Do školy v lete pozýva pravá ruka Bergmana či Mike Leigh

Premiéru nového hraného filmu o Janovi Palachovi, atraktívnych zahraničných hostí, tradičný slovenský deň aj množstvo sprievodných podujatí ponúkne Letná filmová škola v Uherskom Hradišti. Začína sa v piatok a potrvá do 5. augusta.

27.07.2018 12:00
Jan Palach Foto:
Film Jan Palach režiséra Roberta Sedláčka bude mať premiéru na Letnej filmovej škole. Postavu Palacha stvárnil Viktor Zavadil.
debata

Hádam najslávnejším hosťom bude držiteľ Zlatej palmy z Cannes, Zlatého leva z Benátok a nositeľ Radu britského impéria Mike Leigh. Režisér nakrútil celý rad filmov oscilujúcích medzi britským sociálnym realizmom a svojbytnou autorskou štylizáciou. Spomedzi nich festival uvedie napríklad Tiesnivé okamihy (1971), Nahý (1993), Tajnosti a lži (1996) alebo Ďalší rok (2010). Leigh uvedie na LFŠ reprezentatívnu retrospektívu svojich filmov a v rámci „divokej karty“ tiež tri snímky z histórie svetovej kinematografie, ktoré ho najviac ovplyvnili. Je medzi nimi aj trpká komédia Lásky jednej plavovlásky (1965) Miloša Formana.

Ďalším významným menom na LFŠ je Bahman Ghobadi. Držiteľ Zlatej mušle z prestížneho filmového festivalu v San Sebastiane predstaví v Hradišti výber zo svojich hraných filmov. Jeho snímka Korytnačky môžu lietať (2004) celý festival otvorí. Filmová škola privíta aj Katinku Farago. Už ako 17-ročná sa stala skriptkou Ingmara Bergmana. Ich spolupráca sa začala filmom Sny žien (1955) a trvala až po film Fanny a Alexander (1982). Zo skriptky sa neskôr stala produkčnou a producentkou a napriek spolupráci s radom ďalších tvorcov asi už navždy zostane označovaná ako „pravá ruka Ingmara Bergmana“.

„Bergman bol ten najambicióznejší režisér, s akým som kedy pracovala. A bolo ich cez šesťdesiat, takže mám s kým porovnávať. Ingmar si každý večer robil dôkladné prípravy, pretože nenávidel improvizáciu. A čo je najpodstatnejšie, bol veľmi pokorný,“ napísala organizátorom o spolupráci s Bergmanom. So švédskym režisérom je spätá aj ďalšia hosťka LFŠ Maaret Koskinenová, ktorej ako prvej vedeckej pracovníčke Ingmar Bergman v posledných rokoch života umožnil prístup k svojmu súkromnému archívu.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na Andersa Refna, strihača a asistenta dánskeho režiséra Larsa von Triera. Hosťami festivalu budú aj herci Josef Somr a Iva Janžurová. Výnimočnou udalosťou na LFŠ bude aj svetová premiéra česko-slovenského filmu Jan Palach. Režisér Robert Sedláček v ňom rekonštruuje príbeh študenta, ktorý sa v roku 1969 na protest proti sovietskej okupácii Československa upálil. Film sa bude premietať na jedinej projekcii na záver LFŠ. Koncom augusta sa dostane aj do slovenskej distribúcie.

Podľa portálu Irozhlas.cz zatiaľ čo úspešná séria Agnieszky Hollandovej Horiaci ker (2013) opisovala udalosti po upálení, Sedláček sa zameriava na posledné mesiace života samotného mladíka. Ten bol pred svojím činom neznámou osobou – študentom, ktorý rád cestoval. „Ak mám nejakú ambíciu, tak nepovedať všetko, iba naznačiť a každý podľa svojej miery, citlivosti a životných skúseností si z toho odvodí svoje,“ vysvetlil podľa portálu Sedláček. „Chcem rozprávať tragický príbeh Jana Palacha, ktorý nie je ani detsky naivným bojom proti totalite, ale extrémnym príkladom toho, kam až všadeprítomná konformita a prispôsobivosť dohnaná do krajnosti môže zaviesť citlivého jedinca,“ cituje režiséra distribútor.

Najzaujímavejšie filmy českej a slovenskej kinematografie za uplynulý rok uvádza LFŠ v sekcii Novinky a slovenskú študentskú tvorbu prostredníctvom svojich filmov predstavia samotní autori. Režisér Michal Blaško uvedie svoj film Atlantída, 2003 (2017), ktorý bol uvedený aj na festivale v Cannes a taktiež získal Českého leva v kategórii najlepší študentský film. Martina Buchelová zase uvedie film Magic Moments (2016) uvedený aj na festivale v Toronte a snímku Idiot (2017). Počas už tradičného Slovenského dňa v utorok 31. júla, na ktorý je sústredená väčšia časť slovenského programu, sa uskutoční diskusia na tému Inventúra slovenského filmu. Osobnosti z prostredia filmu budú diskutovať o financovaní slovenskej kinematografie, návštevnosti slovenských filmov, ale aj o nových talentoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Letná filmová škola #Ján Palach #Uherské Hradište #Ingmar Bergman