Básnici smerujú do Modry a Pezinka. Začal Feliber poetry

Už po druhý raz ožili mestá Pezinok a Modra veršami. Od 24. do 27. mája sa tam koná medzinárodný festival poézie Feliber poetry. Nápad sa zrodil v Malokarpatskej knižnici v Pezinku, ale narástol. Uskutočňuje sa cez rôzne miestne inštitúcie a nadšených jednotlivcov.

25.05.2018 13:31
Veronika Šikulová Feliber poetry Foto: ,
Organizátorka festivalu Feliber poetry, spisovateľka Veronika Šikulová.
debata

Dušou podujatia je Veronika Šikulová, ktorá tento múzický kraj nielen opísala vo svojich úspešných knihách, ale dbá aj o to, aby nezaspal na vavrínoch a aby sa tam stále niečo zaujímavé dialo. Festival vychádza z miestnych tradícií, ale má širší obsah. V Modre a v Pezinku sa zídu umelci a fanúšikovia umenia z rôznych končín Slovenska, ale aj zo zahraničia. Milovníci poézie majú jedinečnú príležitosť stretnúť svojich obľúbených autorov a vypočuť si verše naživo. No nebude to iba samotná poézia – v programe sú aj koncerty, vernisáže, besedy, stretnutia.

Festival začal už vo štvrtok v Historickej radnici na Štúrovej ulici v Modre vernisážou výstavy fotografií Lucie Gardin, ktorá originálne nafotila slovenských spisovateľov. V piatok to bude vrieť najmä v Schaubmarovom mlyne na Cajlanskej ulici číslo 255 v Pezinku, kde sa bude recitovať od štvrtej popoludní do desiatej večer. Milovníci poézie budú môcť poéziu počúvať, zhovárať sa s autormi, možno aj sami recitovať.

Zlatý klinec programu (vzácnych „klincov“ je ale viac!) je plánovaný na sobotu. Bude to vernisáž výstavy Jej mesto v jeho svete. Pod týmto poetickým názvom sa skrýva spisovateľská dvojica – Lýdia Vadkerti Gavorníková a Jozef Mihalkovič. Ich život súvisí s Modrou, ale ich poézia región prerastá. K výstave bude beseda s Jozefom Mihalkovičom (Lýdia Vadkerti-Gavorníková zomrela v roku 1999.) Kurátorka výstavy je Sylvia Hrdlovičová, uvedie ju Ján Gavura. Besedu s básnikom Jozefom Mihalkovičom bude moderovať Tina Čorná, recitovať bude Dušan Jamrich, na harfe zahrá Alžběta Trojanová. Beseda s Jozefom Mihalkovičom bude v Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre popoludní. V sobotný večer budú zasa autorské čítania a diskusie.

V nedeľu sa bude premietať o 18. hodine v kine Mier na Kalinčiakovej ulici v Modre dokumentárny film Válek. Zúčastní sa na ňom aj režisér Patrik Lančarič. Po premietnutí bude beseda s režisérom, ktorú bude moderovať Veronika Šikulová. Ešte niekoľko lákavých pozvánok z programu – bude tam aj Mária Ferenčuhová, Rudolf Dobiáš, Valerij Kupka, Erdős Virág, Erik Groch, Eva Tomkuliaková, Peter Šulej, Agda Bavi Pain, Petr Borkovec atď.

V sprievodnom programe PoeArtry budú mladí výtvarníci reagovať na poéziu pozvaných hostí priamo na mieste. Tak vzniknú nečakané výtvarné diela. Celý tvorivý proces budú môcť návštevníci zažiť priamo na mieste. Fungovať bude aj Poéziomat – Jukebox na poéziu z dielne českých autorov (O. Kobzu, J. Tomsovej a V. Ježka). Každý záujemca si môže jednoduchým stlačením tlačidla vypočuť priamo na ulici vybranú báseň svojho obľúbeného autora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #Modra #poézia #Veronika Šikulová #Feliber poetry