Pohoda – festival s pridanou hodnotou

Cestujúcich, ktorí budú vo štvrtok či už vlakom, alebo autobusom smerovať do Trenčína, zrejme prekvapí vysoká koncentrácia kvetov.

04.07.2018 09:00
The Chemical Brothers Foto: ,
Skupina The Chemical Brothers poteší návštevníkov Pohody svojou živou šou.
debata (56)

O žiadnu špeciálnu výzdobu dopravných prostriedkov však nepôjde. Organizátori festivalu Pohoda, ktorý na trenčianskom letisku potrvá až do soboty, tento rok nemohli vysadiť povestnú slnečnicovú záhradku a požiadali preto o malú pomoc. V dôvere, akú podujatie pravidelne vkladá do rúk návštevníkov, sa v konečnom dôsledku odráža aj esenciálna zložka najväčšieho slovenského hudobného festivalu pod holým nebom, ktorou sú ľudia a celková atmosféra. Dôvera je však obojstranná. Pohoda hlási: vypredané.

Pre mnohých stálych návštevníkov je Pohoda viac ako len hudobný festival. Predstavuje životný štýl, miesto, kde sa počas troch dní koncentruje ideálny mix – priatelia, ktorí sa raz do roka stretávajú práve na trenčianskom letisku, komfort, ktorý im areál poskytuje, a v neposlednom rade program plný zaujímavej hudby, ktorú stojí za to objaviť. Núdza o kvalitné koncertné zážitky nebude ani počas 22. ročníka Pohody, a to už počas otváracieho dňa festivalu.

Hravosť, odvaha experimentovať a prekonávať žánrové škatuľky. To všetko sú prísady čarovného elixíru s názvom The Chemical Brothers, ktorý koncom milénia obrodil stagnujúcu tanečnú scénu a ktorý do poslednej kvapky vo štvrtok vypijú aj návštevníci festivalu. Ako prezradili organizátori, "chemici“ si pre Pohodu chystajú veľkú pódiovú šou. To isté platí aj pre ďalšie veľké meno – jednu z najvýraznejších umelkýň súčasnosti – americkú hudobníčku St. Vincent. Povestným šarmom, extravagantnými kostýmami, sebavedomým gitarovým prejavom a repertoárom svojho posledného albumu Masseduction poteší divákov v piatok večer.

Pohoda prinesie aj ďalšie hudobné lahôdky. Jedna z najflexibil­nejších elektronických skupín súčasnosti – skupina GusGus – predvedie, že hudobná scéna Islandu v 90. rokoch neponúkla svetu len poklady ako Björk či Sigur Rós. Poteší aj americký pesničkár Rodriguez, ktorého životný príbeh preslávil dokumentárny film Searching for Sugar Man, či "Sinatra v teniskách“ Jamie Cullum kmitajúci medzi džezom a popom. Priaznivcov reggae zase poteší koncert slávneho syna ešte slávnejšieho otca – Ziggyho Marleyho.

"Tento rok je náš program veľmi vyvážený,“ poznamenal k festivalu jeho organizátor Michal Kaščák. Pohoda sa podľa jeho slov nikdy nesústredila len na veľké mená, ktoré by dopĺňala vatou. Takisto nemá chuť bojovať ani s veľkými festivalovými korporáciami, ktoré vyháňajú cenu interpretov do závratných výšok. Napriek tomu však dokáže dramaturgiou stále konkurovať aj veľkým festivalom, ktoré často prevyšuje pridanou hodnotou – špeciálnymi projektmi vznikajúcimi na objednávku festivalu.

Po viacerých rokoch odmlky na Pohodu zavíta skupina Noisecut, pričom zosnulú speváčku Bety K. Majerníkovú na pódiu nahradí Nora Ibsenová. Netradičné bude aj festivalové spojenie kapely Billy Barman a SĽUK-u alebo koncert Československej filharmónie, ktorá si dielami Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka a Mariána Vargu pripomenie 100 rokov od vzniku Československa. Vzdať hold Mariánovi Vargovi mala počas koncertu aj obnovená formácia Collegium Musicum, smutná rošáda hudobníkov sa však nakoniec udeje aj v tomto prípade. Basgitaristu Fedora Freša, ktorý minulý týždeň nečakane umrel vo veku 71 rokov, na scéne zastúpi Juraj Griglák.

Ako prezradil Kaščák, pre Pohodu chystajú aj ďalší výnimočný projekt. "Jednou zo silných tém, ktoré hýbu festivalovým svetom, je tzv. take a stand. Hovorí o tom, že umelci aj organizátori podujatí by mali reagovať na to, čo sa deje v spoločnosti. Na Slovensku to síce považujeme za samozrejmosť, no teba povedať, že v mnohých iných krajinách si festivaly žijú úplne mimo spoločenského diania. To sa však postupne mení a vnímam to ako veľmi pozitívny posun,“ priblížil riaditeľ Pohody, ktorá rozhodne nebude výnimkou. Dôkazom bude aj svetová premiéra skladby slovenského skladateľa Mira Tótha zhudobňujúca články novinára Jána Kuciaka. Tú priamo na festivale uvedie jedno z najrešpekto­vanejších sláčikových telies sveta – Kronos Quartet. Zavraždenému novinárovi a jeho priateľke Martine bude vo štvrtok venovaný aj otvárací koncert Slovenského komorného orchestra na hlavnom pódiu.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Chemical Brothers #Pohoda 2018