudské príbehy a elementárne témy každodennosti.

Hlavnú úlohu zveril Desplechin svojmu hereckému alteregu Mathieu Amalricovi, s ktorým spolupracuje už od začiatku kariéry a vedľajšie postavy stvárnili významní francúzski herci Charlotte Gainsbourgová, Marion Cottlilardová či Louis Garrel. „Mám rád, keď je film plný farieb,“ povedal režisér v jednom z rozhovorov a zdôraznil, že v konkrétnej snímke dosahoval emocionálnu pestrosť aj prostredníctvom hudby. Žánrovo nevyhranený soundtrack je sviežo eklektický, nebráni sa country, hiphopu ani melancholickým klavírnym náladám.

Filmami ako Vianočný príbeh, Jimmy P. či Tri spomienky Desplechin kontinuálne prehlbuje a skúma elementárne a bežné súčasti života ako láska, smrť či komplexy z minulosti. Zmocňuje sa ich s ironickým nadhľadom, citlivo a bez pátosu. Ako filmár antropológ odhaľuje v hrdinoch schopnosť vzhliadať s bremenom prežitého do budúcnosti a vyrovnať sa s osobnou hystériou.

„Všeobecné dokáže podať s veľkou gráciou. Desplechin filmovou rečou sprostredkúva vnútorný emocionálny zážitok, navyše príbeh stavia na základných až banálnych témach. Ismaelove prízraky sú v mnohých ohľadoch konvenčný film, no režisérsky zostrih otvára iný pohľad,“ hovorí Přemysl Martinek. Dlhšia režisérska verzia Ismaelových prízrakov, ktorú festival uvedie, posúva rozprávanie do intelektuálnejšej polohy, kratšia je podľa samotného režiséra viac sentimentálna.

Febiofest narástol

Klubový film má na Slovensku svoje podujatie už štvrťstoročie a za ten čas sa z lokálnej prehliadky umeleckých filmov v legendárnom kine Nostalgia, ktoré v začiatkoch Febiofestu sídlilo na Slovenskej technickej univerzite, kde organizátori pre veľký záujem o premietania neraz pridávali stoličky, vyprofilovalo na medzinárodné filmové podujatie so špičkovou dramaturgiou a medzinárodnými hosťami, ktorých je tento rok viac ako po minulé ročníky.

Program neláka len na posledné filmy velikánov ako Wim Wenders, Claire Denis alebo Jan Švankmajer a nekončí ani pri hitoch ako Odnikiaľ so Zlatým glóbusom pre najlepší zahraničný film či na Oscara nominovaný The Florida Project u nás zatiaľ nespoznaného nezávisláka Seana Bakera (Transdarinka), ale ponúka mnoho nenápadných titulov, ktoré v bežnej distribúcii diváci nenájdu. Febiofest nie je len bratislavský, vybrané filmy sa budú premietať aj v ďalších desiatich slovenských mestách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jan Švankmajer #Febiofest 2018 #Leos Carax #Arnaud Desplechin