Čo spája Harryho Pottera, Dunkirk a Kieślowského? Visegrad Film Forum

Nie sú to hviezdy, ktoré sa objavujú na titulkách magazínov a nežiaria ani na plátnach kín. Napriek tomu by bez ich pričinenia množstvo filmov vyzeralo inak. Platforma na stretávanie sa filmových profesionálov Visegrad Film Forum (VFF) sa v Bratislave na Vysokej škole múzických umení začína už v utorok, potrvá do soboty a privíta viacero veľmi zaujímavých hostí.

17.04.2018 12:00
Sławomir Idziak Foto:
Herec Daniel Radcliffe a kameraman Sławomir Idziak spolupracovali na filme Harry Potter a Fénixov rád (2007).
debata

Visegrad Film Forum otvorí v utorok večer o 19. h v kine Klap na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU prípadová štúdia kameramana Sławomira Idziaka k filmu Tri farby: Modrá režiséra Krzysztofa Kieślowského. Idziak s ním prvýkrát spolupracoval v roku 1988 na Krátkom filme o zabíjaní a spolu nakrútili aj Dvojaký život Veroniky (1991). „Predtým, ako začal pracovať na trilógii Tri farby, dal mi Kieślowski prečítať tri scenáre a spýtal sa, ktorý by som chcel nakrútiť. Inštinktívne som si zvolil Modrú. Mal som na to aj ďalší dôvod, pretože Modrá sa mala nakrúcať ako prvá časť trilógie. A pri spomienke na to, ako na tom Kieślowski bol na konci nakrúcania Dekalógu (desať televíznych príbehov na motívy desatora, pozn. red.) – stretol som ho, keď ho dokončoval a bol mimoriadne unavený – som sa trochu bál toho, že by som musel spolupracovať s vyčerpaným režisérom, takže som nechcel robiť Bielu alebo poslednú, Červenú,“ povedal Idziak v rozhovore pre portál filmcomment.com.

Slávny kameraman, ktorý spolupracoval aj s Krzysztofom Zanussim, Ridleym Scottom (Čierny jastrab zostrelený), Natalie Portmanovou (Príbeh lásky a temnoty), Davidom Yatesom (Harry Potter a Fénixov rád), Michaelom Winterbottomom (I Want You ) či Andrewom Niccolom (Gattaca) bude mať v Bratislave niekoľko prednášok. V stredu o 10. h v kine Klap porozpráva o tom, ako kameramani menia slová na obrazy a čím všetkým sú limitovaní. „Nie je to o tvorivej slobode, je to o peniazoch. V Harrym Potterovi mohla zmena uhlu kamery viesť k dodatočným nákladom. Veľkým nákladom. Napríklad, dekorácie sa skončili vo výške 2,5 metra, vyššie boli lampy. Zmena uhla znamenala viac postprodukčných efektov a to je viac peňazí,“ citovali ho organizátori, takisto ako jeho historku o spolupráci s Ridleym Scottom. „Príznačné bolo, že keď som za ním prišiel s nápadom, hoci niekedy ho prijal, väčšinou odpovedal: Je to veľmi dobrý nápad. Ale vieš, uprednostňujem ten môj.“ Vo štvrtok porozpráva Idziak záujemcom o sci-fi klasike Gattaca.

K ľuďom, ktorí nie sú veľmi na očiach, ale ich práca zásadne formuje výsledný tvar filmu, patria aj strihači. K špičke v tejto profesii patrí britský filmár Mick Audsley. Naposledy spolupracoval s Kennethom Branaghom na Vražde v Orient Exprese, podpísaný je však aj pod filmami Stephena Frearsa, Neila Jordana (Interview s upírom), Mikea Newella (Harry Potter a Ohnivá čaša) či Terryho Gilliama. Práve 12 opíc z Gillianovej dielne a Audsleyho prípadovú štúdiu k tomuto filmu VFF v sobotu vo svojom závere ponúkne a ešte predtým Audsley porozpráva záujemcom na tému skrytá sila filmu.

O tom, v čom všetkom môže byť skyrtá sila filmu, vie svoje aj Antoni Komasa-Łazarkiewicz. Častý spolupracovník režisérky Agnieszky Hollandovej sa návštevníkom podujatia prihovorí v stredu aj vo štvrtok. Ďalším zo zaujímavých hostí VFF je architekt, art director a supervízor výpravy a lokácií Eggert Ketilsson, ktorý spolupracoval s Christopherom Nolanom na filmoch Batman začína, Interstellar a Dunkirk, bol však aj supervízorom špeciálnych efektov v Prometheovi Ridleyho Scotta a podieľal sa na islandskej časti nakrúcania Star Wars: Sila sa prebúdza a Rouge One: A Star Wars Story. O svojich skúsenostiach, spolupráci s Nolanom a význame výpravy porozpráva Ketilsson v piatok v kine Klap. Hosťami VFF budú aj uznávaný dokumentarista Marcel Łoziński a mladá francúzska režisérka Joan Chemla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #Visegrad Film Forum #Sławomir Idziak #Krzysztof Kieślowski