Na festivale vo Východnej zaznejú aj svadobné fanfáry

Vienok sňať alebo hlávku stať? Tak znie otázka, ktorá môže, vytrhnutá z kontextu, sprvu vyvolať všeobecné pohoršenie, kto už však bol súčasťou svadobného obradu, vie, že ide o jednu z našich najobľúbenejších tradícií. Nielen pozadie čepčenia, ale aj ďalších svadobných zvykov poodkryje 64. ročník Folklórneho festivalu Východná, na ktorom si od štvrtku do nedele prídu na svoje nielen milovníci tradičnej kultúry, ale aj jej modernejších foriem.

28.06.2018 08:44
Folklórny festival Východná Foto:
Dnes sa začína Folklórny festival Východná, ktorý potrvá až do nedele. Na snímke pohľad na Veľkú scénu počas minulého ročníka festivalu.
debata

Zameranie sa na svadobné zvyky na Slovensku – od predsvadbia až po sťahovanie sa ženícha či nevesty do nového domova – vyplýva podľa programového riaditeľa festivalu Pavla Pitoňáka zo súčasných potrieb diváka: „S fenoménom Zem spieva nastala obroda folklóru a odrazilo sa to aj v dopyte po folklórnych súboroch či skupinách na svadbách. Sú veľmi často žiadané – či už ide o požičanie krojov, svadobné odobierky či odpýtavanie od otca a matky. Ľudia však často nasledujú akúsi módnu vlnu a len málokto z nich si skutočne uvedomuje hĺbku a podstatu týchto aktov. Na festivale sa každý rok vystrieda viac ako 30-tisíc návštevníkov, a aj preto sme sa rozhodli, že im tieto tradície trochu viac priblížime. Ja sám som bol na nejednej svadbe, kde sa nevesta pri odpýtavaní od matky a otca rehlila od ucha k uchu, v minulosti pritom išlo o veľmi vážny moment.“

Žena nevesta verzus žena tanečnica

Na konkrétne zvyky sa budú môcť budúce nevesty či ženísi opýtať aj etnologičky Margity Jágerovej, ktorá so svojou prednáškou Včera bola dievka, dnes je žena vystúpi v Etnodome v nedeľu dopoludnia. Ako však dodáva Pavol Pitoňák, ilúzie o tom, že sa od tohto momentu každý stane etnológom či znalcom tradičnej kultúry, si určite nerobí: „Svet dnes funguje diametrálne odlišne od toho, ako fungoval v minulosti, ale keď spoznáme skutočnú symboliku týchto obradov, môžeme sa v konkrétnej situácii zachovať inak, prípadne ju inak precítiť.“ Zistiť viac o svadobných tradíciách budú môcť aj diváci pri televíznych obrazovkách. Galaprogram s názvom Hlávku sťať? bude v sobotu o 21.15 h v priamom prenose vysielať aj RTVS na Dvojke.

Najstarší a najväčší folklórny festival na Slovensku však nezaostrí len na ženy nevesty, ale aj na ženy tanečnice. Prehodnotiť pohľad na tanečnicu ako len partnerku muža sa bude snažiť program s názvom Ej, ženy, ženy, ktorý v sobotu večer obsadí Veľkú scénu. Ako v programe uvádzajú organizátori, ženský princíp v tanci sprostredkujú tanečnice v životnom kolobehu – od dievčaťa k matke, žene žijúcej vo svojom sociálnom prostredí po boku muža, až po múdru oporu mladších generácií. Podľa Pitoňáka ide o progresívny, no potrebný krok. „Minulý rok sme toto pódium využili na bližší kontakt divákov s mužmi sólistami, no sme si vedomí toho, že tu máme aj vynikajúce tanečnice sólistky, ktoré pri tanci s mužom ustupujú do úzadia. Čo sa týka slovenských tradícií, vždy bol dominantný muž. Vládol tu silný patriarchát, no doba sa zmenila. Preto sme hľadali tie najlepšie tanečnice z celého Slovenska, aby predviedli výhradne ženské sólové tance,“ priblížil Pitoňák program, na ktorý sa zvlášť teší.

Zem opäť zaspieva

Rovnako ako minulý rok aj tentoraz festival vo štvrtok otvorí už spomínaná úspešná folklórna šou z dielne RTVS Zem spieva. Opäť ju v priamom prenose uvedie aj Dvojka. Aj keď boli organizátori zvedaví, ako tento program zapôsobí vo viac-menej ortodoxnom prostredí, nakoniec to hodnotia ako dobrý krok. „Malo to úspech, ale musím priznať, že predovšetkým televízny. Ľudia sa predsa len minulý rok zľakli počasia. Bol to však nádherný program. Aj keď sa tomuto formátu určite dá vyčítať jeho komerčnejšia povaha, výber účinkujúcich podlieha rozhodnutiam odbornej poroty, z ktorej viac ako polovica sú moji spolužiaci z vysokej školy, a sú tam plným právom,“ odôvodňuje programový riaditeľ rozhodnutie opätovne začleniť šou do dramaturgie festivalu.

Prísnej selekcii podliehajú aj samotné folklórne súbory či skupiny, ktoré sa na festival musia prebojovať súťažnými kolami na rôznych regionálnych úrovniach. Či už sú to prehliadky choreografií, či spevákov a hráčov na ľudoých nástrojoch, vždy ide o výber toho najlepšieho zo Slovenska. Pre mnohé súbory je príležitosť účinkovať na Folklórnom festivale Východná vecou prestíže. „Nemôžem hovoriť za druhých, ale pamätám si, že keď som bol vo veku našich účinkujúcich, vystúpiť na Východnej bol pre mňa absolútny vrchol. A sprostredkovane viem, že to cítia rovnako. Sú naozaj veľmi ochotní, a čo je veľmi dôležité, chodia sem bez nároku na honorár,“ dodáva Pitoňák, ktorého cieľom bolo vždy zabezpečiť pre hostí rovnaké podmienky – či už ide o ľudí, ktorí sa folklórom neživia, alebo profesionálov.

Tradičnou súčasťou programu bude aj pocta osobnostiam, ktoré výraznou mierou prispeli k zachovaniu či vývoju slovenského folklóru. Ako prízvukuje Pavol Pitoňák, v rámci festivalu sa skôr ako na výročia vždy chceli zamerať na konkrétne zásluhy, tento rok však bude špeciálnou výnimkou. „Toľko výročí sme tu ešte nemali. Spevák Ján Ambróz oslávi 70 rokov a festival Východná bude jedným z miest, kde sa bude lúčiť so svojou kariérou. Choreograf a najdlhšie úradujúci šéf Východnej Igor Kovačovič má 80 rokov, Juraj Kubánka, ktorého najlepšie tance pre festival naštudoval SĽUK, bude mať 90. Publicistku Melániu Nemcovú, u ktorej si pripomíname 100 rokov od narodenia, zase pripomenie detský program v nedeľu,“ približuje vzácnu postupnosť 70, 80, 90 a 100.

Okrem spomenutých programov ožije východniansky amfiteáter aj množstvom sprievodných podujatí, ktoré majú podľa Pitoňáka u návštevníkov vyvolať komplexný zážitok: „Divák sa tu môže stretnúť s remeselníkom, ktorý mu ukáže, ako sa vyrába prútený košík, večer sa môže ísť pozrieť na scénický program, ktorý má naozaj profesionálne parametre, a energiu z celého dňa môže nakoniec vybiť ľudovým tancom v krytom stane.“ Dokopy si tento rok "živý skanzen“ Východná pripravil pre návštevníkov okolo 90 rôznych typov programov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svadba #Východná #Folklórny festival Východná #Zem spieva