Prepájať, nie trieštiť, hlása v hudbe One Day Jazz Festival

Renomované vydavateľstvo, množstvo hviezdnych spoluprác či celosvetové uznanie. Hudobník za sebou môže mať pokojne aj nekonečný zoznam úspechov, nič z toho však nehrá úlohu na pódiu, kde sa dokáže obhájiť len a len hudbou. Búrať predsudky o tom, že niekto je lepší a niekto zase horší, sa každoročne snaží aj One Day Jazz Festival, ktorý na jednej scéne prepája svetové a slovenské mená. Ich komunikáciu na hudobnej úrovni budú môcť diváci ohodnotiť aj počas stredajšieho otváracieho koncertu v bratislavskej Aegon aréne, ktorý otvorí letnú edíciu jubilejného desiateho ročníka festivalu.

13.06.2018 09:00
debata
Hviezdou otváracieho koncertu One Day Jazz... Foto: Jesse Kitt
One Day Jazz Festival Hviezdou otváracieho koncertu One Day Jazz Festivalu bude americká speváčka Lizz Wrightová.

Úvodný koncert festivalu mal pôvodne lukratívnejšiu adresu na nádvorí Bratislavského hradu. Pre zmenu miesta sa organizátori rozhodli z dôvodu nepriaznivej predpovede počasia a príliš vysokého rizika búrok. Krok nenechať nič na náhodu zrejme ovplyvnila aj skúsenosť spred dvoch rokov, keď na tom istom mieste búrka predčasne ukončila koncert amerického saxofonistu Donnyho McCaslina a jeho skupiny. Organizačný tím na čele s riaditeľom Martinom Valihorom vtedy bránil hudobníkov pred dažďom vlastným telom a aj keď sa teraz presúvajú do bezpečia krytej haly, podobného kroku by sa rozhodne ani tentoraz neštítili. Priateľské väzby sú totiž základom úspechu celého festivalu.

Na One Day Jazz Festival prichádzajú interpreti na základe osobného pozvania Martina Valihoru, ktorý si aj vďaka štúdiu na Berklee College of Music získal množstvo cenných kontaktov. Na pódiu sa počas otváracieho koncertu stretne s klaviristom Kennym Banksom, ktorý hral aj na inaugurácii prezidenta Baracka Obamu, či basgitaristom Reggiem Washingtonom – jednou z kľúčových osobností moderného džezu 80. a 90. rokov. Medzinárodné americko-slovenské kvarteto, ktoré vystúpi ako sprievodná kapela spoločne s americkou speváčkou Lizz Wrightovou a Slovenskou filharmóniou, doplní ďalšie slovenské meno – gitarista Andrej Šeban.

„Verím, že návštevníci festivalu si vystúpenie tejto legendy vychutnajú. Andrej Šeban zahrá nielen v spomínanom medzinárodnom kvartete – pripravujeme spoločne s ním ešte jedno krásne prekvapenie,“ prezradil Martin Valihora odkazujúc na skladbu Fragile, kde Šeban vystúpi ako sólista spoločne s Lizz Wrightovou a Danom Bártom. Pieseň, ktorú špeciálne pre festival aranžuje dirigent Oskar Rózsa, má byť symbolom spájania rôznych národov a etník a odrážať tak hlavné posolstvá podujatia – myšlienky humanizmu a tolerancie.

„K myšlienkam humanizmu a tolerancie sa hlásime už tri roky. V rámci týchto ideí reagujeme na všetky spoločenské udalosti, ktoré sa ich dotýkajú. Výnimkou nie je ani smrť Henryho Johna Acordu. Humanizmus a tolerancia nemôžu byť len prázdne slová, ale pojmy, ktorých skutočný zmysel si spoločnosť musí uvedomiť,“ reagoval Valihora na nedávnu tragickú smrť Filipínca, ktorá upozornila na nebezpečné nálady v našej krajine.

One Day Jazz Festival opäť vyrazí aj do iných slovenských miest. Donovaly (23. 6.), Bratislava (24. 6.) a Žilina (25. 6.) zažijú napríklad vystúpenie rešpektovaného amerického bubeníka Chrisa Davea, ktorý sa so svojím projektom Drumhedz na festival vráti po štyroch rokoch. Dave patrí k inovátorom, ktorí v hudbe spájajú džezové a hiphopové elementy. Týmto smerom idú podľa Valihoru aj hudobníci z True Crew Project, ktorí si ako hiphopový element pozvali Patrika „Rytmusa“ Vrbovského.

„Patrik Vrbovský je raper, ktorý má nesporné hudobné kvality, aj preto si ho vybrali ako svojho hosťa,“ priblížil Valihora koncert, ktorý sa bude konať 24. júna v bratislavskom Ateliéri Babylon, „hip hop aj džez sú vo svete všeobecne vnímané ako brat a sestra. Vzájomne sa ovplyvňujú. Aj veľkí starí džezmeni hovoria o dzeže ako o sociálnom žánri, a to isté platí o hip hope“.

Letná edícia festivalu vyvrcholí 13. júla na nádvorí Eurovea v Bratislave programom 100 rokov CZ/SK JAZZ, ktorého súčasťou bude aj spomienka na zosnulého slovenského džezmena Jozefa „Doda“ Šošoku. Ten by nedávno oslávil 75. narodeniny. Pre Martina Valihoru bol Šošoka zosobnením tvorivej slobody a vášne k hudbe: „Miloval tento svet a snažil sa k nemu priblížiť aj v čase totalitného režimu. Spolupracoval s hudobníkmi na medzinárodnej úrovni, pozýval ich na Slovensko. Bol jednou z kľúčových osobností, ktoré sa snažili premostiť slovenskú a svetovú džezovú scénu.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #džez #One Day Jazz Festival #Martin Valihora #Jozef „Dodo“ Šošoka