Tu žijem! Tu chcem kultúru! Festival v Bánovciach jubiluje

Jubilejný piaty ročník bánovského multižánrového festivalu Tu žijem! bude tento rok odkazovať viacerými aktivitami na projekt Európa pre občanov. Na Bánovčanov čakajú posledný májový týždeň diskusie, dielne, šport či umenie, tieto rôznorodé aktivity vyvrcholia programom 1. júna. Informovala o tom tlačová tajomníčka festivalu Lucia Bieliková.

23.05.2018 14:00
skupina Billy Barman Foto: ,
Na festivale Tu žijem! vystúpi aj kapela Billy Barman.
debata

„Jubilejný ročník festivalu je výnimočný aj preto, že sa koná v rámci projektu Európa pre občanov, ktorý prepája občiansku komunikáciu naprieč Európskou úniou spoločnými aktivitami partnerských miest,“ uviedla Bieliková.

Preto budú podľa nej v Bánovciach nad Bebravou posledný májový týždeň hostiť európskych partnerov z miest Lubliniec, Milotice a Ostrihom a spolu s nimi tvoriť, diskutovať, vzájomne sa počúvať, chápať, podporovať a učiť sa byť súčasne Bánovčanom, Slovákom, ale aj Európanom. „Podtitul podujatia Európa pre občanov Tu žijem 2018! festival zdravia, pohybu a živej kultúry naplnia organizátori cez viaceré aktivity už počas posledného májového týždňa, avšak vyvrcholením bude 1. jún, ktorý spoločne strávime v našom meste,“ doplnila.

K čistejšiemu životnému prostrediu prispejú žiaci základných škôl v spolupráci so seniormi vytvorením EKO hliadok. Tie vyzbierajú odpad v meste, čím zabezpečia materiál pre ekohappenig a sochu, ktorá na námestí so zdvihnutým prstom pripomenie, s čím na sídliskách žijeme. „Výsledkom týždňovej umeleckej dielne Spievame spolu bude 70-členný zmiešaný detský spevácky zbor. Bánovské javisko zväčšíme na európske, aby mohol zaznieť 1. júna zbor slovenských, českých, maďarských a poľských detí naším námestím s hudobným dedičstvom v piesňach štyroch európskych kultúr,“ priblížila ďalej Bieliková.

Na Bánovčanov i návštevníkov mesta budú čakať i remeselníci v rámci ateliéru tradičných a umeleckých remesiel štyroch krajín priamo na námestí, na žiakov zase viacero diskusií s odborníkmi na ekologický aktivizmus, odlev mozgov, medzigeneračnú spoluprácu či občiansky aktivizmus. „V európskom diskusnom stane budeme 1. júna aj so Zuzanou Gabrižovou, europoslancami, odborníkmi z partnerských miest a verejnosťou riešiť nosnú tému festivalu: Som Európan?“ ozrejmila tlačová tajomníčka podujatia.

Súčasťou programu 1. júna budú i prezentácie športových, spoločenských a pohybových aktivít obyvateľov mesta, tiež kombinácia spoločenskej hry a športu pod názvom „šúľaná“. Podvečer bude patriť Koncertu pre Európu s tradičnou moravskou, poľskou, maďarskou a slovenskou kultúrou a vystúpeniu skupiny Billy Barman. „Tohtoročný festival nám budú v meste v budúcnosti pripomínať sochy, ktoré pre naše mesto vytvoria počas sympózia Hudba-socha-sídlisko umelci zúčastnených krajín,“ dodala Bieliková.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bánovce nad Bebravou #Billy Barman #Tu žijem!