Festival RE:PUBLIKA oslavuje 100 rokov Československa

Hoci Česko a Slovensko si pripomenú 100. výročie vzniku spoločnej republiky na jeseň, Brno začalo oslavovať už v máji. Nie je to tvrdohlavosť Brňanov, ale fakt, že desiate výročie sa oslavovalo práve na jar v Brne.

15.06.2018 07:00
RE:PUBLIKA Foto: ,
Audiovizuálna výstava v rámci festivalu RE:PUBLIKA potrvá do 17. júna.
debata

Presne 90 rokov od otvorenia Výstavy súčasnej kultúry v Československu – 26. mája 1928 bol na brnianskom výstavisku otvorený festival RE:PUBLIKA. Traduje sa, že v roku 1928 na otvorení výstavy nechýbal Tomáš Garrigue Masaryk, to však nie je pravda. Výstavu navštívil, ale až o mesiac neskôr. Na tohtoročnom otváracom ceremoniáli však Masaryk, respektíve herec prezlečený za prvého prezidenta, nechýbal.

Zatiaľ čo najväčšou atrakciou výstavy z roku 1928 sa stal model mamuta v životnej veľkosti od legendárneho bádateľa Karla Absolona, súčasný festival má pre návštevníkov iné lákadlá. Festival je interaktívny priestor, kde sa ľudia môžu stretnúť, diskutovať, odpočívať, vzdelávať sa aj sa zabávať. V ponuke je šport v historických aj v súčasných podobách, to najlepšie z dizajnu a literatúry, slávni fotografi, najväčšie československé rande, komentované prehliadky výstaviska či folklórny víkend. „Nie sme vlastivednou výstavou, ale festivalom emócií – zážitkom,“ povedal Pavel Anděl, kreatívny riaditeľ festivalu.

V pavilóne Dizajn a architektúra sa predstavuje to najlepšie zo súčasného českého dizajnu, aj kúsky, ktoré prinieslo minulé storočie. V koncepte otvoreného mesta sa návštevník prejde námestím so sochou Masaryka z trubiek od Maxima Velčovského, pešou zónou, zrkadlovým bludiskom a zážitkovými zástavkami. Takmer všetkého sa dá chytiť, do všetkého sa dá vojsť.

Takmer päťdesiat športov sa prezentuje na štylizovaných kurtoch či v telocvičniach, v areáli lodných a zimných športov aj v bazéne. Zatiaľ čo deti a tínedžeri sa zabavia pri basketbale, bedmintone či hokeji, tí starší si môžu v pokoji vychutnať expozíciu kúskov športových velikánov minulého tisícročia, medzi ktorými nechýbajú napríklad korčule Ondreja Nepelu.

Pavilón Morava sa venuje tomu najlepšiemu z literatúry uplynulého storočia. K programu patria stretnutia s autormi a ilustrátormi kníh a rôzne workshopy. V stovke českých kníh pre dospelých a v stovke vybraných detských kníh si návštevník môže listovať, začítať sa a zaspomínať na dielko, ktoré ho istý čas sprevádzalo životom.

Za starých čias chodili amatérski fotografi na špacírku a ponúkali rodinkám fotku na pamiatku. Organizátori Festivalu RE:PUBLIKA na to vyzvali profesionálov. Osem špičkových fotografov ponúka osem originálnych pohľadov. Vznikajú fotografie dokumentárne, portréty, reklamné i reportážne zábery a street foto.

Piatok 8. júna začala aj audiovizuálna výstava Českej filharmónie v londýnskej produkcii – od tvorcov otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Londýne. Prvá časť pripravovanej projekcie patrí Vltave od Bedřicha Smetanu, hudobnou témou druhej časti je Janáčkova Sinfonietta. V rámci festivalu sa v Brne predstavuje aj svetoznáma Slovanská epopej, prvorepublikové dielo slávneho českého umelca a moravského rodáka Alfonsa Muchu. Deväť najväčších pláten a zbierka plagátov je jednoznačne jednou z najtraktívnejších expozícií festivalu.

Hoci súčasné rozdelenie každý prežíva inak, Brno ponúka príležitosť nenostalgicky sa stretnúť a byť zase chvíľu spolu. Výstava potrvá do 17. júna, vstup do areálu je zadarmo, spoplatnené sú len tanečné vystúpenia v rámci festivalu Dance Brno 100, divadelné vystúpenia a vstup do expozície Slovanská epopej. Výstava Alfonsa Muchu zostáva na výstavisku do konca roka, od 18. júna však bude vstupné vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brno #100 rokov vzniku ČSR #RE:PUBLIKA