Uličkami Banskej Štiavnice nevedie len zrak, ale aj sluch

Na návštevu Banskej Štiavnice netreba hľadať mnoho dôvodov, tým najväčším je samotná atmosféra historického mesta uprostred Štiavnických vrchov, ktoré je pod ochranou Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Od budúceho štvrtka (21. 6.) do nedele (24. 6.) tu však jeden dôvod navyše predsa len bude. Na skryté zákutia, malebné kaviarne či sakrálne priestory ponúkne celkom iný pohľad medzinárodný džez-fusion festival Zvuk for Štiavnica.

17.06.2018 09:00
Zvuk for Štiavnica Foto:
Festivalovým pódiom sa opäť stane aj terasa v Art Cafe.
debata

Zvuk je hudba, ktorá vychádza zo srdca. Človek nemusí byť virtuóz, pokým však jeho hudbu sprevádza emócia, ľudia sa na ňu dokážu napojiť. Na myšlienku slávneho amerického saxofonistu a priekopníka free džezu Ornettea Colemana odkazuje svojím názvom aj festival Zvuk for Štiavnica, ktorý sa v tomto smere snaží hudbou napojiť na genius loci mesta. Koncertnými stanoviskami sa tak stanú obľúbené miesta ako napríklad terasa v Art Cafe, Kostol sv. Kataríny, lapidárium Starého zámku, netradičný „štôlňový“ priestor Libressobaru, Námestie Sv. Trojice či Kino Akademik, ktoré sa dočasne prepoja do bohatej festivalovej mapy.

Mapa je v určitom zmysle symbolom turizmu, ktorý sa v bývalom banskom meste teší obrovskej popularite. Festival Zvuk for Štiavnica sa však pokúša ponúknuť akúsi alternatívnu mapu. „Základnou ideou je vytvoriť hudobného sprievodcu, s ktorým by turisti či návštevníci spoznávali Banskú Štiavnicu prostredníctvom hudby. Tento rok sa bude festival konať na siedmich rôznych miestach, ktoré sú od seba vzdialené len pár minút. Chceme im jednoducho sprostredkovať iný zážitok, nielen to, aby si sadli na kávu a porozprávali sa s kamarátmi,“ približuje organizátorka festivalu Sandra Pastorková.

Čo sa týka dramaturgie festivalu, vychádza z tradičného džezového podujatia Jazznica, ktorý v meste vznikol v roku 2007. Aj so zmenou názvu v roku 2015 sa však postupne začal približovať mladším generáciám a okrem klasického džezu ponúka aj hravejšie a sviežejšie fúzie žánrov. V Kostole sv. Kataríny napríklad zaznie nový projekt skladateľa a producenta Slava Solovica a speváčky Shiny zo skupiny Longital – Analemma, hradby Starého zámku rozozvučí Polajka s novým albumom Exodus, na terase Art Cafe zase predstavia svoju spoločnú básnicko-výtvarnú zbierku Ukazuješ do tmy, vidím svetlo Robert Pospiš a Roman Harvan. Žánrový experiment prinesie v piatok na zámok avantgardná elektronická formácia Elektro Guzzi.

Aj keď festival láka do Banskej Štiavnice návštevníkov z iných miest, chce byť aj podujatím pre domácich obyvateľov. „Tešíme sa z toho, že mesto čoraz viac vťahujeme do spolupráce, či už je to základná umelecká škola, alebo Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta. Ak sa ľudia začlenia do príprav festivalu, je tu väčšia šanca, že ho aj sami navštívia. Problém je, že väčšinu kultúrnych akcií v meste navštevujú turisti. Domáci sa pred kultúrou schovávajú a niekedy im vyslovene lezie na nervy. Jedným z cieľov festivalu je vytiahnuť ich z historických domčekov a sídlisk späť do centra mesta,“ dodáva Pastorková.

Banská Štiavnica ako Mesto kultúry 2019

Pritiahnuť viac domácich obyvateľov do centra mesta a zapojiť ich do kultúrnych podujatí nie je cieľom len festivalu Zvuk for Štiavnica, ale aj pilotného ročníka ambiciózneho projektu Mesto kultúry, ktorým sa v roku 2019 na základe rozhodnutia Fondu na podporu umenia stane práve Banská Štiavnica. Okrem Banskej Štiavnice sa o titul Mesto kultúry 2019 a dotáciu 300-tisíc eur uchádzali aj mestá Nové Zámky a Spišská Nová Ves.

„Cieľom projektu je renovácia identity mesta a renovácia identity Štiavničanov ako jeho obyvateľov. V rámci výskumu chceme zozbierať konkrétne príbehy obyvateľov, takisto sa zamerať aj na problémy tabakovej či pletiarenskej továrne alebo sídliska Drieňová. Aj tieto príbehy budú inšpiráciou pre pripravované výstavy či divadelné predstavenia. Na konkrétne miesta upriamia pozornosť aj rôzne koncerty. Aj týmto spôsobom chceme dosiahnuť väčší záujem zo strany domácich obyvateľov,“ tvrdí Sandra Pastorková, členka programovej rady projektu Mesto kultúry Banská Štiavnica 2019, ktorá má na starosti jeho hudobnú časť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #džez #Zvuk for Štiavnica #Mesto kultúry 2019