Fest Anču navštívi chameleón japonskej animácie

Muž, ktorý mal nesmierne rád čerešne, ich raz zjedol tak veľa, až mu na hlave vyrástol strom. Spočiatku ho strihal, ale potom rezignoval a nechal ho jednoducho rásť. Viedlo to, samozrejme, k rôznym problémom.

13.06.2018 07:22
Kódži Jamamura Hlava hora Foto:
Záber z animovaného filmu Hlava hora nominovaného na Oscara.
debata

Animovaný film Atama-yamai (Hlava hora, 2003) inšpirovaný humorným príbehom tradičnej japonskej rakugo poviedky prenesený do moderného Tokia, vyniesol režisérovi Kódžimu Jamamurovi nomináciu na Oscara. Na zlatú sošku ju síce nepremenil, ale zvíťazil s ním na festivaloch v Annecy, Clermond-Ferrande, Lipsku, Záhrebe i Hirošime.

Japonský režisér, animátor, scenárista, kameraman a strihač bude hosťom 11. ročníka medzinárodného festivalu animácie, ktorý sa bude konať v Žiline od 28. júna do 1. júla. Fest Anča uvedie kolekciu jeho filmov od najstarších až po najnovšie a na prehliadke bude mať aj master class. Svojou tvorbou si Kódži Jamamura vyslúžil prezývku chameleón, každý jeho film je totiž iný. Očarený kanadskou a ruskou animátorskou školou kombinuje kresbu s maľbou, fotografiou, objektmi či bábkami z plastelíny a v jedinečnom výtvarnom štýle spája surreálny humor s nespútanou fantáziou.

Často nachádza inšpiráciu v literatúre. Miluje aj Kafku, ktorého poviedka Vidiecky lekár mu poslúžila ako východisko k filmu Kafka inaka isha (Kafkov Vidiecky lekár, 2007). Čudácky doktor musí v noci k chorému chlapcovi. Zaujatý vlastnými problémami aj nahnevaný na ľudí, ktorí chcú od neho nemožné, nedokáže hneď zistiť príčinu choroby. Stratí vieru v svet aj seba samého. Neskôr príčinu síce zistí, ale nahnevaní vidiečania ho pohania a starý lekár je odsúdený na nekonečné blúdenie mrazivou nocou. „Jamamura dokázal previesť Kafkovu poviedku do filmovej podoby tak silne, až divákovi behá mráz po chrbte. Poetiku originálneho diela posunul do ešte väčšej absurdnosti,“ uvádza programový riaditeľ festivalu Maroš Brojo.

Aj keď po literárnych predlohách siaha Japonec často, vie, že dobrá literatúra nie je zárukou dobrého filmu. „Kniha sa nedá verne adaptovať a urobiť z nej príbeh kreslených či bábkových postavičiek. Keby som sa snažil byť za každú cenu verný predlohe, nikdy by som nevytvoril skutočne osobitý film,“ dodáva Kódži Jamamura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #animovaný film #Fest Anča #Kódži Jamamura