Filmový festival v Benátkach čaká Súmrak s Judit Bárdos

Roky nedokončený film slávneho autora snímky Občan Kane Orsona Wellesa a množstvo ďalších zvučných mien súčasných autorov v hlavnej súťaži ponúkne 75. ročník filmového festivalu v Benátkach. Najstaršia prehliadka svojho druhu na svete sa začne 29. augusta a potrvá do 8. septembra. Program festivalu organizátori zverejnili v stredu.

26.07.2018 07:00
Judit Bárdos Foto: ,
Judit Bárdos (na civilnej snímke) stvárnila jednu z postáv vo filme Lászla Némesa Súmrak.
debata

O Zlatého leva sa bude uchádzať aj film Súmrak maďarského režiséra Lászlóa Némesa. Ten zaujal pred tromi rokmi na festivale v Cannes vojnovým debutom Saulov syn, za ktorý získal Zlatú palmu. Jeho novinka sa odohráva v Budapešti krátko pred prvou svetovou vojnou, keď bolo mesto kultúrnou metropolou Európy. Hrdinkou snímky je 20-ročná sirota Irisz, ktorá prichádza do Budapešti, aby sa zamestnala vo vychýrenom obchode s klobúkmi, ktorý kedysi viedli jej rodičia. Namiesto toho však nastáva konfrontácia s jej minulosťou. Hlavnú úlohu hrá Juli Jakab, jednu z postáv však stvárnila aj slovenská herečka Judit Bárdos.

Prehliadku na benátskom ostrove Lido otvorí novinka režiséra Damiena Chazelleho Prvý muž, ktorá sa zároveň bude uchádzať o Zlatého leva. Doteraz posledným Chazelleho filmom bol muzikál La La Land v hlavných úlohách s Emmou Stone a Ryanom Goslingom. Úspešnú púť svetom lemovanú vyše dvomi stovkami ocenení a korunovanú šiestimi Oscarmi začal pred dvomi rokmi práve v Benátkach, odkiaľ si Emma Stone odniesla cenu za najlepší ženský herecký výkon. Na festival sa s režisérom vráti Ryan Gosling, ktorý v Prvom mužovi stvárnil astronauta Neila Armstronga. Film sleduje príbeh prvého muža na Mesiaci od roku 1961 až do zavŕšenia misie Apollo 11 v roku 1969. „Je to veľmi osobné, originálne a pôsobivé dielo, nádherne neočakávané v rámci kontextu súčasných epických filmov a je tiež potvrdením veľkého talentu jedného z najdôležitejších súčasných režisérov amerického filmu,“ povedal riaditeľ festivalu Alberto Barbera.

Breivik aj Cuarónov návrat do Mexika

Do benátskej súťaže sa okrem Goslinga vráti aj Emma Stone. V britsko-írsko-americkej dráme z 18. storočia The Favourite (Favoritka) stvárňujú spolu s Rachel Weisz sesternice, ktoré súperia o priazeň kráľovnej Anny Stuartovej a vplyv na jej dvore. Favoritku nakrútil Yorgos Lanthimos (Homár, Zabitie posvätného jeleňa) a kráľovnú si zahrala Olivia Colman, ktorú diváci uvidia v tretej sérii seriálu The Crown z dielne Netflixu ako kráľovnú Alžbetu II. Seriál v programe festivalu nefiguruje, premiéru má naplánovanú až na budúci rok, ale niekoľko kúskov z dielne Netflixu v Benátkach uvedú. Na rozdiel od festivalu v Cannes, s ktorým sa on-line televízia dostala do potýčky. Kvôli novému pravidlu, že súťažným filmom nestačí on-line distribúcia, ale musia byť vo Francúzsku distribuované aj v kinách.

V Benátkach to však neplatí, a tak tu uvedú film Orsona Wellesa The Other Sid of The Wind (Druhá strana vetra). Pôvodne sa mal premietať v Cannes. Nakrúcal sa v rokoch 1970 až 1976 a Welles, ktorý zomrel v roku 1985, ho nedokončil. O jeho konečnú podobu sa po rokoch pokusov a súdnych sporov teraz postaral až Netflix. V satire zachytávajúcej posledné dni legendárneho režiséra usilujúceho sa o návrat diváci uvidia Johna Hustona, Oju Kodar či Petra Bogdanovicha.

Z dielne Netflixu je aj Balada o Busterovi Scruggsovi Ethana a Joela Coenovcov. Pôvodne malo ísť o miniseriál, nakoniec vznikol film, ktorý zabojuje o Zlatého leva. O cenu sa na festivale uchádza aj Paul Greengrass so snímkou 22. júl, ktorá vznikla v nórsko-islandskej koprodukcii. Rozpráva o tragických udalostiach z 22. júla 2011, keď masový vrah Anders Breivik spáchal sériu teroristických útokov, pri ktorých zahynulo 77 ľudí. Tretím zástupcom Netflixu v súťaži je snímka Roma režiséra Alfonsa Cuaróna. Zaznamenáva rok zo života mexickej stredostavovskej rodiny a odohráva sa v 70. rokoch v Mexiku. Cuarón sa týmto filmom po snímkach ako Harry Potter a väzeň z Azkabanu, Potomkovia ľudí či Gravitácia vrátil k nakrúcaniu v Mexiku po necelých dvadsiatich rokoch od svojej snímky Mexická jazda (2001).

Samé zvučné mená

V benátskej hlavnej súťaži sa o ceny uchádza celkovo 21 filmov a je v nej množstvo zvučných mien. Amerického režiséra Juliana Schnabela preslávili životopisné snímky ako Basquiat, Kým sa zotmie či Skafander a motýľ. Ani jeho najnovší film, s ktorým prichádza po ôsmich rokoch, nie je v tomto smere výnimkou. At Eternity's Gate (Pri bráne večnosti) zaznamenáva pobyt Vincenta van Gogha v Arles. Van Gogha hrá Willem Dafoe, jeho brata Thea Rupert Friend a Paula Gauguina stvárňuje Oscar Isaac.

Francúzsky režisér Jacques Audiard sa pravidelne uchádza o priazeň poroty na festivale v Cannes, odkiaľ má už niekoľko cien vrátane Zlatej palmy za snímku Dheepan. Prvýkrát skúsi šťastie v Benátkach, kde uvedie adaptáciu románu Patricka Dewitta Bratia Sistersovci. V hlavných úlohách čiernej westernovej komédie, ktorá je zároveň prvým Audiardovým filmom v angličtine, sa predstavia John C. Reilly, Joaquin Phoenix a Jake Gyllenhaal.

Britský režisér Mike Leigh má na rozdiel od Audiarda nielen Zlatú palmu (Tajnosti a lži, 1996), ale aj Zlatého leva z Benátok (Vera Drake, 2004). Tentoraz bude súťažiť s historickou drámou Peterloo o tamojšom masakre z roku 1819. Taliansky režisér Luca Guadagnino slávil vlani mimoriadny úspech s gay romancou Daj mi tvoje meno. V Benátkach predstaví novinku Suspiria, ktorá je remakom rovnomenného hororu Daria Argenta z roku 1977. V snímke, ku ktorej zložil hudbu frontman kapely Radiohead Thom Yorke, sa predstavia Dakota Johnson či Tilda Swinton.

O Zlatého leva sa uchádzajú aj Nuestro Tiempo mexického filmára Carlosa Reygadasa, Werk ohne Autor nemeckého režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka či The Nightingale austrálskej filmárky Jennifer Kent, ktorá je jedinou režisérkou v súťaži. O víťazovi rozhodne porota pod vedením minuloročného držiteľa Zlatého leva Benicia del Tora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Orson Welles #Judit Bárdos #Medzinárodný filmový festival v Benátkach