GusGus na Pohode vyzvú na zblíženie sa s technológiou

Hudobná scéna Islandu v 90. rokoch neponúkla svetu len mená ako Björk či Sigur Rós. Úspešným vývozným artiklom sa spolu s nimi stal aj multimediálny projekt, ktorý sa vypracoval na jednu z najflexibilnejších elektronických skupín súčasnosti. Nadčasovosť a energiu tanečnej hudby plánuje skupina GusGus vo veľkom štýle predviesť aj divákom na trenčianskom festivale Pohoda.

19.04.2018 10:53 , aktualizované: 17:56
Gus Gus Foto:
Aktuálna zostava formácie GusGus – zľava Daniel Ágúst Haraldsson a Biggi Thórarinsson.
debata

Kapela GusGus pôvodne vznikla v roku 1995 ako avantgardný kolektív zložený z rôznych hercov, filmárov, fotografov, hudobníkov a dizajnérov či spevákov. Jej členovia spočiatku nemali žiadne konkrétne predstavy, najmä nie o hudbe. Nápad začať sa jej venovať naplno skrsol až v hlave speváka skupiny Daniela Ágústa Haraldssona a režiséra Siggiho Kjartanssona. Neskôr sa k myšlienke pridal aj režisér Stefán Ámi.

„Nemali sme žiadny plán, chceli sme len byť toho súčasťou. Každý poznal Daniela, bol veľkou hviezdou, mal nádherný hlas a chcel robiť popovú hudbu. Celá ta vec bola pre nás experimentom. Najskôr prišiel album (Gus Gus, 1995, pozn. red.), odohrali sme pár koncertov… a potom prišiel fax,“ spomínal si v roku 2015 pre magazín Nothing but Hope and Passion ďalší zo zakladajúcich členov skupiny Birgir „Biggi“ Thórarinsson na zlomový moment, keď ich oslovila nahrávacia spoločnosť 4AD.

Podľa Biggiho až v tom čase začali definitívne premýšľať o založení kapely: „Siggy a Stefán boli filmovými režisérmi a boli súčasťou skupiny. Siggy skôr písal a o produkciu sa vôbec nezaujímal, Stefán v hudbe takisto nebol doma. Zamerali sa teda na vizuálnu stránku. Aj keď sme založili skupinu, povedali sme si, že táto zložka bude pre nás nesmierne dôležitá.“ Ako pre magazín Nothing but Hope and Passion dodal Haraldsson, estetika sa vždy vyvíjala v závislosti od ľudí, s ktorými v kolektíve spolupracovali: „Práca s nimi a ich vklad do živých vystúpení bol fantastický. Polovica šou je založená na tom, čo vidíte. Chceli sme dosiahnuť želaný účinok vizuálne príťažlivými prvkami, ktoré idú ruka v ruke s našou hudbou. Tak GusGus vždy fungoval.“ Hudobná stránka projektu však čoskoro začala jasne prevládať.

Už v roku 1996 sa GusGus stali jednou z najvyhľadáva­nejších elektronických kapiel z Islandu. Po vydaní albumu Polydistortion z roku 1997 si status hviezdy len upevnili. Počas dvoch dekád sa členovia zostavy neustále menili a rovnako sa menili aj hudobné žánre, ktoré formácii dominovali. Aj keď si všestranne zameraní Islanďania prešli od techna po trip-hop, od houseu cez progresívny house/trance, vo svetle ustavične sa meniacej tanečnej scény zostali vždy stálou konštantou ponúkajúcou vysokú úroveň.

Kapelu dnes tvoria jej zakladajúci členovia – producent Biggi Thórarinsson a spevák Daniel Ágúst Haraldsson. „Mať partnera je veľmi dôležité. Posilňuje to produktivitu a kreativitu súčasne. S Danielom sme strávili mnoho času prehrabávaním sa v raných demách našich skladieb, čakajúc na to, k akému ďalšiemu kroku nás mašiny privolajú,“ priblížil Biggi pre stránku Fifteen Questions.

O nových inšpiráciách zase prezradil viac v roku 2014 portálu Aktuálně.cz: „Keď muzikant starne, musí zostať trochu ,freshʻ a stále konzumovať muziku. Vždy som sa zaujímal o dianie na houseovej scéne, aby som získal novú inšpiráciu. Tá prichádza zo 70. rokov, raného osemdesiatkového diska, industriálnej elektroniky, houseu neskorých 80. rokov a celkovo z tranceu i ambientného houseu… Používame mnoho klubových zvukov, inšpirujeme sa tancom, naša hudba akoby vychádza z pohybov tela.“

Kapela GusGus žne na scéne úspechy už viac ako 20 rokov. Tajomstvo dlhotrvajúceho úspechu Biggi prezradil pred rokom magazínu Eearmilk: „Zblížte sa s technológiou, ktorú používate. Preto ma tak priťahuje môj modulárny syntetizátor, jednoducho sa spolu milujeme (smiech).“

Na Slovensku vystúpili GusGus už niekoľkokrát. Na Pohode budú mať premiéru. Festival, ktorý sa bude na trenčianskom letisku konať od 5. do 7. júla, okrem nich privíta aj mená ako The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Ziggy Marley, Glass Animals, Aurora, Kronos Quartet, Little Dragon či Ride.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Pohoda #Island #GusGus