Začína sa Art Film Fest. Ocení Hollandovú aj Mauréry

V poradí 26. ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa začne v Košiciach v piatok (15. 6.). Uvedie snímky oceňované na zahraničných festivaloch, viaceré filmy obľúbené divákmi, ale aj diela, ktoré čaká na košických plátnach svetová premiéra.

15.06.2018 09:00
Agnieszka Hollandová Foto: ,
Zlatú kameru, určenú filmárom za mimoriadny prínos pre svetový film, si na otváracom ceremoniáli prevezme aj poľská režisérka Agnieszka Hollandová.
debata

„Festival sa nám rozrastá. Aktuálny ročník okrem domovských Košíc zavíta štyrmi kinopredstaveniami aj do Spišskej Novej Vsi, čo bude pre organizátorov testovacia vzorka pre prípadné ďalšie rozširovanie aj do iných miest východoslovenského regiónu. Art Film Fest je najväčší a najdiváckejší filmový festival na Slovensku so zaujímavou ponukou najnovšej svetovej i slovenskej kinematografie,“ hovorí umelecký riaditeľ podujatia Peter Nágel.

Jeho slová o najnovších prírastkoch kinematografie potvrdzuje aj skupina filmov, ktoré Art Film Fest uvedie premiérovo. Jedným z nich je Posledný autoportrét (2017), ktorý nakrútil slovenský režisér Marek Kuboš ako svojskú spoveď o vlastnom živote, balansujúcu medzi dokumentom a fikciou. Jeho film bude súťažiť o Modrého anjela v medzinárodnej súťaži hraných filmov.

V medzinárodnej súťaži krátkych filmov čaká premiéra slovensko-portugalskú snímku Boj (2018). Autogramiáda tvorcov bude predchádzať premiére slovensko-českého trileru Dôverný nepriateľ (2018) režiséra Karla Janáka, ktorý Art Film Fest uvedie v sekcii Slovenská sezóna.

Premiéra čaká aj tri časti pôvodného televízneho cyklu Budujeme Slovensko (2018) o industriálnych pamiatkach v réžii Bibiany Beňovej.

Diváci si môžu pozrieť i tri časti pripravovanej série Expremiéri (2018). Milan Čič, Ján Čarnogurský, Mikuláš Dzurinda a ich odkaz sú v nich zaznamenaní pohľadom čerstvých absolventov Vysokej školy múzických umení.

Art Film Fest ocení významných filmových tvorcov. Zlatú kameru, určenú filmárom za mimoriadny prínos pre svetový film, si na otváracom ceremoniáli prevezme poľská režisérka Agnieszka Hollandová, držiteľka Zlatého glóbusu a dvojnásobná oscarová nominantka, a tiež ruský režisér Alexej German ml., oceňovaný na významných festivaloch.

Hercovou misiou oceňuje festival výrazné herecké osobnosti, Zuzany Mauréry sa stane jej držiteľkou v sobotu (16. 6.). O týždeň neskôr Art Film Fest ocení českú herečku Ivanu Chýlkovú. Cenu prezidenta festivalu prevezme Fero Fenič, režisér, zakladateľ štúdia Febio a filmového festivalu Febiofest, ale aj rodák z východného Slovenska, ktorý pochádza z Nižnej Šebastovej, neďaleko Prešova.

„Teším sa, že 26. Art Film Fest ocení práve tieto osobnosti. Päť významných tvorcov a herečiek reprezentuje generačne i výrazovo odlišných umelcov, ale ich vklad do európskeho filmu je neprehliadnuteľný,“ dodal Nágel.

V spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko bude záujemcom k dispozícii aj špeciálny kinovozeň, v ktorom bude premietať vybrané filmy na rýchlikovej trase Bratislava-Košice, a rovnako aj opačným smerom.

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Agnieszka Holland #Zuzana Mauréry #Art Film Fest 2018