Febiofest ocenil aj reakciu na súčasné konšpiračné nálady

Slávnostným uvedením francúzskej snímky Ismaelove prízraky vyvrcholil v stredu večer v Bratislave 25. ročník Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. Režisérsku verziu snímky, ktorá vlani slávnostne otvárala MFF Cannes, osobne uviedol v Kine Lumiére jej autor Arnaud Desplechin.

22.03.2018 15:49
Matúš Ryšan Febiofest Foto:
Režisér Matúš Ryšan získal za svoj film I Want to Believe na Febiofeste Cenu divákov.
debata

Z festivalu si odniesol cenu za prínos do svetovej kinematografie, ktorú mu odovzdal prezident MFFK Febiofest Peter Dubecký. Desplechin zavítal na Slovensko vôbec po prvý raz a pri preberaní ceny hovoril aj o tom, že sleduje napätú situáciu na Slovensku a dúfa, že obyvatelia Slovenska si v uliciach vybojujú lepšiu krajinu pre všetkých.

„Jeho filmy sú veľmi emotívne, veľmi ľudské, síce občas na ťažké témy, ale väčšinou sú to len rodinné, milostné vzťahy. Bravúra jeho režijnej práce spočíva v tom, že keď z tých filmov odchádzate, zdá sa vám, že svet chápete lepšie, a sami seba tiež, a to je dnes veľmi cenné,“ povedal umelecký riaditeľ MFFK Febiofest Přemysl Martinek o diele oceneného režiséra.

V závere bratislavskej časti festivalu tiež vyhlásili výsledky Súťaže krátkych filmov V strede Európy, v ktorej sa stretla dvadsiatka krátkych filmov z regiónu V4 a Rakúska. Hlavnú cenu spojenú s finančnou prémiou 3 000 eur si odniesol poľský dokumentárny film Prach režiséra Jakuba Radeja. Ide o štúdiu procesu, ktorým musí prejsť každé ľudské telo od okamihu smrti až po pohreb.

Medzinárodnú porotu, ktorá pracovala v zložení maďarský filmár Csaba Bollók, rakúska kultúrna manažérka Brigitta Burger-Utzer, pôvodom slovenská kulturologička Jana Černik a poľský distribútor krátkometrážnych filmov Michał Hudzikowski, zaujal aj film rakúskej režisérky. Karin Berger získala zvláštne uznanie za film O! Fortuna (Work in Progress) I – VI, v ktorom formou šiestich miniatúrnych príbehov dokumentuje svoj vlastný život slobodnej matky v období od narodenia dcéry v roku 1991 až po jej dospelosť a odchod z domu.

Cenu divákov si odniesol slovenský režisér Matúš Ryšan za hranú satirickú snímku I Want to Believe. Autor v nej reaguje na konšpiračné nálady, ktoré sa vznášajú nad dnešným svetom, a skúma entuziastu, ktorý zasvätil život záchrane ľudstva. Výber filmov z bratislavskej časti festivalu vrátane ocenených snímok premietnu počas nasledujúcich dní aj v ďalších slovenských mestách – Martine, Leviciach, Trenčíne, Poprade, Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici a Prievidzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Febiofest #prach #Přemysl Martinek #Peter Dubecký #Arnaud Desplechin