Zákaz pre Larsa von Triera končí. V Cannes ho omilostili

Dánsky režisér Lars von Trier sa po sedemročnom zákaze tento rok opäť zúčastní filmového festivalu v Cannes. Podľa portálu Hollywoodreporter.com to vo štvrtok oznámili organizátori prehliadky. Známeho kontroverzného filmára usporiadatelia akcie označili za nežiaducu osobu v roku 2011 kvôli výrokom týkajúcim sa Hitlera, ktoré predniesol na tlačovej konferencii.

20.04.2018 14:00
Lars von Trier Cannes Foto: ,
Režisér Lars von Trier sa do Cannes vracia po siedmich rokoch.
debata

Možnosť, že sa tvorca oceňovaných filmov ako Melancholia, Antikrist alebo Tanec v temnotách do Cannes vráti, naznačil už v utorok riaditeľ festivalu Thierry Frémaux. Usporiadatelia teraz potvrdili, že súčasťou programu bude premiéra von Trierovho nového filmu The House That Jack Built (Dom, ktorý postavil Jack).

Von Trier pred siedmimi rokmi na tlačovej konferencii okrem iného povedal, že Hitler nie je práve „správny typ“, ale že mu rozumie a trochu s ním aj sympatizuje. Účastníci konferencie – vrátane Kirsten Dunstovej, ktorá ten rok v Cannes získala cenu za hlavnú ženskú rolu v snímke Melancholia – boli šokovaní. Mnohí filmári ešte v ten deň žiadali von Trierovo vylúčenie.

Novinka dánskeho režiséra The House That Jack Built nevybočuje z šokujúcej svojráznosti von Trierovho umenia. Film hovorí o viacnásobnom vrahovi, ktorý vyčíňal v 70. rokoch v Amerike, a je plný násilia a extrémnej brutality. Hlavnú úlohu hrá Matt Dillon. V úlohách jeho obetí sa medzi inými objavia Uma Thurmanová, Riley Keoughová a dánska herečka Sofia Grabolová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Cannes #Lars von Trier