Žákovic Open? Ako u priateľov v záhrade

Malá akcia v Krčme pod orechom v Trenčianskych Bohuslaviciach sa počas rokov rozrástla na seriózny festival.

19.07.2018 07:00
Jana Kirschner Foto: ,
Speváčka a hudobníčka Jana Kirschner.
debata

Nie však taký veľký, aby stratil príjemnú rodinnú atmosféru, zhodujú sa slovenskí hudobníci, ktorí tradične tvoria gro programu Žákovic Open. V Trenčianskych Bohuslaviciach sa začína v piatok a skončí sa v nedeľu nadránom.

"Na Žákovic Open sme hrali pred pár rokmi a bol to skvelý koncert. Rodinná atmosféra, ľudia sú blízko a to je fajn. Na Žákovici má človek pocit, že prišiel k niekomu do záhrady, všetci sú veľmi priateľskí,“ povedala jedna z hviezd tohtoročného festivalu Jana Kirschner. Podľa vlastných slov zahrá v Bohuslaviciach aj piesne, ktoré na jej koncertoch až tak často neznejú.

„Baví ma hrať na letných openairoch najmä preto, že je to uvoľnené a slobodné. Kapely občas experimentujú a chcú ľudom priniesť aj niečo nové, čo na iných koncertoch počas roka nehrajú. Aspoň my to tak máme a na Žákovici zahráme opäť aj veci ktoré sme roky nehrali,“ povedala Jana Kirschner, ktorá sa na hlavnom pódiu predstaví v piatok večer. V rovnaký deň vystúpi aj raper Vec so Škrupom a s kapelou, formácia Cpt. Slice, česká skupina Jelen či kapela Diego.

Atraktívny program však ponúka aj sobotná časť programu. Na Žákovici sa predstaví napríklad Ivan Mládek. „Uvidíme, aká bude nálada v hľadisku, či skôr na muziku, alebo hovorené slovo. Ale určite nebudú v programe chýbať naše najznámejšie pesničky. Radi by sme mnohokrát zahrali niektoré menej známe veci, ktoré sú pre nás zmenou a ktoré sa nám dobre hrajú, ale koncertujeme pre publikum a nie pre seba. Prednosť majú piesne, ktoré chcú počuť naši diváci. Prachovské skály, Jez, Linda, Jožin z bažin a ďalšie. Tie neznáme si hráme v kluboch, kde sú naše pesničkové bloky dlhšie,“ povedal o vystúpení na festivale.

V sobotu zahrajú aj Hudba z Marsu, Para, skupina Feelme, Hogo Pogo a nebude chýbať festivalová stálica Hex.

Okrem hlavného pódia ponúkne festival aj Jameson zónu, v ktorej budú zúčastnení hudobníci večer púšťať svoje obľúbené hity. Každoročnou tradíciou je futbalový zápas medzi hudobníkmi a fanúšikmi a jeden z organizátorov festivalu, Tomáš „Yxo“ Dohňanský si pochvaľuje aj prostredie, v ktorom sa koná.

„Okolie festivalu ponúka fantastické možnosti výletov. Môžete sa prejsť celou Bošáckou dolinou, v Trenčianskych Bohuslaviciach navštíviť barokovú kaplnku či sa ísť okúpať na Zelenú vodu, vzdialenú len päť kilometrov,“ povedal Dohňanský.

Teší ho, že z malej spontánnej akcie sa stala tradícia, ktorá tento rok oslavuje 18. „narodeniny“. „Je to kopec spomienok, napríklad aj na prvý stage, ktorý sme mali urobený z dosiek, lešenárskych trubiek a z plachiet z nákladných áut. A hlavne na kopec výbornej hudby, ktorá zaznela v Bošáckej doline, na nové priateľstva našich návštevníkov. Proste je to kus nášho života,“ povedal Dohňanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Jana Kirschner #Hex #Žákovic Open #Ivan Mládek