Za mladým svetovým džezom nemusíte vycestovať do sveta

Jarné Bratislavské jazzové dni sa konajú už v sobotu 28. apríla v Ateliéri Babylon. „Príďte už na začiatok, nech vám neujde koncert skvelej Kadri Voorand,“ odporúča riaditeľ festivalu Peter Lipa. Koncertovať bude aj speváčka Ester Rada a festival tiež predstaví spoločný projekt bubeníka Omara Hakima s Rachel Z.

23.04.2018 05:00
Ester Rada Foto:
Ester Rada slovenskú koncertnú premiéru absolvovala pred pár rokmi na festivale Pohoda.
debata

„Kadri Voorand je z Estónska, krajiny, ktorú po džezovej stránke veľmi nepoznáme. Keď som ju počul prvýkrát, jej spev ma príjemne šokoval. Pracuje na takej širokej a univerzálnej báze, že je ťažké ju niekam zaradiť. Je mladá, veľmi talentovaná a pri klavíri si rozumie napríklad s Joss Stone. Jej koncert určite odporúčam,“ tvrdí Lipa, „teším sa aj na koncert Ester Rada. Táto Etiópčanka žijúca v Izraeli je dokonalá a výrazná. Jej koncert je zážitkom.“

Kadri Voorand je džezová speváčka, pianistka a skladateľka, u ktorej vyniká originálna hudba a nezameniteľný výraz a improvizačné zručnosti v kombinácii prvkov estónskej ľudovej hudby. Minulý rok získala cenu Estonian Music Awards ako umelkyňa roka, za svoj album Armupurjus dostala Cenu džezového albumu roka.

Ester Rada slovenskú koncertnú premiéru absolvovala pred pár rokmi na festivale Pohoda. Teraz prichádza s novým albumom Different Eyes, ktorý je mixom nového soulu, funku, tradičného R'n'B a etiópskeho džezu.

Omar Hakim a Rachel Z sa na hudobnej scéne pohybujú najdlhšie z tohtoročného trojlístka. Omar Hakim bol bubeníkom slávnej fusion kapely Weather Report, hrával aj s džezovými hviezdami ako Miles Davis, John Scofield, George Benson a mnohými ďalšími. Jeho manželka Rachel Z je klaviristkou. Preslávila s v džeze a jej hudba je veľmi komunikatívna. Na jarných džezákoch sa predstavia s projektom OZ Experience, v ktorom hrajú aj basgitarista Linley Marthe a gitarista Louis Winsberg.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #džez #Jarné Bratislavské Jazzové Dni #Ester Rada